search icon

Τράπεζες

Attica Bank: «Μαύρος» καπνός από το νέο τετ-α-τετ των μετόχων 

H τράπεζα διανύει ακόμη μία κρίσιμη εβδομάδα, ενόψει και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 6μήνου, ενώ η προοπτική μιας τρίτης κεφαλαιακής ενίσχυσης θεωρείται πολύ πιθανή

Χωρίς συμφωνία επί βασικών θεμάτων, με προεξάρχον το ύψος της νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που θα διαμορφώσει ανάλογα και τα ποσοστά, τα οποία θα κατέχει ο καθένας στην τράπεζα, ολοκληρώθηκε ακόμη μία μαραθώνια συνάντηση των μετόχων της Attica Bank.

Παρά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας πως πιθανόν μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έβγαινε «λευκός» καπνός, εντούτοις αυτές διαψεύστηκαν, με την τράπεζα να διανύει ακόμη μία κρίσιμη εβδομάδα, ενόψει και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 6μήνου του 2022 (σ.σ . στις 28 Σεπτέμβρη).

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το προηγούμενο 48ωρο εξετάστηκαν εκ νέου όλες οι εναλλακτικές, αναφορικά με τις τιτλοποιήσεις και την ένταξή τους στον «Ηρακλή» που θα κρίνουν εντέλει και το ύψος των κεφαλαίων που χρειάζεται η τράπεζα. «Ενώ μέχρι πρότινος ήταν να μπουν όλες – Omega, ύψους 1,3 δισ. ευρώ και Astir I και ΙΙ, αξίας 320 και 370 εκατ. ευρώ αντίστοιχα – στο… άρμα του, πλέον οι συζητήσεις αφορούν σε μερική αξιοποίηση του σχήματος ή και καθόλου», σχολιάζουν στο newmoney οι παραπάνω πηγές, σημειώνοντας πως τα ανοιχτά «μέτωπα» είναι πολλά.

Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), από κοινού με τη διοίκηση της Attica Bank, υπολογίζει την κεφαλαιακή «ένεση» σε περίπου 450 εκατ. ευρώ, απορρίπτοντας τις εκτιμήσεις των μετόχων για ανάγκη κεφαλαίων, ύψους πέριξ των 600 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Δεκεμβρίου –εκτός από δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου– γινόταν λόγος και για τρίτη εισφορά κεφαλαίου, η οποία με βάση την ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Attica Bank «θα δομηθεί είτε ως τρίτη ΑΜΚ είτε ως έκδοση από την τράπεζα παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) ή οποιουδήποτε άλλου εναλλακτικού χρηματοοικονομικού μέσου, όπως μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο».

Η συμφωνία κατέληγε ότι ΤΜΕΔΕ και Ellington θα πρέπει να ελέγχουν ποσοστό 68% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Με αυτό το δεδομένο, η προοπτική μιας τρίτης κεφαλαιακής ενίσχυσης θεωρείται πολύ πιθανή, αλλά σε βάθος χρόνου και ανάλογα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα, στο οποίο θα συμφωνήσουν οι μέτοχοι και αναμένεται να υποβληθεί το αργότερο έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας στην ΤτΕ.

Διαβάστε ακόμη:

Η Μποφίλιου και ο Γλυκάνισος, η Goldman Sachs και τα ξενοδοχεία, οι αρχιτέκτονες και οι βίλες του Ελληνικού

Στρατηγικό deal της Sani/Ikos με το GIC της Σιγκαπούρης (pics)

Νίκη της ακροδεξιάς στην Ιταλία – Μελόνι: Θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς

Exit mobile version