Τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει η Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή της θέση, μετά και την οριστική απόφαση της ΕΚΤ για μη πληρωμή των CoCos, περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου.
Ειδικότερα, μιλώντας σε αναλυτές αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 9μήνου 2020 ο κ. Μεγάλου τόνισε πως η εξέλιξη των κεφαλαίων θα βελτιωθεί περαιτέρω από τις εξής ενέργειες, οι οποίες είναι σε εξέλιξη, συνολικού ύψους περίπου ενός δισ. ευρώ:
- Η απόσχιση των υπηρεσιών αποδοχής καρτών, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί εντός του α’ τριμήνου 2021 (όφελος 300 εκατ. ευρώ).
- Η διενέργεια τιτλοποίησης εξυπηρετούμενων δανείων (Synthetic Securitization), ύψους δύο δισ. ευρώ, η οποία θα γίνει σε δύο φάσεις (για την πρώτη έχει ήδη ανοίξει το Virtual Data Room) και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το δ’ τρίμηνο του 2020 (όφελος 300 εκατ. ευρώ).
- Η ανάθεση της διαχείρισης χαρτοφυλακίου συμμετοχών της τράπεζας, ύψους 400 εκατ. ευρώ (όφελος 100 εκατ. ευρώ).
«Συνδυαστικά με την εξοικονόμηση από τα CoCos (σ.σ. 165 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση) οι παραπάνω ενέργειες θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αποαναγνώριση ‘κόκκινων’ δανείων, ύψους πέντε δισ. ευρώ, έως τα τέλη του 2021», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να αναφερθεί ότι λίγα λεπτά πριν την δημοσίευση των αποτελεσμάτων η τράπεζα ενημέρωση το επενδυτικό κοινό για την επίσημη άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για αποπληρωμή των CoCos (Τράπεζα Πειραιώς: Aκυρώνει την πληρωμή των CoCos μετά το «Όχι» της ΕΚΤ), ανοίγοντας, ουσιαστικά, τον δρόμο για την μετατροπή σε μετοχές, γεγονός που θα ανεβάσει το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε ποσοστό 61%. Το πρωί δε, η Moody’s σε σχετικό report της ανέφερε πως μία τέτοια μετατροπή θα αυξήσει το ενσώματο κεφάλαιο της Πειραιώς, ενώ η τράπεζα θα αποφύγει πλέον τις μελλοντικές πληρωμές κουπονιών, ύψους 165 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Με την εξοικονόμηση αυτή η τράπεζα θα δημιουργήσει 40 μονάδες βάσης πρόσθετου κεφαλαίου (CET1) τον χρόνο, συνολικού ύψους 495 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2022. Το πρόσθετο κεφάλαιο θα αυξήσει τον δείκτη CET1, θα προσφέρει επιπλέον μαξιλάρι απορρόφησης ζημιών, βοηθώντας την τράπεζα να μειώσει τον μεγάλο όγκο NPEs, ύψους 23 δισ. ευρώ περίπου.
Στο ένα δισ. ευρώ οι εισροές νέων «κόκκινων» δανείων
Στο… κόκκινο θα γυρίσουν δάνεια, πέριξ του ενός δις. ευρώ, ήτοι το 25% των moratorium που διαμορφώθηκαν σε περίπου 5,3 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 2,1 δισ. ευρώ στεγαστικά, 1,7 δισ. ευρώ επιχειρηματικά, 1,3 δισ. ευρώ εταιρικά και 300 εκατ. ευρώ καταναλωτικά), στα τέλη Σεπτεμβρίου, αφού, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πειραιώς η τράπεζα έχει προχωρήσει σε:
- Μεγιστοποίηση της χρήσης χρηματοδότησης από κρατικά προγράμματα στήριξης. Πιο αναλυτικά, η συνολική χρηματοδότηση σε πληγείσες επιχειρήσεις μέσω των προγραμμάτων «Ταμείο Εγγυοδοσίας για τον Covid-19» και «ΤΕΠΙΧ II» «άγγιξε» τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ δάνεια, ύψους 1,8 δισ. ευρώ σε μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου
- Αξιοποίηση του προγράμματος «Γέφυρα», έχοντας κατευθύνει σε αυτό το 40% των δανείων σε αναστολή (32.000 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε υπόλοιπα δανείων, ύψους 1,7 δισ. ευρώ).
- Στοχευμένες λύσεις ανά κλάδο για μία ομαλή μετάβαση μετά τη λήξη της αναστολής.
Αξίζει να αναφερθεί ότι από τα 5,3 δισ. ευρώ ενεργά συνεχίζουν να είναι περί τα τρία δις. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα έχουν λήξει, με τους δανειολήπτες να μην επέλεξαν την παράταση. Ειδικά για το γ’ τρίμηνο του 2020 από τα 2,9 δις. ευρώ moratorium που έληξαν: 1,7 δισ. ευρώ δεν εμφανίζουν καθυστέρηση, 600 εκατ. ευρώ εμφανίζουν μικρή καθυστέρηση και 600 εκατ. ευρώ δεν παρατάθηκαν.
Διαβάστε περισσότερα:
Η πανδημία ανατρέπει τις σχέσεις τραπεζών και επιχειρήσεων – Τι φέρνει η επόμενη ημέρα
Μύκονος: Ο businessman πίσω από τη νέα μαρίνα στον Πλατύ Γιαλό
Forthnet: Νέος CEO ο Τζελέπης – Το μήνυμα αποχώρησης Παπαδόπουλου