Έναν «μπούσουλα», στον οποίο προσδιορίζονται με απόλυτη σαφήνεια οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει η διοίκηση της Attica Bank, προκειμένου να ενεργοποιήσει – για πρώτη φορά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά – τον Νόμο περί αναβαλλόμενης φορολογίας δημιούργησε η κυβέρνηση, γεγονός που θα επιτρέψει την επανιδιωτικοποίησή της μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, από την ημέρα που η διοίκηση της τράπεζας, υπό το βάρος των ζημιών, ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ, που εμφάνισε το 2020 (έναντι κερδών περίπου πέντε εκατ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο χρόνο), αποφάσισε να μετατρέψει το DTC σε οριστικές, εκκαθαρισμένες και άμεσα εισπράξιμες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών κινήθηκαν σε χρόνους – ρεκόρ, με τον υφυπουργό, αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργο Ζαββό, να ετοιμάζει μία πρόταση, η οποία μπορεί κάλλιστα να «κουμπώσει» και στις περιπτώσεις εξυγίανσης και ειδικής εκκαθάρισης πιστωτικών ιδρυμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό δε, πως για την περίπτωση της Attica Bank χρειάστηκε να συνέλθει το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, κάτι που έχει να γίνει από την εποχή των capital controls.
Έτσι, μετά την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων, που συνεδρίασε προχθες, Τετάρτη, εγκρίνοντας ομόφωνα όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν στην ενεργοποίηση των διατάξεων του Νόμου Χαρδούβελη και την εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, η τράπεζα οφείλει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:
1. Με την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων γεννάται η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση και η τράπεζα καλείται να δημιουργήσει ειδικό αποθεματικό. Το ύψος αυτού αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 150 με 155 εκατ. ευρώ και προορίζεται αποκλειστικά για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
2. Μέχρι 15 ημέρες μετά ο ορκωτός ελεγκτής της τράπεζας θα πρέπει να προσκομίσει ειδική έκθεση που έχει συνταχθεί με το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 805, για να πιστοποιήσει το ποσό της οριστικής και εκκαθαρισμένης αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.
3. Η τράπεζα προχωρά στην υποβολή της φορολογικής δήλωσης.
4. Περίπου 30 ημέρες μετά την υποβολή το ελληνικό Δημόσιο οφείλει να καταβάλει την απαίτηση.
5. Κατόπιν, έως πέντε ημέρες μετά, η τράπεζα καλείται να εκδώσει warrants (παραστατικούς τίτλους δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών ή συνεταιριστικών μερίδων) προς το Ελληνικό Δημόσιο.
6. Μετά και συγκεκριμένα όχι πριν από 15 ημέρες και όχι πάνω από 30, οι υφιστάμενοι μέτοχοι μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους να αγοράσουν τους τίτλους. Το ίδιο μπορούν να πράξουν και τρίτοι.
7. Κάθε τίτλος έχει αντίστοιχη αξία με την αξία μιας μετοχής που είναι η αγοραία αξία της μετοχής των 30 ημερών πριν καταστεί εισπρακτέα η φορολογική απαίτηση.
8. Μετά, σε όχι λιγότερες από πέντε ημέρες και όχι περισσότερες από 15, οι τίτλοι εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο. Η διαπραγμάτευσή τους διαρκεί 15 ημέρες και μετά οι τίτλοι μετατρέπονται αυτόματα σε μετοχές και πηγαίνουν αυτοδικαίως στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
9. Όταν μετατρέπονται οι μετοχές, η τράπεζα κεφαλαιοποιεί και το ειδικό αποθεματικό.
Αξίζει να αναφερθεί πως η επίμαχη Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου προβλέπει και διαδικασία φορολογικού ελέγχου. Συγκεκριμένα, με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης από την τράπεζα η ΑΑΔΕ ξεκινά ειδικό φορολογικό έλεγχο, ο οποίος διαρκεί τρεις μήνες, με αντικείμενο τον σχηματισμό της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.
Πώς θα επιτευχθεί η αλλαγή σελίδας στην Attica Bank
«Υλοποιούμε ένα εμπροσθοβαρές τριετές επιχειρηματικό σχέδιο που προβλέπει, εντός του τρέχοντος έτους, να καταστεί η Attica Bank η πρώτη ελληνική τράπεζα που επιτυγχάνει μηδενισμό των ‘κόκκινων’ δανείων της, αλλά και που αντιμετωπίζει το θέμα της αναβαλλόμενης φορολογίας, με την ενεργοποίηση του DTC. Στόχος μας, η τράπεζα να γυρίσει σελίδα, επικεντρώνοντας πλέον τις προσπάθειές της στις πολιτικές ανάπτυξής της». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Attica Bank, κ. Κωνσταντίνος Μακέδος, στο πλαίσιο της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, δίνοντας τον λόγο στον στυλοβάτη, όπως χαρακτηριστικά αποκάλεσε τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Θεόδωρο Πανταλάκη, της όλης προσπάθειας.
«Η δημοσίευση της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης για το 2020 τον Μάιο, σηματοδοτεί την πλήρη και οριστική εκκαθάριση του ισολογισμού της Attica Bank, ολοκληρώνοντας, έτσι, την προσπάθεια που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016 και διήρκεσε συνολικά τέσσερα έτη και έξι μήνες. Ταυτόχρονα, όμως, σηματοδοτεί την εφαρμογή για το 2021 του νέου, τριετούς επιχειρηματικού της σχεδίου με στόχο τον διπλασιασμό των χορηγήσεων με έμφαση στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, τις υποδομές και το περιβάλλον, καθώς και των ελευθέρων επαγγελματιών», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Πανταλάκης, σημειώνοντας πως με την ενεργοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου η Attica Bank είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που πρόκειται να επιλύσει το επίμαχο ζήτημα και έτσι, απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και εξάρτηση από τον ELA), να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 300 εκατ. ευρώ, με στόχο την ανάπτυξη της.
Η ανακοίνωση της Attica Bank για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου
Διαβάστε ακόμη
Ολική μεταμόρφωση για το πρώην κτίριο της Ελευθεροτυπίας – Νέος ένοικος η Webhelp Hellas (pics)
Amazon Web Services: Ενδυναμώνει το ελληνικό γραφείο και ψάχνει κόσμο