Η ΑΧΙΑ επισημαίνει ότι με τον τραπεζικό δείκτη να έχει αυξηθεί κατά 26% από την αρχή του έτους, οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί σε τρία βασικά ερωτήματα: την κυβερνητική παρέμβαση στις αμοιβές, επιτόκια και ανάπτυξη.

«Υπολογίζουμε ότι τα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώθηκαν θα έχουν μικρή επίδραση στην κερδοφορία, ενώ ο κίνδυνος κυβερνητικής παρέμβασης έχει υποχωρήσει, κατά την άποψή μας, για το ορατό μέλλον. Υποστηρίζουμε ότι με τελικό επιτόκιο 1,75% ή υψηλότερο (AXIAe στο 3% για το 2024 και 2% για το 2025), οι εισηγμένες στο ΧΑ τράπεζες θα διατηρήσουν σταθερά επίπεδα κερδοφορίας. Τέλος, κάθε τράπεζα έχει τον δικό της τρόπο να προωθήσει την ανάπτυξη, αμβλύνοντας τις επιπτώσεις της μείωσης των επιτοκίων. Βλέπουμε σημαντικό ανοδικό δυναμικό στις τιμές των μετοχών του κλάδου, υποστηριζόμενο από την οικονομική επέκταση, την αυξανόμενη ζήτηση πιστώσεων και τις στρατηγικές δράσεις. Οι προοπτικές του κλάδου παραμένουν αποφασιστικά θετικές.

Τα περιθώρια ανόδου των τραπεζικών μετοχών είναι της τάξεως του 28%-55%. Για την Alpha Bank βλέπει 58% με τιμή στόχο τα 2,50 ευρώ (αμετάβλητη), για την Τράπεζα Πειραιώς 54% με τιμή στόχο τα 6,00 ευρώ (από 5,30 ευρώ πριν), για την Eurobank 37% με τιμή στόχο τα 3,00 ευρώ (αμετάβλητη) και για την Εθνική τα περιθώρια ανόδου τοποθετούνται στο 28% με τιμή στόχο τα 9,90 ευρώ (από 10,50 ευρώ πριν).

Οι επιδόσεις του 2024 θα καταδείξουν τα σταθερά θεμελιώδη μεγέθη που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω άνοδο.

Οι τράπεζες που είναι εισηγμένες στο ΧΑ διαπραγματεύονται με μέσο όρο P/B για το 2026 στις 0,64 φορές, που αντιστοιχεί σε μέση μερισματική απόδοση για το 2026 11%, καθιστώντας τον κλάδο πιο ελκυστικό έναντι των τραπεζών της ΕΕ που διαπραγματεύονται με μέσο όρο P/B για το 2026 0,70 φορές για μερισματική απόδοση για το 2026 σε 7%.

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι το καθαρό έσοδο από τόκους NII θα επιδείξει ανθεκτικότητα ακόμη και όταν τα επιτόκια μειωθούν, ενώ τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες έχουν ήδη καταστεί βασική εστίαση στις προβλέψεις μας. Επιπλέον, η εξομάλυνση του κόστους κινδύνου κερδίζει έδαφος, με την πιστωτική επέκταση να αναδεικνύεται σε κρίσιμο στοιχείο της αφήγησης για την ανάπτυξη των τραπεζών που είναι εισηγμένες στο ΧΑΑ.

Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να ανταμείβουν τους μετόχους μέσω δραστηριοτήτων που αυξάνουν την αξία, όπως η επιτάχυνση των ποσοστών διανομής (για να φθάσουν ακόμη και το 50% από τα κέρδη του 2024) που θα κατανεμηθεί μεταξύ μετρητών και επαναγοράς μετοχών.

Διαβάστε ακόμη 

Spitogatos: Πόσο γρήγορα πωλείται μία κατοικία στην Ελλάδα (γραφήματα)

Έκθεση ΤτΕ: Ανάπτυξη 2,3% το 2024 και περαιτέρω επιτάχυνση στο 2,5% το 2025

Ταμείο Ανάκαμψης: 5ο αίτημα εκταμίευσης 3,1 δισ. ευρώ υπέβαλε η Ελλάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα