ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Χρήστος Μεγάλου: Η εξυγίαναση της Τράπεζας Πειραιώς έχει ολοκληρωθεί – Κοιτάμε επιλεκτικές εξαγορές

Ο Χρήστος Μεγάλου σε συνέντευξή του στο Reuters δηλώνει ότι η Τράπεζα Πειραιώς μπορεί να προβεί επιλεκτικά σε εξαγορές το επόμενο διάστημα - Τι ανέφερε για την Intrum

Η εξυγίανση της Τράπεζας Πειραιώς  έχει ολοκληρωθεί και εξετάζει ευκαιρίες ανάπτυξης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος  της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου σε συνέντευξή του στο IFR του Reuters .

«Μπορεί επιλεκτικά να προβούμε σε εξαγορές. Αξιολογούμε τη χρήση της ψηφιακής μας τράπεζας για να επεκταθούμε σε άλλη χώρα», δήλωσε ειδικότερα στη συνέντευξή.

Η Πειραιώς έχει πλέον κεφαλαιοποίηση περίπου 5 δισ. ευρώ και ο κ. Μεγάλου δήλωσε ότι θέλει να παραμείνει στην τράπεζα για να δει την επόμενη φάση ανάπτυξης. «Είμαι ευτυχής να μείνω για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Θα ήθελα να δω την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να πηγαίνει από τα 5 δισ. ευρώ στα 10 δισ. ευρώ πριν αποχωρήσω», τόνισε.

Ο κ. Μεγάλου μιλώντας στο Reuters  ξεχώρισε ένα φαινομενικά μικρό επεισόδιο τον Ιούνιο του 2019 ως το σημαντικότερο ίσως ορόσημο της όλης διαδρομής. Ήταν τότε που η τράπεζα συμφώνησε την πώληση της μονάδας που διαχειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της στη σουηδική εξειδικευμένη Intrum έναντι 440 εκατ. ευρώ.

Εκείνη την εποχή η συγκέντρωση ενός τέτοιου ποσού μέσω μιας συμβατικής αύξησης κεφαλαίου θα ήταν αδύνατη. Η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας στα τέλη του 2018 κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων με την Intrum ήταν μόλις περίπου 260 εκατ. ευρώ.

Η κ. Μεγάλου φοβήθηκε ότι οι καταθέτες θα μπορούσαν να τρομάξουν ξανά, όπως είχαν κάνει κατά τη διάρκεια του 2015, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ της Ελλάδας απείλησε να αναθεωρήσει τη συμφωνία διάσωσης της χώρας με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτό θα μπορούσε να είχε πυροδοτήσει μια φυγή καταθέσεων από την τράπεζα, αλλά τελικά  δεν συνέβη», δήλωσε η κ. Μεγάλου. Ήταν καθησυχαστικό το γεγονός ότι η τράπεζα είχε τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη ενός ιδιώτη επενδυτή, του Αμερικανού διαχειριστή hedge fund Τζον Πόλσον, ο οποίος υποστήριξε για πρώτη φορά την τράπεζα το 2013, λίγο μετά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

Εκείνη την εποχή o Μεγάλου είχε αποχωρήσει από τη θέση του αντιπροέδρου της Νότιας Ευρώπης της Credit Suisse και είχε προσληφθεί ως διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, η οποία είχε αντλήσει ιδιωτικά κεφάλαια από την Fairfax Financial του Πρεμ Γουάτσα και τον  Γουίμπουρ Ρος την ίδια χρονιά που ο Πόλσον επένδυσε στην Πειραιώς.

Ο κ. Μεγάλου αποχώρησε από τη Eurobank καθώς η ελληνική κρίση επέστρεψε το 2015, προτού κληθεί ξανά να βοηθήσει την Πειραιώς στην ανάστασή της το 2017. Ακόμη και τότε, γνώριζε ποιο ήταν το ουσιαστικό πρόβλημα.

«Η αναδιάρθρωση της τράπεζας είχε ως άξονα την απομάκρυνση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 35 δισ. ευρώ. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί», δήλωσε. Πρώτα απ’ όλα, η αντιμετώπιση των καταναλωτικών δανείων ήταν αυτό που επέλεξαν οι ελληνικές τράπεζες να κάνουν για να αντιμετωπίσουν αυτό το βουνό, το οποίο για την Πειραιώς αποτελούσε πάνω από το ήμισυ του χαρτοφυλακίου της.

Όμως τον Οκτώβριο του 2018, αφού η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς είχε κατρακυλήσει στο ναδίρ, η δυναμική άλλαξε, όταν ο Μεγάλου κατάφερε να ξεφορτωθεί ένα 1,5 δισ. ευρώ.

Αλλά τον Οκτώβριο του 2018, αφού η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς είχε κατρακυλήσει στο ναδίρ, η δυναμική άλλαξε, όταν ο  Μεγάλου κατάφερε να ξεφορτωθεί ένα χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ που καλύπτονταν από ακίνητα στην Bain Capital προς 30 σεντς του ευρώ μέσω μιας συμφωνίας που ονομάστηκε Amoeba.

«Αυτή ήταν η πρώτη από ελληνική τράπεζα που πούλησε χαρτοφυλάκιο με εξασφαλίσεις από ακίνητα. Έδειξε ότι υπήρχε ενδιαφέρον από τη διεθνή αγορά και δημιούργησε το σκηνικό για άλλες τράπεζες», δήλωσε. Στη συνέχεια ακολούθησε η πώληση δύο χαρτοφυλακίων ναυτιλιακών δανείων – Nemo και Dory – στην Davidson Kempner έναντι 1,5 δισ. ευρώ.

Με εξασφαλισμένη και τη συνεργασία με την Intrum, η Πειραιώς άνοιξε και πάλι πανιά με ούριο άνεμο, βοηθούμενη από το πρόγραμμα Ηρακλής των ελληνικών αρχών για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτι που σήμαινε ότι η τράπεζα ήταν σε θέση να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων, εκδίδοντας ομό0λο Tier 2 το 2019 με κουπόνι μόλις στο 9,75%.

Το επόμενο έτος, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το σημαντικό βήμα ήταν η διευθέτηση της θέσης του ελληνικού κράτους στην τράπεζα, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Για να πραγματοποιήσουμε τις συναλλαγές του Ηρακλή έπρεπε να ανακεφαλαιοποιήσουμε την τράπεζα», δήλωσε ο κ. Μεγάλου. Σε συνδεδεμένες συναλλαγές το CoCo μετατράπηκε σε μετοχές, αυξάνοντας το μερίδιο του ΤΧΣ, και λίγο αργότερα ο Πόλσον και άλλοι ιδιώτες επενδυτές εγγράφηκαν για περισσότερα κεφάλαια.

Κατόπιν αυτού, θα μπορούσε να ακολουθήσει η σειρά των συναλλαγών Ηρακλής, ομαλοποιώντας τους ισολογισμούς της Πειραιώς και άλλων τραπεζών. Αυτό οδήγησε στη συνέχεια σε ένα δεύτερο κύμα πωλήσεων μεριδίων του ΤΧΣ, καθώς και σε μια πλήρη επιστροφή σε άλλα τμήματα της αγοράς τραπεζικού κεφαλαίου.

Φέτος, η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε για την Πειραιώς και η Moody’s έχει πλέον απονείμει στην τράπεζα αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, πριν η ίδια η Ελληνική Δημοκρατία αναβαθμιστεί σε αυτό το καθεστώς.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Γιατί ξαφνικά πήραν… φωτιά τα στοιχήματα για νέα μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο – Τα νέα σενάρια

Αυτές είναι οι προβλέψεις της UBS για μετοχές, πετρέλαιο, χρυσό και δολάριο

Alpha Bank: Πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου έως €260.000 – Ποιους αφορά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα 

string(0) ""