Αποφασισμένη να κινηθεί προς δύο κατευθύνσεις – τον μηδενισμό των «κόκκινων» δανείων και την αύξηση των νέων χορηγήσεων – εμφανίζεται η διοίκηση της Attica Bank, μετά την επιστροφή της το α’ εξάμηνο του 2023 στην κερδοφορία, με βιώσιμο ρυθμό.
Όπως τόνισε η διευθύνουσα σύμβουλος της τράπεζας, κυρία Ελένη Βρεττού, στο περιθώριο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, η εξυγίανση του ισολογισμού περνά μέσα από την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ο δείκτης των οποίων «άγγιξε» το 65% στα τέλη του περασμένου Μαρτίου. «Για το Astir I έχουμε αναδείξει προτιμητέο επενδυτή (σ.σ. την Carval), με τον οποίο είμαστε σε συζητήσεις για το SPA, το σύμφωνο για τη μεταβίβαση του συνόλου των ομολογιών. Ευελπιστούμε ότι θα έχει κλείσει μέσα στον Ιούλιο, με στόχο η τελική μεταβίβαση να γίνει τον Σεπτέμβριο. Οι όροι μέχρι στιγμής είναι πάρα πολύ καλοί, καλύτεροι από αυτούς που περιμέναμε, το οποίο είναι θετικό», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια, η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου στην προηγούμενη στρατηγική εξυγίανσης ήταν οι πωλήσεις. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την κυρία Βρεττού, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. «Δηλαδή, όταν εμείς είχαμε εισηγηθεί στο δ.σ. στα τέλη του προηγούμενου, αρχές του τρέχοντος έτους τις πωλήσεις δεν υπήρχε ο ‘Ηρακλής ΙΙΙ’. Ούτε τώρα υπάρχει πρακτικά, υπάρχει, όμως, ένα πολύ αυξημένο ενδιαφέρον και ζύμωση μεταξύ των εποπτικών οργανισμών, αλλά και του υπουργείου, προκειμένου να εξεταστεί, να υποβληθεί η σχετική εισήγηση προς την Κομισιόν και να ετοιμαστεί το νομοσχέδιο. Αυτή είναι μία πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη, την οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Άρα, το πρώτο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι κατά πόσο θα υπάρχει ‘Ηρακλής ΙΙΙ’, προκειμένου αντί να πάμε σε απευθείας πωλήσεις να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εργαλείο για την οριστική εξυγίανση του ισολογισμού μας, τόσο για το Metexelixis και το Ωμέγα, όσο, ενδεχομένως και για τον Αστέρα ΙΙ.», εξήγησε.
Σε ερώτηση του newmoney ποιες αλλαγές θα πρέπει να ισχύσουν στο νέο μηχανισμό, προκειμένου αυτός να είναι ελκυστικός για την Attica Bank, η επικεφαλής της απάντησε: «Όπως ήταν ο προηγούμενος ‘Ηρακλής’, με ελάχιστες προσαρμογές που θα τον κάνουν Eurostat compliant, θα μπορούσε να δουλέψει για εμάς. Το βασικό είναι να γίνει γρήγορα. Εμείς δεν θέλουμε να πάμε σε μία παρατεταμένη διαδικασία έγκρισης ή νομοσχεδίου. Θέλουμε να ξέρουμε από νωρίς πως θα είναι, προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε τον προγραμματισμό μας, ενώ θα κινούμαστε και παράλληλα, αναθεωρώντας, για παράδειγμα, τις συμβάσεις διαχείρισης, ώστε αυτές να είναι HAPS compliant».
Προς ώρας, πάντως, η διοικητική ομάδα της Attica Bank επαναξιολογεί τη στρατηγική της, με σκοπό να την επανυποβάλει και στους νέους μετόχους. «Θα δούμε τι σημαίνει από πλευράς, τόσο χρόνου, όσο και επιπλέον κεφαλαιακών αναγκών το κάθε διαθέσιμο εργαλείο. Σε κάθε περίπτωση όλα θα έχουν αποσαφηνιστεί μέχρι τέλος του έτους», πρόσθεσε.
Νέα δάνεια
Σε νέες εκταμιεύσεις δανείων, ύψους 500 εκατ. ευρώ – έναντι κάτω από 300 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο τα προηγούμενα χρόνια – στοχεύει για εφέτος η διοίκηση της Attica Bank, ενισχύοντας τις σχέσεις με φορείς, επιμελητήρια, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και λανσάροντας πιο εξατομικευμένα προιόντα.
Όπως υπογράμμισε η κυρία Βρεττού, ο επίμαχος στόχος τίθεται παρά το γεγονός ότι το α’ 4μηνο του 2023 ήταν αρκετά δύσκολο για την τράπεζα. «Όχι μόνο λόγω των αποπληρωμών, αλλά γιατί δεν είχαμε και τα απαιτούμενα κεφάλαια να κάνουμε πολύ μεγάλη ανάπτυξη. Δηλαδή, λόγω των αυξημένων προβλέψεων που πήραμε τον περασμένο Δεκέμβριο τα κεφάλαιά μας ήταν αρκετά ισχνά, ώστε να δώσουμε περισσότερα δάνεια. Άρα, ουσιαστικά, το κοντέρ ξεκινάει να γράφει από τον Μάιο και μετά», ανέφερε, για να προσθέσει: «Σκοπός μας είναι να αξιοποιήσουμε και το Ταμείο Ανάκαμψης και προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε ήδη σε συζητήσεις με την κυβέρνηση, προκειμένου η Attica Bank να μπορέσει να ενταχθεί άμεσα».
Παράλληλα, η τράπεζα σχεδιάζει πιο ψηφιακά και ανταγωνιστικά προϊόντα λιανικής, εντοπίζοντας κενά στην αγορά που μπορεί να καλύψει. «Ενδεικτικά, στις πωλήσεις των διαμερισμάτων του ουρανοξύστη στο Ελληνικό οι υπόλοιπες τράπεζες, λόγω των δικών τους δυστοκιών (π.χ. μεγάλη έκθεση) δεν είχαν ένα έτοιμο προϊόν. Χάρη και στην καλή συνεργασία που είχαμε με την ίδια την εταιρεία καταφέραμε σε τρεις εβδομάδες να φτιάξουμε προϊόν για αγορά κατοικίας στο Ελληνικό, τόσο για εταιρείες, όσο και για ιδιώτες. Δημιουργήσαμε ένα πολύ μεγάλο pipeline, γιατί δεν υπήρχε καμία άλλη εναλλακτική στην αγορά και αυτό μας έδωσε ένα κομμάτι στη στεγαστική πίστη που δεν είχαμε», τόνισε η κυρία Βρεττού.
Η συγχώνευση με την Παγκρήτια και η… επιφύλαξη των νέων μετόχων για την Ellington
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση συγχώνευσης. Υπάρχει μία δεδηλωμένη πρόθεση και των δύο μετόχων και των δύο τραπεζών να συγχωνευθούν. Πριν την απόφαση, εφόσον και εάν ληφθεί, θα πρέπει να προηγηθεί σχετική εισήγηση μετά και την ολοκλήρωση συγκεκριμένων βημάτων». Αυτό επισήμανε η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, αναφορικά με τη διαδικασία συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα, περιγράφοντας τα βήματα ως εξής:
Ανάδειξη των συμβούλων (ένας νομικός, ένας στρατηγικός που θα φτιάξει το business plan της νέας τράπεζας και ένας χρηματοοικονομικός που θα αναλάβει το κομμάτι της σχέσης ανταλλαγής και όλων των διαδικασιών που αφορούν στη συγχώνευση. Ο στόχος είναι αυτή η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει ολοκληρωθεί το business plan και το due diligence των δύο τραπεζών που προβλέπεται στη συμφωνία των μετόχων.
Μέσα στο α’ εξάμηνο του 2024 εκτιμάται ότι θα γίνει η κατάθεση του σχεδίου συγχώνευσης προς έγκριση. «Αυτή τη στιγμή δεν έχει συμφωνηθεί η σχέση ανταλλαγής. Αυτή θα προκύψει μετά από την ολοκλήρωση του due diligence από τους μετόχους των τραπεζών και την εκτίμηση των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την οριστική εξυγίανση και των δύο τραπεζών, άρα εφόσον υπάρξει Ηρακλής ΙΙΙ, με τι όρους θα ισχύσει αυτός, προκειμένου να καθορίσουμε πόσα κεφάλαια χρειάζονται. Το ορόσημο είναι το α’ εξάμηνο του 2024», σημείωσε η κυρία Βρεττού.
Αναφορικά με τα ζητήματα που έχουν προκύψει με την Ellington, γεγονός που ανάγκασε τους νέους μετόχους – Thrivest και Παγκρήτια Τράπεζα – που σωρευτικά κατέχουν ποσοστό 10,5% του μετοχικού κεφαλαίου της να αποσαφηνίσουν πως η έγκρισή τους για την απαλλαγή των ελεγκτών δεν περιλαμβάνει πράξεις και ενέργειες των (πρώην) μελών του δ.σ., κυρίας Ειρήνης Μαραγκουδάκη, κ. Μάρκου Κούτη και κ. Patrick Horend (σ.σ. αμφότεροι εκπρόσωποι της Ellington), η κυρία Βρεττού σημείωσε: «Δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω δηλώσεις μετόχων. Εμείς διαπιστώνουμε την ακρίβεια των προηγούμενων γνωστοποιήσεων και ανακοινώσεων που έχει κάνει στο σύνολό της η τράπεζα στο επενδυτικό κοινό, οι οποίες βασίστηκαν σε δηλώσεις των εταιρειών και των εκπροσώπων της, άρα δεν αποκλίνουν από αυτά που έχουμε δηλώσει στο παρελθόν. Θα μου επιτρέψετε, όμως, επειδή αυτή τη στιγμή είμαστε σε διάφορες διεργασίες που αφορούν στο σύνολο των τιτλοποιήσεών μας – όπως και το Ωμέγα – να μην κάνουμε καμία περαιτέρω δήλωση ή σχολιασμό. Το μόνο που θα κρατήσετε είναι ότι οι δηλώσεις της τράπεζας είναι ακριβείς βάσει αυτών των στοιχείων που έχουμε στο φάκελο και των γνωστοποιήσεων που μας έχουν δώσει οι εκπρόσωποι των διαφόρων εταιρειών».
Διαβάστε ακόμη
Προγραμματικές δηλώσεις Μητσοτάκη: Τι αλλάζει στη ζωή μας εφέτος και το 2024
Lamda Development: Εσοδα 3,3 δισ. ευρώ από την πρώτη φάση της επένδυσης έως το 2026
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ