Τις τέσσερις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη των εργασιών και τον διπλασιασμό του δανειακού χαρτοφυλακίου, περιέγραψαν οι επικεφαλής της Attica Bank, στο πλαίσιο της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, με θέμα αφενός, την ενεργοποίηση του Νόμου Χαρδούβελη για την μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε οριστικές, εκκαθαρισμένες και άμεσα εισπράξιμες απαιτήσεις έναντι του
Ελληνικού Δημοσίου και αφετέρου, την ιδιωτικοποίησή της  – κατά προτίμηση με στρατηγικό επενδυτή – μέσω αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον CFO της τράπεζας, κ. Νίκο Κουτσογιάννη, με στόχο την ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων και την υποστήριξη της σημαντικής αύξησης των δανειακών υπολοίπων που προβλέπει το επιχειρηματικό σχέδιο της τράπεζας το διάστημα 2021 – 2023 η διοίκηση της τράπεζας έχει σχεδιάσει και έχει υποβάλλει στις αρμόδιες εποπτικές αρχές τις ακόλουθες ενέργειες ενίσχυσης:

1 ον) Πώληση ομολόγων ενδιάμεσης σειράς εξόφλησης εντός των επομένων δύο μηνών, από την οποία εκτιμάται ότι θα προκύψουν κεφαλαιακά κέρδη, τα οποίαν θα ενισχύσουν το βασικό και το συνολικό δείκτη κεφαλαίων της τράπεζας κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα.

2 ον) Ένταξη των ομολόγων υψηλής σειράς εξόφλησης της τιτλοποίησης Astir I και ΙΙ στον «Ηρακλή», η οποία θα γίνει σταδιακά μέσω χρονοδιαγράμματος που ξεκινά από το γ’ τρίμηνο του 2021 και ολοκληρώνεται πριν τη λήξη του α’ τριμήνου του 2022, αποδίδοντας περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες στη βασική και συνολική κεφαλαιακή επάρκεια. Από την ενέργεια αυτή και μόνο η τράπεζα εξοικονομεί εποπτικά κεφάλαια, τα οποία αντιστοιχούν σε μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά, η ενέργεια αυτή κλείνει οριστικά και αμετάκλητα το παρελθόν της τράπεζας μέσω της οριστικής αποκοπής του κινδύνου που συνδέεται με τα NPLs.

3 ον) ΑΜΚ με έκδοση κοινών μετοχών. Η διοίκηση έχει προσδιορίσει τις βασικές κεφαλαιακές ανάγκες σε περίπου 300 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία, με την προυπόθεση ότι οι ενέργειες που αφορούν στην ένταξη των ομολόγων υψηλής εξοφλητικής σειράς στον «Ηρακλή» θα ολοκληρωθούν όπως έχει σχεδιαστεί. Η αύξηση εντάσσεται στο επιχειρηματικό σχέδιο για την τριετία 2021 – 2023 για την χρηματοδότηση της πιστωτικής επέκτασης, ύψους περίπου δύο δισ. ευρώ, έως το τέλος του 2023, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας,
των υποδομών και του περιβάλλοντος.

4 ον) Έκδοση ενός μέσης κατηγορίας κεφαλαίων Ι ή ΙΙ ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα μέχρι το τέλος του έτους.

Οι προκλήσεις του εγχώριου συστήματος 

«Βασικές προκλήσεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς και άμεσες συνέπειες της πανδημίας, αποτελούν το υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η δημιουργία νέων, καθώς και η αναμενόμενη επιδείνωση του λόγου του αναβαλλόμενου προς το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών. Το μέγεθος των εποπτικών κεφαλαίων αναμένεται να είναι αυξημένο από το 2022 με την εφαρμογή των διατάξεων του MREL. Η Attica Bank, διαβλέποντας έγκαιρα τις προκλήσεις αυτές και έχοντας θέσει σε εφαρμογή το τριετές επιχειρηματικό της σχέδιο είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που στο τέλος του 2021 πρόκειται να έχει αντιμετωπίσει οριστικά τα εν λόγω ζητήματα». Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Attica bank, κ. Θεόδωρος Πανταλάκης, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση εξέδωσε νωρίς το πρωί την σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για την μετατροπή του DTC σε οριστικές, εκκαθαρισμένες και άμεσα εισπράξιμες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου.   

Το «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο   

Αναφορικά με την διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου και ειδικότερα σε σχέση με τις τιτλοποιήσεις, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, κ. Ιωάννης Τσακιράκης, σημείωσε τα εξής: «Για την οριστική εξυγίανση του ισολογισμού της και με στόχο την εξάλειψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων του παρελθόντος μέχρι το τέλος του 2021 και τη διαμόρφωση του σχετικού δείκτη σε μονοψήφιο επίπεδο, της τάξεως του 1%, η διοίκηση της τράπεζας δρομολόγησε μία σειρά ενεργειών κατά το 2020».

Ειδικότερα:

Α) Τον Σεπτέμβριο ολοκλήρωσε την αναδιοργάνωση των ομολόγων της τιτλοποίησης «Άρτεμις», με γνώμονα, καταρχήν, τη συμμόρφωση με το νέο εποπτικό πλαίσιο για τις τιτλοποιήσεις και περαιτέρω, την αύξηση των χρηματοροών που εισπράττει η τράπεζα.  

Β) Τον Δεκέμβριο υλοποιήθηκε η τρίτη τιτλοποίηση (project Astir). Το χαρτοφυλάκιο ανέρχεται σε 712,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 340,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε επιχειρηματικά δάνεια και 371,3 εκατ. ευρώ σε δάνεια ιδιωτών.  

Γ) Εντός των προσεχών μηνών υλοποιείται η τιτλοποίηση «Ωμέγα», με την οποία ολοκληρώνεται ο κύκλος διαδοχικών τιτλοποιήσεων που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016, συνολικού ύψους 53 δισ. ευρώ. 

Διαβάστε ακόμα:

Αυτός είναι ο Marina Tower – Ο πρώτος «πράσινος» ουρανοξύστης στο Ελληνικό (pics+vid)

Γερμανοί, Πολωνοί και Γάλλοι… κρατούν τον Τουρισμό

Το σίριαλ «πετάνε, δεν πετάνε τα υδροπλάνα» συνεχίζεται