search icon

Τράπεζες

Brain drain πλήττει τις τράπεζες – Οι «διαρροές» στελεχών και οι προσπάθειες ανάσχεσης του φαινομένου

Μπαράζ αποχωρήσεων από τις τράπεζες, με τα στελέχη να απορροφούνται είτε σε άλλους κλάδους είτε στον χρηματοπιστωτικό χώρο, αλλά σε άλλες χώρες – Ανασταλτικός παράγοντας διατήρησης του προσωπικού το «μπλόκο» στις αμοιβές και τα bonus – Επιστρατεύονται προγράμματα buyback εν είδει επιβράβευσης

Αντιμέτωπες με το φαινόμενο του brain drain, της «διαρροής», δηλαδή, υψηλόβαθμων στελεχών τους είτε προς άλλους κλάδους είτε και προς άλλες χώρες, βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι εγχώριες τράπεζες, αναζητώντας τρόπους που θα τις καταστήσουν εκ νέου ανταγωνιστικές.

Η πλέον πρόσφατη μεταγραφή αφορά στον μέχρι πρότινος γενικό διευθυντή Retail Banking της Eurobank και εκ της βασικής διοικητικής ομάδας της τράπεζας, κ. Ιάκωβο Γιαννακλή, ο οποίος, όπως αποκάλυψε πρώτο το dark room, οδεύει προς το Ομάν.

Ειδικότερα, από τις αρχές Αυγούστου αναλαμβάνει το «τιμόνι» του δικτύου λιανικής της Bank Muscat, μιας από τις κορυφαίες τράπεζες της περιοχής, η οποία μέσω της απορρόφησης στελεχών της Δύσης ευελπιστεί να ανοίξει τη «βεντάλια» των προσφερόμενων προιόντων και υπηρεσιών προς τους πελάτες της, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία.

Εξίσου «ηχηρή» ήταν και η αποχώρηση από την Εθνική Τράπεζα της κυρίας Φωτεινής Ιωάννου. Κατείχε τη θέση της γενικής διευθύντριας διαχείρισης απαιτήσεων εταιρικής και λιανικής τραπεζικής και από τα μέσα του περασμένου Ιουνίου αποτελεί τη νέα Chief of Staff της Mytilineos.

Δεδομένου ότι η ΕΤΕ ήταν η μόνη από τις συστημικές τράπεζες που δεν προχώρησε σε απόσχιση του κλάδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το γεγονός ότι σήμερα διατηρεί μονοψήφιο δείκτη NPE «πιστώνεται» εν μέρει και στην ίδια, αφού κλήθηκε να διαχειριστεί το επίμαχο χαρτοφυλάκιο.

Λίγο πριν γίνει γνωστή η αποχώρησή της, άλλωστε, ανακοίνωσε, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, πως η ΕΤΕ ετοιμάζει joint venture με τη Fortress, με στόχο την προσφορά χρηματοδότησης για οριστικούς διακανονισμούς – κυρίως ενυπόθηκων – δανείων με «κούρεμα» οφειλής, αλλά και τις αναχρηματοδοτήσεις δανείων.

H Εθνική Τράπεζα, πάντως, απώλεσε και δεύτερο στέλεχος σε διάστημα μόλις λίγων εβδομάδων, αφού στις αρχές Ιουλίου παραιτήθηκε και ο βοηθός γενικός διευθυντής και επικεφαλής στρατηγικών συναλλαγών της τράπεζας, κ. Κώστας Αδαμόπουλος, προκειμένου να αναλάβει τη θέση του διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών εταιρείας και Ομίλου Intrakat.

«Η έξοδος από τις τράπεζες θα συνεχιστεί», τονίζουν με νόημα πηγές της αγοράς, αποδίδοντας το φαινόμενο στην αδυναμία των συστημικών Ομίλων να προσφέρουν αμοιβές και bonus αντίστοιχα της υπόλοιπης αγοράς – εγχώριας, αλλά και ευρωπαϊκής – γεγονός, ωστόσο, που θεωρείται προαπαιτούμενο για τη διατήρηση των στελεχών τους.

Υπενθυμίζεται ότι στο σχετικό Νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) υπήρξε πρόβλεψη για απαγόρευση παροχής αυξήσεων και bonus για τις χρήσεις μέχρι και το 2022, ακόμη και εάν μία τράπεζα έχει μειώσει κάτω από 10% τον δείκτη NPL.

Πιο αναλυτικά, στο άρθρο 11 προβλέπεται το εξής:

«Για όσο διάστημα ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων υπερβαίνει το 10% ή για τις οικονομικές χρήσεις αναφοράς μέχρι και του 2022, οι σταθερές αποδοχές του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και των λοιπών μελών του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και όσων έχουν τη θέση ή εκτελούν καθήκοντα γενικού διευθυντή, καθώς και των αναπληρωτών του, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σύνολο των αντίστοιχων αποδοχών του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι πάσης φύσης μεταβλητές απολαβές (bonus) των ιδίων προσώπων καταργούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του υποβληθέντος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της διαδικασίας εγκρίσεως του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης, σχεδίου αναδιάρθρωσης του πιστωτικού ιδρύματος και μέχρι την ολοκλήρωση αυτού ή για όσο διάστημα ο ως άνω δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων υπερβαίνει το 10% ή για τις οικονομικές χρήσεις αναφοράς μέχρι και του 2022.

Ομοίως, για το ίδιο χρονικό διάστημα συμμετοχής του πιστωτικού ιδρύματος στο πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης οι μεταβλητές απολαβές μπορούν να λαμβάνουν μόνο τη μορφή μετοχών ή δικαιωμάτων προαίρεσης (stock option)».

Η λύση του buy back

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες δρομολογούν προγράμματα επαναγοράς μετοχών εν είδει επιβράβευσης στο προσωπικό τους.

Πιο αναλυτικά:

Την απόκτηση έως 20 εκατ. μετοχών που αντιστοιχούν σε 1,6% του μετοχικού της κεφαλαίου, σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 0,75 ευρώ (κατώτατη τιμή) έως πέντε ευρώ (ανώτατη τιμή) ανά μετοχή, για χρονικό διάστημα 24 μηνών, ενέκρινε στα τέλη του περασμένου μήνα η γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος δεν θα ξεπερνάει τα 15 εκατ. ευρώ, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, κ. Χρήστο Μεγάλου, να σημειώνει πως «βασικός στόχος είναι η εναρμόνιση των συμφερόντων των μετόχων με τα στελέχη της εταιρείας, τα οποία θα είναι αρκετά, ούτως ώστε να συμβαδίζουν ως προς τις αποδόσεις που θα έχουν από αυτή την επαναγορά».

Tην επαναγορά του ποσοστού που το ΤΧΣ κατέχει στο μετοχικό της κεφάλαιο, σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 1,10 ευρώ και 1,90 ευρώ/μετοχή και κόστος πέριξ των 100 εκατ. ευρώ, θα προτείνει στην επικείμενη γενική συνέλευση της 20ης Ιουλίου η διοίκηση της Eurobank.

Πρόκειται για 52.080.673 μετοχές, τις οποίες η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει για διάθεση στο προσωπικό ή/και σε μέλη της διοίκησής της ή/και εταιρείας συνδεδεμένης με αυτήν ή/και σε μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Πρόγραμμα buyback έως και 35 εκατ. μετοχών, σε εύρος τιμής από 0,29 ευρώ μέχρι τρία ευρώ θα προτείνει από την πλευρά της και η διοίκηση της Alpha Bank, με τις σχετικές αποφάσεις να λαμβάνονται στην τακτική γενική συνέλευση την 27η Ιουλίου. Το πρόγραμμα θα έχει διετή διάρκεια και αναμένεται να διατεθεί συνολικά ποσό που θα φθάσει τα 10 εκατ. ευρώ τους 12 πρώτους μήνες της ισχύος του.

Τέλος, την απόκτηση έως 13,7 εκατ. μετοχών, σε ένα εύρος τιμών μεταξύ ένα ευρώ με 15 ευρώ εισηγείται το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας στη γενική συνέλευση της 28ης Ιουλίου.

Πιο αναλυτικά, το προτεινόμενο ανώτατο όριο αγοράς ιδίων μετοχών είναι μέχρι το 1,5% του συνόλου των υφιστάμενων μετοχών, δηλαδή μέχρι 13.720.727 μετοχές και η απόκτηση θα λάβει χώρα σε μία περίοδο 24 μηνών από την ημέρα της γ.σ., δηλαδή μέχρι τις 28/07/2025. Όσον αφορά στο κόστος του προγράμματος, αυτό δεν θα ξεπεράσει το ποσό των 30 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται, «η θέσπιση του εν λόγω προγράμματος αποσκοπεί στη διατήρηση των στελεχών/του προσωπικού της τράπεζας και του Ομίλου και έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τα κίνητρα, την αφοσίωσή τους και την περαιτέρω ευθυγράμμιση των συμφερόντων των στελεχών/εργαζομένων με αυτά των μετόχων (μεγιστοποίηση αξίας για τους μετόχους) και την εναρμόνιση με τις βέλτιστες πρακτικές αμοιβών στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, η οποία συμβαδίζει με την επιστροφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα».

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Τι αλλάζει στα τιμολόγια – Στο γραφείο Σκυλακάκη το σχέδιο για την κατάργηση των έκτακτων μέτρων

Πλειστηριασμοί: Τα «απομεινάρια» του Carouzos Gate και ένα «χρυσό» πρατήριο (pics)

Ο πύρινος εφιάλτης, η Ζανέτ έχει κέφια (για εξώδικα), οι μνηστήρες της Αττικής Οδού, τα διαμερίσματα της Lamda και οι Ελληνες κροίσοι της Σερίφου 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ 

Exit mobile version