(last update: 21:23)
Με την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS έκλεισε και επίσημα το τραπεζικό θρίλερ το οποίο εξελισσόταν τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται στα 3 δισ. φράγκα ή 3,23 δισ. δολ. με την τιμή να διαμορφώνεται στα 0,76 φράγκα ανά μετοχή, αρκετά χαμηλότερα από αυτήν στην οποία έκλεισε την Παρασκευή ο τίτλος της Credit Suisse (1,86 ελβετικά φράγκα).
Την εξαγορά ανακοίνωσε επίσημα σε συνέντευξη Τύπου η ελβετική κυβέρνηση το βράδυ της Κυριακής, με τη συμμετοχή των επικεφαλής των δύο τραπεζών.
Η κυβέρνηση «λυπάται» που η Credit Suisse δεν μπόρεσε να λύσει τα προβλήματα μόνη της, ανέφερε η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας.
Όπως τόνισε η υπουργός Οικονομικών, η χρεοκοπία μιας παγκοσμίως σημαντικής τράπεζας θα δημιουργούσε ανεπανόρθωτες συνέπειες για τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
«Με την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS βρέθηκε λύση ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα και να προστατευθεί η ελβετική οικονομία σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση», επεσήμανε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας μια αποτυχία θα είχε σοβαρή συνέπεια στη διεθνή φήμη της Ελβετίας.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας προσφέρει γραμμή ρευστότητας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη UBS, ενώ η κυβέρνηση χορηγεί εγγύηση άνω των 9 δισ. δολαρίων για την ανάληψη πιθανών ζημιών από περιουσιακά στοιχεία που αναλαμβάνει η UBS.
Νωρίτερα η UBS είχε κάνει πρόταση εξαγοράς έναντι 1 δισ. δολ., με την Credit Suisse να την απορρίπτει ως μη συμφέρουσα για τους μετόχους.
Η εξαγορά της Credit Suisse, η οποία μετρά πάνω από 166 χρόνια, αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός για την Ελβετία και την παγκόσμια οικονομία.
Η τράπεζα ιδρύθηκε το 1856 με σκοπό να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου της ορεινής χώρας και εξελίχθηκε σε παγκόσμια δύναμη – σύμβολο της Ελβετίας.
Διαβάστε ακόμη
Αισιοδοξία για υψηλές «πτήσεις» και το 2023 στον ελληνικό τουρισμό