Από τα τέλη Ιουλίου, μετά τις εξαιρετικές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει σημαντικά, περίπου 20% κατά μέσο όρο, εξηγεί η Axia Research.
Η χρονική στιγμή αυτής της αδυναμίας μπορεί να φαίνεται αινιγματική, δεδομένου ότι η Ελλάδα εξασφάλισε άλλα τέσσερα χρόνια φιλο-επενδυτικής κυβέρνησης και ο οίκος της DBRS αναβάθμισε τη χώρα σε επενδυτική βαθμίδα (IG) μετά από 13 χρόνια. Ίσως, οι επιδόσεις επηρεάστηκαν κάπως από την παγκόσμια αβεβαιότητα και τις φυσικές καταστροφές, επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα.
Με σημερινό της report, οι τιμές στόχοι που θέτει η εταιρεία χρηματιστηριακών αναλύσεων για τις ελληνικές τράπεζες είναι: Alpha Bank αμετάβλητη στα 2 ευρώ και 58% περιθώριο ανόδου, Eurobank 2,3 ευρώ (από 2,4 ευρώ πριν) και περιθώριο ανόδου 55%, Εθνική Τράπεζα 7,4 ευρώ (από 7,2 ευρώ πριν) και 43% ανοδικό περιθώριο και τέλος Τράπεζα Πειραιώς 3,7 ευρώ (από 3,4 ευρώ πριν) με 36% ανοδικό περιθώριο. Όλες οι συστάσεις είναι «Αγοράς» για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες.
«Παρόλα αυτά, οι συζητήσεις μας με τους επενδυτές έδειξαν ότι υπάρχουν πολλές λανθασμένες αντιλήψεις, όπως ότι: α) τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) έχει φτάσει στο αποκορύφωμά τους και θα μειωθούν γρήγορα β) η συρρίκνωση των δανείων 1H GR θα συνεχιστεί, γ) το κόστος κινδύνου / ο σχηματισμός NPE μπορεί να αυξηθεί λόγω φυσικών καταστροφών και υψηλότερων επιτοκίων, δ) το πλεόνασμα κεφαλαίου δεν θα επιτραπεί να διανεμηθεί ή να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση της πρώτης γραμμής και ε) οι εκποιήσεις του ΤΧΣ αποτελούν “υπερκάλυψη”», επισημαίνει η Axia.
Αυτοί οι “φόβοι” βαραίνουν αρνητικά τις μετοχές, παρά το γεγονός ότι η ανάλυση της Axia επισημαίνει ότι: i) τα NII θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σύμφωνα με τα επιτόκια της ΕΚΤ, ii) η επέκταση των χορηγήσεων θα πρέπει να επιστρέψει από το δ’ τρίμηνο και μετά, καθώς τα κεφάλαια του RRF κινητοποιούν την οικονομία, iii) το υποκείμενο κόστος κινδύνου παραμένει υγιές, ιδίως για τα εταιρικά ανοίγματα και iv) οι συμμετοχές του ΤΧΣ εκκαθαρίζονται, ανοίγοντας στην πραγματικότητα την πόρτα σε μια διευρυμένη βάση επενδυτών και υψηλότερη ρευστότητα.
Ταυτόχρονα, κατά την άποψη της, η αγορά επιλέγει να αγνοήσει αρκετούς διαρθρωτικούς θετικούς παράγοντες, όπως: i) η προαναφερθείσα πολιτική σταθερότητα και οι νέοι επενδυτές που θα έρθουν μετά την αναβάθμιση της IG, ii) τις ισχυρές εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ, παρά τις έκτακτες επιδοτήσεις, iii) η έκπληξη για τις αμοιβές και τις προμήθειες και iv) ο δευτερογενής αντίκτυπος του RRF με την Ελλάδα να ζητά άλλα 5 δισ. ευρώ δάνεια λόγω της πρωτοφανούς ζήτησης. Ως τελευταίο σημείο, επαναλαμβάνει την άποψη της ότι οι ελληνικές τράπεζες άρχισαν να επιδεικνύουν την ικανότητά τους να δημιουργούν αξία για τους μετόχους μέσω της χρήσης πλεονάζοντος κεφαλαίου με διάφορους τρόπους (π.χ. εξαγορές με “bolt-on”, κοινοπραξίες, επενδύσεις σε fintech, ακίνητα, δάνεια με αναπροσαρμογή).
«Παρά την πρόσφατη ύφεση, οι τράπεζες εξακολουθούν να υπεραποδίδουν έναντι του ευρωπαϊκού δείκτη (SX7E) κατά 29% από έτος σε έτος, αλλά το σημείο εισόδου είναι πλέον πιο ελκυστικό. Αναμένουμε ότι τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου θα καθησυχάσουν τη βάση των επενδυτών, και πριν από τις προβλέψεις μας, τελειοποιούμε τις εκτιμήσεις μας για την περίοδο 2023-2025 για να αποτυπώσουμε αυτές τις ευρύτερες τάσεις. Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνουμε τις αξιολογήσεις μας για αγορά, με νέες τιμές στόχους για την ALPHA στα 2,0 ευρώ, την Eurobank στα 2,3 ευρώ (από 2,4 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Τράπεζας), την ΕΤΕ στα 7,4 ευρώ (από 7,2 ευρώ) και την Πειραιώς στα 3,7 ευρώ (από 3,4 ευρώ)», καταλήγει η Axia.
Διαβάστε ακόμη
ΡΑΑΕΥ: Οι τρεις νέες κατηγορίες τιμολογίων στο ρεύμα – Πότε ξεκινούν
ABN Amro: Τι συμβαίνει στις αγορές ομολόγων και γιατί δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία (γραφήματα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ