Τα «χέρια» για την ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων της Attica Bank και την επιστροφή της – σταδιακά έως το 2024 – σε οργανική κερδοφορία έδωσαν μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις οι βασικοί μέτοχοι της τράπεζας, προχωρώντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 490 εκατ. ευρώ, μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το ΤΜΕΔΕ και η Ellington έχουν δεσμευθεί να καλύψουν αναλογικά το ποσό των 459 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι:
• το ΤΧΣ θα επενδύσει περί τα 310 εκατ. ευρώ, με το ποσοστό του να μειώνεται από το 62,9% που είναι σήμερα σε περίπου 30% με 32%.
• ΤΜΕΔΕ και Ellington θα συμμετέχουν με σχεδόν 130 εκατ. ευρώ, ελέγχοντας μετά την αύξηση το 67% της τράπεζας.
• Το ΕΦΚΑ θα βάλει περίπου 51 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στις τιτλοποιήσεις, οι μέτοχοι αποφάσισαν τη μη υπαγωγή των Omega, Astir 1 και Astir 2 στο πρόγραμμα «Ηρακλής» στη βάση λήψης από την τράπεζα επιπρόσθετων προβλέψεων απομείωσης, εκτιμώμενου ύψους 300 εκατ. ευρώ συνολικά.
Όπως σημειώνει η KPMG, η Attica Bank έλαβε κατά την διάρκεια του γ’ τριμήνου του τρέχοντος έτους από τον διεθνή οίκο παροχής πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS τις προκαταρκτικές εκθέσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης για τις ομολογίες υψηλής σειράς εξόφλησης των επίμαχων τιτλοποιήσεων. Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, η διοίκηση προέβη σε αξιολόγηση των εναλλακτικών σεναρίων για σκοπούς κατάρτισης αφενός, του πλάνου κεφαλαιακών ενεργειών και αφετέρου, του 3ετούς επιχειρηματικού σχεδίου, σε συνάρτηση με τα διαθέσιμα προς επένδυση κεφάλαια των βασικών μετόχων της τράπεζας. «Το σχέδιο που εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 30.9.2022 δεν προβλέπει την ένταξη στον ‘Ηρακλή’ λόγω του αυξημένου κόστους του προγράμματος. Αυτό βασίζεται στο spread των ελληνικών ομολόγων και έχει σημειώσει σημαντική άνοδο κατά το 2022, συνεπεία των γεωπολιτικών εξελίξεων και των διαταραχών που αυτές έχουν επιφέρει στις κεφαλαιαγορές.
Επιπλέον και σε σχέση με τις τιτλοποιήσεις Astir 1 και 2, με βάση το πλάνο διαχείρισης που έχει εκπονηθεί από τον servicer οι εκτιμώμενες μελλοντικές εισροές υπερκαλύπτουν την καθαρή λογιστική αξία των δύο αυτών χαρτοφυλακίων, έπειτα και από την αφαίρεση των σχετικών αμοιβών διαχείρισης και εξόδων», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ως προς τις υπόλοιπες τιτλοποιήσεις (Omega και Metexelixis), στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα η διοίκηση της Attica Bank θα προβεί στην ανάθεση σε διεθνή συμβουλευτικό οίκο της εξέτασης εναλλακτικών ενεργειών, με στόχο την περαιτέρω μείωση του πιστωτικού κινδύνου των χαρτοφυλακίων αυτών στον ισολογισμό της κατά τα προσεχή έτη.
Οι βασικοί στόχοι του business plan
Οι βασικοί στόχοι του νέου επιχειρηματικού σχεδίου της Attica Bank που έχει εγκριθεί από τα εσωτερικά όργανα της τράπεζας και αναμένεται να υποβληθεί – πιθανότατα την προσεχή Δευτέρα – στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) είναι οι εξής:
• Διπλασιασμός σχεδόν του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας μέσω της αύξησης των χορηγήσεων στους κλάδους των υποδομών/κατασκευών, του τουρισμού, της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Στόχος είναι η χρηματοδότηση του οικοσυστήματος των κατασκευών, καθώς και όλων των ελεύθερων επαγγελματιών που εμπλέκονται στην υλοποίησή του, με την αύξηση των χορηγήσεων μέχρι το τέλος του 2025 να έχει προϋπολογιστεί σε 1,3 δισ. ευρώ.
• Διεύρυνση των υφιστάμενων πηγών εσόδων. Η Attica Bank προσδίδει ιδιαίτερη έμφαση στη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών, όπως επετεύχθη με την επιτυχή συνεργασία με τον Όμιλο Interamerican.
• Περαιτέρω ενίσχυση της καταθετικής βάσης μέσω ανταγωνιστικής τιμολόγησης και αξιοποίησης των δυνατοτήτων παροχής ψηφιακών υπηρεσιών προς το ευρύ κοινό
• Πλήρης εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της μέσω της διαχείρισης του εναπομείναντος χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
• Εξορθολογισμός του δικτύου καταστημάτων με ταυτόχρονη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της τράπεζας.
«Σε μία καθοριστικής σημασίας συγκυρία για την τράπεζα, όπου οι προκλήσεις είναι μεγάλες και οι συνθήκες απαιτητικές, είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο για την περίοδο 2022-2025 που εκτός από την ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων θα υποστηρίζει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της τράπεζας με ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό μοντέλο λειτουργίας», σχολίασε σχετικά η διευθύνουσα σύμβουλος, κυρία Ελένη Βρεττού.
Πιο αναλυτικά, δεδομένου ότι οι κεφαλαιακοί δείκτες της Attica Bank διαμορφώνονται στα τέλη του περασμένου Ιουνίου σε 6,4% (CET1) και 9,94% (CAD) αντίστοιχα, η διοίκηση έχει σχεδιάσει πρόσθετες ενέργειες, όπως, για παράδειγμα, την πώληση των POS, τις συνθετικές τιτλοποιήσεις και την αξιοποίηση των επενδυτικών της ακινήτων.
Παράλληλα, με σκοπό την επιτάχυνση της επίτευξης λειτουργικής κερδοφορίας η τράπεζα προγραμματίζει ενέργειες αναδιάρθρωσης, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ μέχρι το 2024. «Ειδικότερα, θα προβεί σε περαιτέρω εξορθολογισμό του δικτύου καταστημάτων της (επί του παρόντος 49 καταστήματα), με στόχο την περαιτέρω αποκλιμάκωση του λειτουργικού κόστους. Με την ενέργεια αυτή, η οποία είναι σε συνέχεια των δράσεων επίτευξης λειτουργικής κερδοφορίας που η τράπεζα έχει ήδη υλοποιήσει, αναμένεται η σταθεροποίηση της απόδοσης της.
Την ίδια στιγμή θα προβεί σε επενδύσεις με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό της και θα επαναξιολογήσει θέματα ανθρώπινου δυναμικού», τονίζει η KPMG και καταλήγει: «Κατά την ωρίμανση των ενεργειών αυτών και με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο και τις σχετικές παραδοχές, σε σχέση με τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων κατά το τέλος του 2023, στο πλαίσιο ικανοποίησης των απαιτήσεων που απορρέουν από τον εποπτικό διάλογο και της διαθεσιμότητας εποπτικών κεφαλαίων για περαιτέρω πιστωτική επέκταση από το τέλος του 2023 και έπειτα, η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας υπολογίζεται να είναι κοντά σε διψήφια επίπεδα μέχρι το τέλος του 2025».
Διαβάστε ακόμη:
Wall Street: Πτώση 500 μονάδων για τον Dow Jones στον χειρότερο Σεπτέμβριο μετά το 2008
Τροπολογία Μενέντεζ για τα F-16 στη Γερουσία των ΗΠΑ: «Να μην πετάνε πάνω από την Ελλάδα»
Εμάνουελ Γκριμάλντι: «Περιμένετε να δούμε για την αγορά της ΑΝΕΚ από την Attica»