Αυξάνεται σημαντικά ο λογαριασμός για τις τράπεζες και η αντίστοιχη ανακούφιση των πολιτών από τα μέτρα που εξειδίκευσε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών για τα πιστωτικά ιδρύματα.

Το κόστος ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ εκτός του μέτρου για τον ΕΝΦΙΑ.

Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα

H κυβέρνηση όπως είπε  έλαβε κατ’ επανάληψη πρωτοβουλίες τους τελευταίους 17 μήνες,  που αφορούν σε μέτρα ανακούφισης για τους πολίτες από το κόστος που προάγει σε αυτούς το τραπεζικό σύστημα.

Στα μέτρα αυτά συγκαταλλέγονται:

  • Διεύρυνση της χρήσης του IRIS σε πολίτες και επαγγελματίες
  • Μείωση 50% στις προμήθειες για POS για συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ.
  • Βελτιώθηκε ο εξωδικαστικός και το Νοέμβριο υπάρχουν  73% περισσότερες αιτήσεις Νοέμβριο
  • Στήριξη του 5ου πυλώνα για ενίσχυση του ανταγωνισμού
  • Πέρσι το Δεκέμβριο καθιερώθηκε η χορήγηση στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα
  • Θεσπίστηκε σαφές πλαίσιο υποχρεώσεων για servicers και πλατφόρμα ενημέρωσης των οφειλετών
  • Έγιναν αφορολόγητες οι αποδόσεις των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου
  • Ενισχύθηκε η δραστηριότητα της Αναπτυξιακής Τράπεζας
  • Πρωτοβουλία της  Επιτροπής Ανταγωνισμού για μειωτή προμηθειών ATM από άλλη τράπεζα
  • Επίσης προχώρησε η αποκρατικοποίηση τραπεζών με μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον που απέφερε 3,5 δισ. για το Δημόσιο έναν χρόνο νωρίτερ
  • Οι τράπεζες προχώρησαν μετά το μέτρο του Ηρακλή στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 6% αλλά τα κόκκινα δάνεια θα υποχωρήσουν στο 3%

Ποια είναι η πορεία του ιδιωτικού χρέους;

Οπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης το ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι το χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ε.Ε.  Το ίδιο ισχύει και για τα τα νοικοκυριά που το ποσοστό ανήλθε σε 41% το 2023.

– Τα κόκκινα δάνεια από τράπεζες και servicers ανήλθαν στα 70 δισ. το 2024 .

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες των τραπεζών:
– Δωρεά 50 εκατ. ευρώ μετά το Daniel
– Τη συμμετοχή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στον 5ο πυλώνα με 70 εκατ. ευρώ .
– Την πρωτοβουλία για πάγωμα των επιτοκίων στα στεγαστικά λόγω ανόδου των πληθωριστικών πιέσεων.

Εξειδίκευση των μέτρων

Επειδή η κυβέρνηση θεωρεί ότι παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πολλά τρωτά για το τραπεζικό σύστημα  και για τον τρόπο που λειτουργεί  η κυβέρνηση έλαβε τα παρακάτω μέτρα:

  • Πληρωμή λογαριασμών μέσω web και mobile. Οι προμήθειες στα γκισέ μένουν ως έχουν.
  • Πάγιες και μη πάγιες εντολές προς το Δημόσιο, εταιρίες ενέργειας,  Δήμους , εταιρίες τηλεπικοινωνιών και ασφαλιστικές εταιρίες μηδενίζονται. Σήμερα για ΟΤΑ και ΔΕΚΟ οι προμήθειες είναι 0,4 έως 0,6 ευρώ για κάθε συναλλαγή. Η ετήσια  απώλεια για τις τράπεζες υπολογίζεται σε 35 εκατ. ευρώ και αντίστοιχη ανακούφιση για τους πολίτες.
  • Για την αποστολή χρημάτων σε άλλη τράπεζα (σ.σ. του εσωτερικού) το  μέγιστο ύψος χρέωσης θα είναι 0,5 ευρώ  για τα εισερχόμενα και τα εξερχόμενα εμβάσματα έως 5.000 για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες.  Δηλαδή σύνολο 1 ευρώ αν κάποιος επιλέξει να πληρώσει και τα δύο. Αφορά τόσο την απλή έκδοση εμβάσματος σε 2 ημέρες  αλλά και τα εμβάσματα SEPA για τράπεζες του εσωτερικού. Σήμερα οι προμήθειες ανέρχονται 1,5 έως 2,5 ευρώ  και φθάνουν μέχρι και τα 5 ευρώ. Η ετήσια απώλεια για τράπεζες διαμορφώνεται στα  95 εκατ. ευρώ περίπου.
  • Δεν θα υπάρχει χρέωση σε πράξεις στα ATM ‘s που είναι μοναδικά στις δημοτικές ενότητες.
  • Επεκτείνεται η μείωση κατά 50% των προμηθειών στα POS από 10 ευρώ στα 20 ευρώ. Οι προμήθειες αυτές φθάνουν τα 2 δισ. ευρώ ετησίως από 1 δισ. σήμερα.
  • Χωρίς χρέωση θα λειτουργήσει η φόρτιση έως 100 ευρώ για τις προπληρωμένες κάρτες
  • Σε ότι αφορά το IRIS  αυτό διαμορφώνεται σε 1000 ευρώ,  500 ευρώ για ιδιώτες και 500 για ελεύθερους επαγγελματίες ημερησίως. Το 2025 το IRIS  θα γίνει υποχρεωτικό και για τις λοιπές επιχειρήσεις.
  • Για τράπεζες και servicers θα επιβαρυνθούν τα κενά οικιστικά ακίνητα με διπλάσιο ΕΝΦΙΑ.
  • Καταργούνται οι περιορισμοί κάθε είδους για την παροχή πιστώσεων χωρίς εξαίρεση από εταιρίες πιστώσεων για ενίσχυση του ανταγωνισμού. Είναι ένα καθεστώς που ισχύει στις περισσότερες χώρες όπου μεγάλες εταιρίες εισέρχονται και σε αυτό το πεδίο είπε ο υπουργός. Πέρσι το Δεκέμβριο υπήρξε η πρώτη πρόβλεψη από την κυβέρνηση, πέρα από τα καταναλωτικά δάνεια οι εταιρίες πιστώσεων να δίνουν στεγαστικά και κάποιες μορφές επιχειρηματικών δανείων. Αρα όπως ανέφερε ο Υπουργός, η κυβέρνηση λέει σε εταιρίες από το εξωτερικό να έρθουν και στην Ελλάδα. Το πεδίο είναι ανοιχτό για τον ανταγωνισμό.
  • Η Τράπεζα της Ελλάδος θα δημοσιεύει τα επιτόκια καταθέσεων, επιτόκια πιστώσεων στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης καθώς και προμήθειες και έξοδα γι’ αυτά, και τέλος  προμήθειες για τους λογαριασμούς πληρωμών. Η πρώτη ανάρτηση έχει προγραμματιστεί για 31.12 και θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιανουάριο.
  • Οι συστημικές τράπεζες θα διαθέσουν 100 εκατ. ευρώ για ανακατασκευή σχολείων (εθελοντική προσφορά για να ανακαινιστούν τα σχολεία). Οι διαθέσιμοι πόροι του προγράμματος θα ανέλθουν σε 350 εκατ. ευρώ
  • Οι τράπεζες θα δώσουν είτε υπό μορφή δανείου είτε με συμμετοχή τους 100 εκατ. ευρώ στον φορέα ακόμη και εάν ο διαγωνισμός που τρέχει με συμμετοχή 5 σχημάτων καταστεί άγονος. Το κόστος για το 2025 ανέρχεται σε  350 εκατ. ευρώ και αναλύεται σε 100+100 φορέας και πρόγραμμα Γιαννάκου. Οι προμήθειες μεταφράζονται σε μείωση εσόδων για τις τράπεζες κατά 130 εκατ. ευρώ και όλες οι υπόλοιπες δράσεις (ΑΤΜ και POS) μείωση κατά  άλλα 20 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ αυτός υπολογίζεται σε 10-20 εκατ. ευρώ για τα οικιστικά ακίνητα.

Οχι στην πώληση ατακτοποίητων ακινήτων

Η κυβέρνηση δεν επιτρέπει την πώληση ατακτοποίητων ακινήτων. Θα δημιουργηθεί επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών των τραπεζών και άλλων φορέων ώστε να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες τακτοποίησης αλλά και καταγραφής ακινήτων που βρίσκονται στην Κατηγορία 5.

Οι τράπεζες για να μην επιβαρυνθούν θα πρέπει ή να πουλήσουν ή να νοικιάσουν μέσα στο 2025 τα κλειστά οικιστικά ακίνητα που τους ανήκουν.
Αν δεν υπάρχει ηλεκτρονικό μισθωτήριο για τα ακίνητα αυτά οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο 2025 ή πώληση, θα υπάρξει επιβάρυνση ΕΝΦΙΑ στο διπλάσιο του σημερινού.
Τα ακίνητα συνολικά είναι στις τράπεζες  9604 τον αριθμό και στους Servicers 21458. Τα οικιστικά υπολογίζονται μεταξύ 15 έως 20 χιλ.

Οι ρυθμίσεις για τις προμήθειες θα κατατεθούν αυτήν την εβδομάδα για ψήφιση στη Βουλή και θα τεθούν σε εφαρμογή έναν μήνα μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ, άρα θα ισχύσουν τα μέσα του Ιανουαρίου.

Για τον Φορέα Ακινήτων

Οπως είπε η κα Αλαμπάση Γραμματέας Ιδιωτικού χρέους πρόκειται για τον φορέα καταφύγιο  από την  αναγκαστική εκτέλεση κύριας κατοικίας.
Οι τράπεζες θα συμβάλουν σε όποιο σχήμα κατέβει είτε με δανεισμό είτε με συμμετοχή στο κεφάλαιο.
Ακόμη και εάν οι συζητήσεις δεν ευοδωθούν με τα σχήματα που έχουν κατέβει στον διαγωνισμό θα προκύψει οντότητα από τη συνεισφορά των τραπεζών για να προκύψει ο φορέας.

Διαβάστε ακόμη

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Ποια στρατόπεδα κλείνουν και ποιες μονάδες συγχωνεύονται

Συνεργασία ΑΔΜΗΕ και Serverfarm για την ανάπτυξη και λειτουργία υπερσύγχρονων Data Centers στην Ελλάδα

Ένστολοι: Επίδομα επικινδυνότητας 100 ευρώ τον μήνα από 1η Ιουλίου 2025

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα