«Τα μολύβια εξακολουθούν να βρίσκονται πάνω στο τραπέζι. Δεν έχουν μπει στην τσάντα». Με τον τρόπο αυτό σχολιάζουν στο newmoney πηγές με γνώση τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το κυοφορούμενο deal μεταξύ Thrinvest και Attica Bank, αφήνοντας να εννοηθεί πως η «παύση» που πάτησαν τις τελευταίες ημέρες οι επενδυτές θα μπορούσε να είναι και προσωρινή. Απαραίτητη προυπόθεση, ωστόσο, είναι αμφότεροι οι εμπλεκόμενοι να συμφωνήσουν στην κατάρτιση ενός «οδικού χάρτη» που θα οδηγήσει με ασφάλεια την τράπεζα στην επόμενη ημέρα.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αναθεωρημένο business plan, με ενσωματωμένο το πλάνο ενεργειών ενίσχυσης εποπτικών κεφαλαίων (capital plan), καθώς και την προτεινόμενη στρατηγική μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που έχει ήδη λάβει το «πράσινο φως» από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) δεν αποσαφηνίζει σειρά ζητημάτων που, όμως, είναι καίρια για την πλευρά της Thrinvest. «Δεν γίνεται λόγος, για παράδειγμα, για τα ακριβή κεφάλαια που θα απαιτηθούν στη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου οι επενδυτές να μην βρεθούν προ εκπλήξεων, ενώ στα ‘λόγια’ έχουν μείνει και οι όποιες συζητήσεις γύρω από τη συγχώνευση με την Παγκρήτια», σημειώνουν χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως τα επίμαχα ζητήματα θα μπορούσαν κάλλιστα να επιλυθούν με την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας μεταξύ των μετόχων. Αξίζει να αναφερθεί πως η Thrinvest αποφάσισε να διακόψει το due diligence που διεξήγαγε στην Attica Bank αμέσως μετά την αποχώρηση της Ellington, μεταβιβάζοντας το ποσοστό της (8.08%) στο ΤΜΕΔΕ.
Μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, πάντως, ο βασικός μέτοχος – το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) – δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση των επενδυτών, αναμένοντας – το αργότερο έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας – την πρότασή τους. Προσηλωμένη στην ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου εμφανίζεται από την πλευρά της και η διοίκηση της Attica Bank, εκτιμώντας πως είναι θέμα ημερών ώστε να εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το συμπληρωματικό ενημερωτικό δελτίο.
Παράλληλα, «τρέχει» τη διαδικασία εκκαθάρισης του προβληματικού χαρτοφυλακίου, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι μεγάλο. Πρόκειται για το Astir 1, ύψους 320 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις, το Omega (1,3 δισ. ευρώ) και το Metexelixis (700 εκατ ευρώ). Σημειώνεται πως στην από Σεπτεμβρίου 2022 επιστολή των Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ΤΜΕΔΕ και Ellington είχαν δεσμευθεί για την κατ’ αρχήν συμφωνία, αναφορικά με την ΑΜΚ, στις βασικές αρχές της οποίας περιλαμβάνεται η λογιστικοποίηση ζημιών, ποσού 300 εκατ. ευρώ, συνολικά για τις τιτλοποιήσεις της τράπεζας. Η παραδοχή αυτή λαμβάνεται υπόψη και στο επικαιροποιημένο Business Plan 2022 – 2025.
Διαβάστε ακόμη
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την «επόμενη ημέρα» της κατάρρευσης της SVB