Περιθώριο έως την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε και θα έχει συμπληρωθεί ένας μήνας από την μετατροπή των warrants σε μετοχές, αποτελώντας και με την… βούλα τον μεγαλομέτοχο της Attica Bank με ποσοστό 68,2%, φέρεται να έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), προκειμένου να καταλήξει στον «λευκό ιππότη» για την τράπεζα.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ενώ το διοικητικό συμβούλιο της Αττικής έχρισε «προτιμητέο επενδυτή» το σχήμα Εllington – ΤΜΕΔΕ το Ταμείο αποφάσισε να επαναφέρει στο προσκήνιο την πρόταση των Βain – JC Flower, σε μία προσπάθεια να διευρύνει τις επιλογές του και, άρα, να μειώσει – ει δυνατόν – τον κίνδυνο να υποστεί σημαντικό dilution στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Όπως αποκάλυψε το dark room εχθές, Τρίτη παρουσιάστηκαν στο Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ και οι δύο προτάσεις, με την διαδικασία να λαμβάνει χώρα διαδικτυακά ως απόρροια του Covid-19.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο γεγονός πως αμφότερες κινούνται στα ίδια πάνω – κάτω επίπεδα, με τους επενδυτές να ζητούν να μπουν στην ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ με ένα ποσό πέριξ των 60 με 80 εκατ. ευρώ και εν συνεχεία, να καλύψουν μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο, ύψους 100 εκατ. ευρώ, που θα εκδώσει η Attica Bank. Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, το ΤΧΣ θα έχει τον άχαρο ρόλο να πάρει τις ζημιές από την πρώτη φάση αναγκαστικής αύξησης κεφαλαίου της Αttica Bank, βάζοντας σημαντικά κεφάλαια και να υποστεί dilution της συμμετοχής του στη δεύτερη φάση κεφαλαιακής ενίσχυσης, η οποία θα γίνει υπέρ του ιδιώτη μετόχου.
Αξίζει να αναφερθεί πως η διοίκηση της Αττικής έχει προσδιορίσει τις βασικές κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας σε περίπου 300 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία, με την πρoυπόθεση ότι οι τιτλοποιήσεις θα ολοκληρωθούν όπως έχει σχεδιαστεί. Συγκεκριμένα, προετοιμάζεται η ένταξη των ομολόγων υψηλής σειράς εξόφλησης της τιτλοποίησης Astir I και ΙΙ στον «Ηρακλή», η οποία θα γίνει σταδιακά μέσω χρονοδιαγράμματος, το οποίο θα ολοκληρωθεί πριν τη λήξη του α’ τριμήνου του 2022, αποδίδοντας περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες στη βασική και συνολική κεφαλαιακή επάρκεια. Η ΑΜΚ δε, εντάσσεται στο επιχειρηματικό σχέδιο για την τριετία 2021 – 2023 για την χρηματοδότηση της πιστωτικής επέκτασης, ύψους περίπου δύο δισ. ευρώ, έως το τέλος του 2023, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και του περιβάλλοντος.
Σε κάθε περίπτωση, ο τελευταίος λόγος ανήκει στο ΤΧΣ, το οποίο αναμένεται να αποφανθεί για την διάσωση της Attica Bank το αργότερο έως την ερχόμενη εβδομάδα.
Διαβάστε ακόμη
Κλιματικό «red alert» για τις ελληνικές επιχειρήσεις
Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα… από την αρχή του έτους
Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, η νέα Ideal, οι Γούρνες και ο Διαμαντής junior