search icon

Τράπεζες

Η ΤτΕ στηρίζει τις επιλογές της Attica Bank

«Η διοίκηση της Attica Bank έπραξε πολύ ορθά που πήρε μεγάλες προβλέψεις και ζητά μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε μετοχές αντί να κάνει hive - down» τονίζει στο newmoney πηγή της TτΕ

Τις επιλογές της διοίκησης της Attica Bank στηρίζει η ΤτΕ. «Η διοίκηση της Attica Bank έπραξε πολύ ορθά που πήρε μεγάλες προβλέψεις και ζητά μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε μετοχές αντί να κάνει hive – down. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θα κινήσει επενδυτικό ενδιαφέρον». Αυτό τονίζει στο newmoney πηγή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), σημειώνοντας πως το ύψος των κεφαλαίων του DTC που θα μετατραπούν εντέλει σε μετοχές (σ.σ. οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν αυτό να κυμαίνεται μεταξύ 130 και 150 εκατ. ευρώ έναντι συνόλου 421 εκατ. ευρώ) είναι καθαρά θέμα της τράπεζας.

Η άποψη αυτή έρχεται να «κουμπώσει» με πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Mount Street Hellas SAMRLC, κ. Βασίλη Θεοφανόπουλου, ο οποίος παραδέχθηκε πως τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει αρκετός χώρος στην ελληνική αγορά για νέους «παίκτες». «Αυτή τη στιγμή, οι τράπεζες ‘σηκώνουν’ κεφάλαια, για να πραγματοποιήσουν τις τιτλοποιήσεις και να προσελκύσουν μεγάλους και εξειδικευμένους ‘παίκτες’. Δεν είναι μία εύκολη περιοχή για ένα μικρότερο fund να δραστηριοποιηθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο ενός ακόμη webinar της DDTalks, με θέμα «Servicing Secured NPLs», εκτιμώντας πως μετά την ολοκλήρωση του carve –out (διαδικασία που ακολουθείται του hive – down) θα υπάρξει μεγαλύτερος ανταγωνισμός. Η Αττικής, λοιπόν, τα μεγέθη της οποίας είναι έτσι κι αλλιώς μικρότερα εν συγκρίσει με τα αντίστοιχα των συστημικών, έχει με την ενεργοποίηση των διατάξεων του Νόμου Χαρδούβελη περισσότερες πιθανότητες να προσελκύσει επενδυτές, πετυχαίνοντας, ταυτόχρονα, τη μείωση του ποσοστού του ΕΦΚΑ που σήμερα κυμαίνεται στο 32,3%. «Δεν γνωρίζω πόσο ώριμες είναι οι όποιες συζητήσεις, πάντως, ενδιαφέρον υπάρχει μετά την κίνηση εξυγίανσης που έκανε η τράπεζα, παίρνοντας πολλές προβλέψεις. Θα δούμε πως θα προχωρήσει», προσθέτουν οι παραπάνω πηγές.

Η εποπτική αρχή, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που εστιάζει στο ζήτημα του εταιρικού μετασχηματισμού, αφιερώνοντας ειδική ενότητα στην πρόσφατη Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «Ο εταιρικός μετασχηματισμός ο οποίος αναμένεται να υλοποιηθεί από τις περισσότερες συστημικές τράπεζες, συνδέεται άμεσα με τη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ). Συγκεκριμένα, αποτελεί ένα εργαλείο αποφυγής ενεργοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας για την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση (DTC).

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4465/2017 σε περίπτωση που ένα πιστωτικό ίδρυμα πραγματοποιήσει ζημίες κατά τη λογιστική χρήση ενός έτους, οφείλει να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπέρ του Δημοσίου, η οποία να αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης. Επομένως, το Δημόσιο λαμβάνει αποζημίωση υπό τη μορφή νέων μετοχών, αυξάνοντας κατά αυτό τον τρόπο, σε βάρος φυσικά των ιδιωτών μετόχων (dilution), το ποσοστό συμμετοχής του στο πιστωτικό ίδρυμα», ανέφερε η ΤτΕ και συνέχιζε: «Ο εταιρικός μετασχηματισμός διευκολύνει, επομένως, τη διαδικασία της τιτλοποίησης των δανείων χωρίς να δημιουργείται μεταβολή της μετοχικής σύνθεσης της τράπεζας, εφόσον φυσικά προκύπτουν πρόσθετες ζημίες λόγω των συναλλαγών της τιτλοποίησης».

Στο… ακουστικό για την έκθεση από την KPMG

Στο μεταξύ, νεώτερα από την KPMG, η οποία έχει αναλάβει να… ξεσκονίσει τις οικονομικές καταστάσεις του 2020, αναμένει η διοίκηση της Attica Bank, με τις καθυστερήσεις στην δημοσιοποίηση του πορίσματος να έχει επιφέρει την αναστολή της μετοχής για μέγιστο χρονικό διάστημα 10 ημερών.

Όπως έγραψε το newmoney στις οικονομικές εκθέσεις το ενδιαφέρον εστιάζεται πρωτίστως στην αξιολόγηση του κινδύνου από τους ορκωτούς ελεγκτές, αλλά και στην υπόθεση της συνέχισης της δραστηριότητας (going concern assumption), η τράπεζα, ωστόσο, επιμένει πως «οι παρατηρήσεις και προτάσεις των ορκωτών ελεγκτών έχουν γίνει αποδεκτές και έχουν ενσωματωθεί στις ατομικές και ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις». Παράλληλα, σημειώνεται ότι δεν έχει γνωστοποιηθεί στη διοίκηση επιφύλαξη των ορκωτών ελεγκτών ως προς τα οικονομικά μεγέθη. «Οι ετήσιες και ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις 1.1.2020-31.12.2020 εγκρίθηκαν την 5.5.2021 από τα αρμόδια όργανα της τράπεζας, αναμένοντας την ολοκλήρωση της σχετικής έκθεσης των ορκωτών ελεγκτών της KPMG, στην οποία η διοίκηση της τράπεζας έχει παράσχει τα τεκμήρια που ζητήθηκαν κατά την διάρκεια του ελέγχου και την 5.5.2021 υπέγραψε και την επιστολή παραστάσεων της διοίκησης προς του ορκωτούς ελεγκτές της (Representation Letter) για τον έλεγχο της χρήσης 1.1.2020 – 31.12.2020», τονίζεται.

Διαβάστε ακόμη

Το δράμα της Τράπεζας Αττικής, το ακίνητο – κελεπούρι και δύο εύλογες απορίες

CVC Capital: Η μεγάλη «ψαριά» στις ελληνικές μαρίνες

easyMarketing: Το νέο εγχείρημα του Στέλιου Χατζηιωάννου

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version