search icon

Τράπεζες

Χαρδούβελης: O πόλεμος στην Ουκρανία και η επόμενη ημέρα για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Ποια τα βασικά σημεία παρέμβασης του Γκίκα Χαρδούβελη σε διαδικτυακή εκδήλωση, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το μέλλον της Ευρώπης

Στο Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναφέρθηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση «ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επόμενη ημέρα του Συμφώνου Σταθερότητας», ο Προέδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας και καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Γκίκας Χαρδούβελης

Όπως είπε ο κ. Χαρδούβελης: «Ο πόλεμος γέρνει την πλάστιγγα προς τα επιχειρήματα των χωρών που επιθυμούν σημαντικές αλλαγές στο Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας και οδηγεί σε μία πιο συνεκτική Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωζώνη. Οι Ευρωπαίοι θα αρχίσουν να βλέπουν το Σύμφωνο Σταθερότητας, όχι πλέον ως ένα δίλημμα μεταξύ κανόνων έναντι διακριτικής ευχέρειας στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά περισσότερο ως αλληλοσυμπληρούμενο συνδυασμό κανόνων και διακριτικής ευχέρειας, εντός ενός ορθού πλαισίου διακυβέρνησης».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «στο πολιτικό πεδίο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αφύπνισε και ένωσε τους Ευρωπαίους, ενώ συγχρόνως, τόνωσε τη γενικότερη ανάγκη ετοιμότητας και άμυνας απέναντι σε απολυταρχικά καθεστώτα.

Και συνέχισε: «Στο οικονομικό πεδίο, σηματοδότησε την πιεστική ανάγκη για επιτάχυνση της μεσο-μακροπρόθεσμης μεταρρυθμιστικής ατζέντας της ΕΕ με επενδύσεις στην ψηφιακή οικονομία, την έρευνα και τεχνολογία, και την ενεργειακή αποτελεσματικότητα.

Ακόμα και πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, στη συζήτηση για την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας επικρατούσε ως κεντρικός δημοσιονομικός κανόνας ο περιορισμός στον ρυθμό αύξησης των δημοσίων δαπανών, με δευτερεύοντα βοηθητικό ρόλο το ύψος του διαρθρωτικού δημοσιονομικού ελλείμματος.

Στη συζήτηση αυτή, εμφανίστηκαν τρεις σχολές σκέψης:

Τέλος, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι «η Ευρώπη λειτουργεί βάσει της συναίνεσης και οι μεγάλες αλλαγές στην αρχιτεκτονική της πραγματοποιούνται έπειτα από περιόδους κρίσεων.

Εκτιμώ ότι η κρίση της πανδημίας και η δραματική κρίση του πολέμου στην Ουκρανία αναμένεται να οδηγήσουν σε πιο συνεκτική Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωζώνη. Οι Ευρωπαίοι θα αρχίσουν να βλέπουν το Σύμφωνο Σταθερότητας, όχι πλέον ως ένα δίλημμα μεταξύ κανόνων έναντι διακριτικής ευχέρειας στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά περισσότερο ως αλληλοσυμπληρούμενο συνδυασμό κανόνων και διακριτικής ευχέρειας, εντός ενός ορθού πλαισίου διακυβέρνησης».

Διαβάστε ακόμη:

Goldman Sachs: Θα «επιβιώσει» η Ευρώπη χωρίς το ρωσικό αέριο; – Οι επιπτώσεις σε ΑΕΠ, πληθωρισμό

Netflix: Έρχεται επιπλέον χρέωση για κοινή χρήση κωδικού πρόσβασης

Το… δράμα ενός ολιγάρχη – Πρέπει να ζήσει με μόλις 3.300 δολάρια τον μήνα

Exit mobile version