Τα «χέρια» για τη συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank έδωσαν οι βασικοί μέτοχοι της τράπεζας και η Thrivest, βάζοντας έτσι, ένα τέλος στο «θρίλερ» γύρω από την εξυγίανσή της.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα εμπλεκόμενα μέρη κατέληξαν σε καταρχήν συναντίληψη για τον οδικό χάρτη, που περιλαμβάνει την είσοδο με σημαντικό ποσό (σ.σ πιθανότατα πέριξ των 60 εκατ. ευρώ) ως ιδιώτη επενδυτή της Thrivest, συμφερόντων της τριανδρίας της Παγκρήτιας Τράπεζας, στην ΑΜΚ έως 490 εκατ. ευρώ.
Πηγές των επενδυτών σημειώνουν πως η διαδικασία που καταρχήν συμφωνήθηκε δημιουργεί θετικές προοπτικές, τόσο για την Τράπεζα Αττικής, όσο και για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου στο μέλλον.
Υπενθυμίζεται πως οι συνομιλίες μεταξύ τράπεζας και Thrivest είχαν διακοπεί προσφάτως, κατόπιν πρωτοβουλίας τα επενδυτών και ενόσω εξελισσόταν το due diligence, μιας και έκριναν πως δεν είχαν αποσαφηνιστεί σειρά ζητημάτων, με προεξάρχοντα την συνένωση με την Παγκρήτια και το ύψος της ζημιάς από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Στόχος της διοίκησης της τράπεζας είναι η μείωση του δείκτη NPE σε 35% έως το τέλος του 2025.
Προς αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, έχει ήδη προβεί σε ενέργειες για τη δρομολόγηση συναλλαγών, ύψους ενός δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης έγκρισης από το Διοικητικό Συμβούλιο της αποεπένδυσης από τους τίτλους των τιτλοποιήσεων Astir 1 και Metexelixis.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Αttica Bank επιβεβαίωσε ότι από την ταξινόμηση των χαρτοφυλακίων προς πώληση και τη λήψη των πρόσθετων προβλέψεων (σ.σ. εφόσον ολοκληρωθεί η ΑΜΚ) θα επιβαρυνθούν τα αποτελέσματα χρήσης 2022 με ζημιές 330 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στην ΑΜΚ, όπως είχε γράψει το newmoney, το ενημερωτικό δελτίο που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προέβλεπε πως το μερίδιο που αντιστοιχεί στον καθένα από τους υφιστάμενους μετόχους, λαμβάνοντας υπόψη και τα ποσοστά που κατέχουν στην τράπεζα, διαμορφώνεται ως εξής:
- 329 εκατ. ευρώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) (ποσοστό 69,51%).
- 95 εκατ. ευρώ το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ) που μετά και τη μεταβίβαση του ποσοστού, το οποίο κατείχε η Ellington πλέον ελέγχει το 20,11% της Attica Bank.
- 40 εκατ. ευρώ ο e-EΦΚΑ (ποσοστό 8,40%) και
- πέριξ των εννέα εκατ. ευρώ οι λοιποί μέτοχοι (ποσοστό 1,99%).
Σύμφωνα με το δελτίο, το χρονοδιάγραμμα της αύξησης προβλέπει ότι από 30 Μαρτίου έως τις 24 Απριλίου θα διαρκέσει η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης, ενώ στις 28 Απριλίου θα ξεκινήσει η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών.
Διαβάστε ακόμα
Dr Truth: Αυτή είναι η “Ανδρόπαυση” – Η χαμηλή τεστοστερόνη, η αιώνια λίμπιντο και το ανίκητο DNA
Πώς προχωρά το project για την πλωτή mega – μαρίνα με κατοικίες στη νότια Κέρκυρα (pics)