search icon

Τράπεζες

«Χρυσάφι» στα POS βρήκαν οι ελληνικές τράπεζες

«Μαγνήτης» ο κλάδος για εταιρείες εξ Αμερικής, Γαλλίας και Ιταλίας - Σημαντικά τα οφέλη (και) για τις ελληνικές τράπεζες, τα οποία θα προσμετρηθούν στους κεφαλαιακούς δείκτες - Σε 18,9 εκατομμύρια οι ενεργές κάρτες πληρωμών σε κυκλοφορία - Το who is who των εταιρειών που «χτύπησαν» τα POS των τεσσάρων τραπεζών

Τα… χέρια με εταιρείες μεγαθήρια που κατέχουν ηγετική θέση στις υπηρεσίες πληρωμών παγκοσμίως για την πώληση του κλάδου των POS έδωσαν η μία μετά την άλλη οι ελληνικές τράπεζες, προσδοκώντας από τις συναλλαγές σημαντικά οφέλη, τα οποία θα προσμετρηθούν στους κεφαλαιακούς δείκτες.

Πιο αναλυτικά, η Τράπεζα Πειραιώς ήταν εκείνη που γνωστοποίησε πρώτη την πρόθεσή της να αποεπενδύσει από τον τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών (Piraeus Bank Merchant Acquiring), υπογράφοντας σχετική συμφωνία με την Euronet Worldwide.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η εξαγορά περιλαμβάνει και τη συμφωνία για την μακροπρόθεσμη στρατηγική συνεργασία με την τράπεζα στην από κοινού προώθηση και υποστήριξη των νέων υπηρεσιών στην ελληνική αγορά, ενώ το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει ένα σύνολο από περίπου 205.000 POS σε 170.000 εμπόρους, ήτοι μερίδιο αγοράς περίπου 20%, καθώς, επίσης και το κανάλι online/mobile ψηφιακών πληρωμών, με μερίδιο αγοράς περίπου 40%. Πέρα από ένα ισχυρό δίκτυο ATMs (πάνω από 50.000 σε 170 χώρες – 1.000 μόνο στην Ελλάδα), το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών του αμερικανικού Ομίλου καλύπτει όλα τα στάδια της διαδικασίας απόκτησης και λειτουργίας POS. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, «οι συνεργάτες μας επωφελούνται από μία one-stop προσέγγιση που καλύπτει την παροχή τερματικών, πλήρεις υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και συντήρησης και έγκαιρου διακανονισμού των χρημάτων».

Στρατηγική συνεργασία με την Worldline για την αποδοχή υπηρεσιών αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών ανακοίνωσε η Eurobank, με την αποτίμηση του 100% της εν λόγω μονάδας να υπολογίζεται σε 320 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η δεσμευτική συμφωνία περιλαμβάνει:

α) Την πώληση του 80% της μονάδας υπηρεσιών αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών («PayCo»), με την Eurobank να διατηρεί το 20% και

β) Μία μακροπρόθεσμη συμφωνία για τη διανομή των προϊόντων της PayCo στην Ελλάδα μέσω του δικτύου της τράπεζας.

Η μονάδα υπηρεσιών αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών της Eurobank διατηρεί μία από τις κορυφαίες θέσεις στην ελληνική αγορά, με μερίδιο 21% στον εγχώριο όγκο συναλλαγών. Το στελεχιακό δυναμικό της κυμαίνεται σε περίπου 40 υπαλλήλους και διαχειρίζεται συναλλαγές 123.000 φυσικών και ψηφιακών εμπόρων που ξεπερνούν συνολικά σε αξία τα επτά δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Η συναλλαγή, η οποία εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί εντός του β’ τριμήνου του 2022, αναμένεται να συνεισφέρει περίπου 80 μ.β. στο δείκτη CET1 του Ομίλου Eurobank (βάσει των δεικτών του γ’ τριμήνου του 2021).

Η γαλλική Worldline, η οποία εξαγόρασε, έναντι 7,8 δισ. ευρώ, την Ingenico, αποτελώντας, έτσι, την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών στον κόσμο, δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα, αφού λίγο νωρίτερα είχε ανακοινώσει την απόκτηση της Cardlink, η οποία λειτουργεί το μεγαλύτερο δίκτυο POS στην χώρα μας (290.000). Υπενθυμίζεται πως η Cardlink ιδρύθηκε το 2004 από τις Alpha Bank και Eurobank, με στόχο τη δημιουργία ενός κοινού δικτύου POS που θα βοηθούσε στην ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην Ελλάδα.

Το έργο της ενοποίησης των δικτύων ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώθηκε το 2014, εγκαθιστώντας πάνω από 80.000 Cardlink POS. Ήταν τότε που η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε πως «η πραγματοποίηση της εν λόγω συγκεντρώσεως θα περιόριζε σημαντικά την λειτουργία του ανταγωνισμού αφενός, με την δημιουργία ή ενίσχυση δεσπόζουσας θέσεως της Cardlink στην αγορά της επεξεργασίας δεδομένων σχετικών με την αποδοχή καρτών και αφετέρου, με την δεσμευμένη παροχή υπηρεσιών επεξεργασίας και τερματικών στην αγορά συναλλαγών μέσω ηλεκτρονικών μηχανημάτων POS». Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο τράπεζες που κατείχαν από 50% της εταιρείας υποχρεώθηκαν να την πωλήσουν στην Quest Συμμετοχών έναντι συνολικού τιμήματος 15 εκατ. ευρώ.

H Alpha Bank από την πλευρά της, προχώρησε στην υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με την Nexi για τον κλάδο του Merchant Acquiring (Project Prometheus), που, σύμφωνα με την διοίκηση αναμένεται να προσθέσει 45 μονάδες στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022. Οι Ιταλοί έχουν το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήσει σειρά εξαγορών – από την δανέζικη Nets (με πωλητές τις εταιρείες επενδυτικών συμμετοχών Advent, Bain Capital και Hellman & Friedman) μέχρι και την SIA που έχει παρουσία και στην χώρα μας μέσω της New SIA Greece Single Member S.A.

Τέλος, η Εθνική Τράπεζα συμφώνησε με την EVO Payments για την απόκτηση του τομέα του acquiring των καρτών, ο οποίος, σύμφωνα με την διοίκησή της τράπεζας, δεν γίνεται για λόγους ενίσχυσης των κεφαλαίων. «Η αξία της συμφωνίας με την EVO Payments είναι περισσότερο σημαντική ως προς την συμμαχία και λιγότερο για τα κεφάλαια. Η Εθνική Τράπεζα θα ελέγχει το 50% της κοινής εταιρείας που θα συσταθεί και αυτό θα αποφέρει οφέλη και έσοδα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους και πιο έμπειρους παίχτες σε αυτό τον τομέα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Παύλος Μυλωνάς, αποφεύγοντας να δώσει περαιτέρω πληροφορίες, δεδομένου ότι είναι μία συναλλαγή σε εξέλιξη.

Συναλλαγές με κάρτες

Σε 18,9 εκατομμύρια ανήλθαν το α’ εξάμηνο του 2021 οι ενεργές κάρτες πληρωμών σε κυκλοφορία, οριακά αυξημένες κατά 0,2% σε σχέση με το β’ εξάμηνο του 2020. Σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τόσο ο συνολικός αριθμός των συναλλαγών, όσο και η συνολική αξία των συναλλαγών που διενεργήθηκαν με κάρτες πληρωμών το επίμαχο διάστημα αυξήθηκαν συγκριτικά με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε σε 757 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 22%, με την αναλογούσα αξία να διαμορφώνεται στα 38 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 6%.

Στη μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα παρατηρείται αύξηση κατά 4% συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο, με την απόλυτη μέση αξία να ανέρχεται σε 1.989 ευρώ. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση της μέσης αξίας συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα κατά 5%, η οποία διαμορφώθηκε σε 2.177 ευρώ. Αντίστοιχα, η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε κατά 2% και διαμορφώθηκε σε 962 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

«Καταιγίδα» πλειστηριασμών την Τετάρτη – Για ποια γνωστά ονόματα θα χτυπήσει το σφυρί

Εορταστικό ωράριο 2021: Έτσι θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Έλον Μασκ: Αναζητούνται μηχανικοί για την Tesla – Η αγγελία στο Twitter

Exit mobile version