Καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, η Thrivest Holdings Ltd. σχεδιάζει να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη μη συστημική τράπεζα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η Thrivest συμφώνησε να συμμετάσχει στην επικείμενη ΑΜΚ της Attica Bank η οποία θα οδηγήσει σε συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα, όπως δήλωσε ο Αλέξανδρος Εξάρχου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για «τη δημιουργία του 5oυ τραπεζικού πόλου της Ελλάδας» που θα συμπληρώσει τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας.
Ουσιαστικά, το «πλεονέκτημα της ύπαρξης μιας μεγάλης μη συστημικής τράπεζας είναι ότι θα είμαστε σε θέση να διευκολύνουμε αυτό που λείπει σήμερα από την ελληνική αγορά: τραπεζικές διευκολύνσεις για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», λέει ο κ. Εξάρχου. «Ενώ οι μικρότερες εταιρείες αποτελούν τον πυρήνα της ελληνικής οικονομίας, σήμερα δυσκολεύονται πολύ να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από τις κύριες τράπεζες της χώρας», προσθέτει ο ίδιος.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές χαιρέτισαν τα σχέδια της Thrivest Holdings, αναφέρει ο κ Εξάρχου. Παράλληλα το Bloomberg θυμίζει ότι ο A. Εξάρχου ίδρυσε την Thrivest μαζί με τους εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και Ιωάννη Καϋμενάκη με έδρα το Ντουμπάι.
Εξάρχου: Θα χρειαστεί και δεύτερη αύξηση κεφαλαίου
«Μετά τη συγχώνευση με την Παγκρήτια θα χρειαστεί και άλλη αύξηση κεφαλαίου«, δήλωσε ο κ. Εξάρχου. Οι μέτοχοι, συμπεριλαμβανομένης της Thrivest, θα συμμετάσχουν ισότιμα στη δεύτερη αύξηση για τη δημιουργία μιας νέας τράπεζας η οποία στη συνέχεια θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο».
Η Attica Bank έχει δηλώσει την επιθυμία της να αυξήσει έως και 473,3 εκατ. ευρώ (510 εκατ. δολάρια) στο πλαίσιο ενός αναθεωρημένου επιχειρηματικού σχεδίου που έχει στόχο στην επιστροφή σε λειτουργική κερδοφορία στο τέλος του 2024.
Πριν δεσμευτεί να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, η Thrivest χρειάζεται να δεσμευτούν οι υπόλοιποι μέτοχοι ότι «το παρελθόν της Attica έχει τελειώσει», είπε ο Εξάρχου, με επαρκή κεφάλαια «για να καθαριστεί το παρελθόν και και να «πεθάνουν» όλα τα κληρονομικά θέματα». Μπορεί επίσης να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο η Attica χειρίζεται τα λεγόμενα πακέτα κόκκινων δανείων, πρόσθεσε.
Διαβάστε ακόμη:
Πώς η Ελλάδα κατάφερε να δανείζεται χαμηλότερα από οικονομίες επενδυτικής βαθμίδας (tweet+γράφημα)
Αυτές είναι οι νέες προθεσμίες για την υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS
Διευρυμένο «δίχτυ προστασίας» κατά των αυξήσεων στα επιτόκια ζητά η κυβέρνηση από τις τράπεζες