Το plan B που ήθελε την Attica Bank να προχωρά τις διαδικασίες για την εξυγίανσή της με άλλο επενδυτή θέτει σε εφαρμογή η διοίκηση της τράπεζας, μετά και την επίσημη αποχώρηση της Ellington από το μετοχικό κεφάλαιο και την αντικατάστασή της στο «τραπέζι» των συζητήσεων από την Thrivest.
Πιο αναλυτικά, η «έξοδος» των Αμερικανών που για πολλούς στην αγορά θεωρείτο προδιαγεγραμμένη επισημοποιήθηκε αφενός, με τη μεταβίβαση του ποσοστού που οι ίδιοι κατείχαν (8.08%) στο ΤΜΕΔΕ, με συνέπεια αυτό να ελέγχει πλέον άμεσα και αποκλειστικά το 20,11% της τράπεζας και αφετέρου, με τις παραιτήσεις των εκπροσώπων τους στο διοικητικό συμβούλιο, ήτοι των κ. κ. Ειρήνης Μαραγκουδάκη, Μάρκου Κούτη και Πάτρικ Χόρεντ, οι οποίοι, άλλωστε, απείχαν και στην κρίσιμη συνεδρίαση, όπου και συζητήθηκε η «εμπλοκή» στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Thrivest. «Η Ellington θα επικεντρωθεί στο αντικείμενο της διεθνούς εξειδίκευσής της που είναι η αναδιάρθρωση και διαχείριση προβληματικών δανείων», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Αξίζει να αναφερθεί πως η στρατηγική για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων ήταν και αυτή που έφερε την οριστική ρήξη μεταξύ Ellington και διοίκησης της τράπεζας, με την πρώτη να προκρίνει ως λύση τις τιτλοποιήσεις των χαρτοφυλακίων και τη δεύτερη να εκτιμά πως οι πωλήσεις θα οδηγήσουν πιο άμεσα στην εξυγίανση του ισολογισμού.
Η επόμενη ημέρα
Όπως είχε γράψει το newmoney, η Thrivest ξεκινά due diligence που θα της επιτρέψουν να αποκτήσει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση της Attica Bank και εν συνεχεία, να «ζυγίσει» τα περιθώρια συμμετοχής της στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 490 εκατ. ευρώ.
Στόχος της διοίκησης της τράπεζας είναι η ΑΜΚ να γίνει μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη οριστεί, δηλαδή, το αργότερο έως τον προσεχή Μάρτιο, γεγονός που σημαίνει ότι απομένει σχεδόν ένας μήνας, προκειμένου να βγει «λευκός καπνός». Μολονότι τα περιθώρια φαντάζουν ασφυκτικά, εντούτοις οι μέχρι σήμερα κινήσεις της Thrivest στην τραπεζική «σκακιέρα» συνηγορούν υπέρ της προοπτικής για άμεση ολοκλήρωση των συζητήσεων. Υπενθυμίζεται ότι η τριανδρία της Παγκρήτιας Τράπεζας ανακοίνωσε ήδη τη συμφωνία συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας (πρώην Σερρών), με απορρόφηση αυτής, η οποία θα έχει πλήρως ολοκληρωθεί – νομικά και λειτουργικά – μέχρι τα τέλη του προσεχούς Σεπτεμβρίου, δρομολογεί την απορρόφηση του ελληνικού «βραχίονα» της HSBC, ενώ φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του 48,3% της Aegean Baltic Bank.
Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τα μέσα του μήνα η διοίκηση της Attica Bank επιδιώκει να έχει υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) το αναθεωρημένο business plan και capital plan που θα ενσωματώνει και τη στρατηγική διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, με έμφαση στις πωλήσεις. Πληροφορίες, οι οποίες, ωστόσο, μένει να επιβεβαιωθούν θέλουν την τράπεζα να έχει ήδη δεχθεί κρούσεις από επενδυτές για δύο από τα χαρτοφυλάκια και συγκεκριμένα το Astir Ι που περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις και το Astir ΙΙ, αξίας 370 εκατ ευρώ, με στεγαστικά δάνεια.
Διαβάστε ακόμη:
Ελληνίδες με αμύθητες περιουσίες – «Αυτοκράτειρες» σε θάλασσα και στεριά (pics)
Πατάει «γκάζι» ο εξωδικαστικός μηχανισμός και γίνεται πιο ευέλικτος