search icon

Τράπεζες

Attica Bank: Έμφαση σε δίκτυο, wholesale και στρατηγικές συμμαχίες το «τρίπτυχο» της νέας διοίκησης

Η στρατηγική για τα «κόκκινα» δάνεια, η ανάπτυξη του wholesale μέσω της συνεργασίας με τα επιμελητήρια και οι συνέργειες στο κομμάτι των καρτών, αλλά και τα POS

Σε τρεις πυλώνες – τον εξορθολογισμό του δικτύου, την ανάπτυξη του wholesale banking και την αξιοποίηση στρατηγικών συμμαχιών – βασίζεται το σχέδιο της Attica Bank για επιστροφή στην κερδοφορία μετά από μία 11ετία καταγραφής ζημιών.

Πιο αναλυτικά, το business plan που υποβλήθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), συνοδευόμενο από τη συμφωνία των βασικών μετόχων (Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ΤΜΕΔΕ και Ellington) για την κεφαλαιακή στήριξη, ύψους 490 εκατ. ευρώ, αναμένεται να… επιστρέψει αυτή την εβδομάδα στα χέρια της διοίκησης της Attica Bank, με παρατηρήσεις από πλευράς του επόπτη.

Όπως εξηγούν στο newmoney αρμόδιες πηγές, αυτές μπορούν να αφορούν είτε σε αλλαγές, όπως, για παράδειγμα, στο χρονοδιάγραμμα είτε σε περαιτέρω διευκρινήσεις σε ζητήματα, τα οποία λόγω πίεσης χρόνου πιθανότατα να χρήζουν αποσαφήνισης.

«Ένα από αυτά είναι σίγουρα η στρατηγική για τη μείωση των ‘κόκκινων’ δανείων, δεδομένου ότι η απόφαση για τη μη ένταξη των χαρτοφυλακίων Omega, Astir 1 και 2 στον μηχανισμό του ‘Ηρακλή’ – λόγω κόστους αλλά και… Eurostat – αναγκάζει την τράπεζα να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισής τους», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με στοιχεία 6μήνου του 2022 ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας διαμορφώνεται στο 67,6%, με τη διοίκηση της Attica Bank να έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να προσλάβει διεθνή συμβουλευτικό οίκο προκειμένου να εξετάσει άλλες ενέργειες, με στόχο την περαιτέρω μείωση του πιστωτικού κινδύνου των χαρτοφυλακίων αυτών στον ισολογισμό της κατά τα προσεχή έτη.

«Αυτή τη στιγμή η εστίαση είναι στην προσεκτικότερη παρακολούθηση της απόδοσης των τιτλοποιούμενων χαρτοφυλακίων έναντι των business plans και με βάση τις τρέχουσες συνθήκες αγοράς», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

Στο επιχειρηματικό σχέδιο, πάντως, καθίσταται σαφές πως η κερδοφορία της Attica Bank θα μπορούσε να προκύψει από:

Ενέργειες αναδιάρθρωσης, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ μέχρι το 2024: Ειδικότερα, η τράπεζα θα προβεί σε περαιτέρω εξορθολογισμό του δικτύου καταστημάτων της που σήμερα ανέρχονται σε 49 (σ.σ. στόχος της διοίκησης είναι η Attica Bank να διατηρήσει αποτύπωμα σε όλη την Ελλάδα).

Διεύρυνση των υφιστάμενων πηγών εσόδων: «Το βασικό πρόβλημα της τράπεζας είναι ότι δεν παράγει έσοδα. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η ενίσχυση της σχέσης που έτσι κι αλλιώς υπάρχει με τα Επιμελητήρια της χώρας μέσω του ΤΜΕΔΕ με την προσφορά προϊόντων που θα είναι ανταγωνιστικά προς τα μέλη τους. Η τράπεζα έχει, για παράδειγμα, εντελώς ψηφιοποιημένη έκδοση εγγυητικών επιστολών, κάτι που ενδεχομένως, για λόγους που σχετίζονται με την προηγούμενη εσωστρέφειά της, δεν γνωρίζουν οι επιχειρήσεις», τονίζουν οι παραπάνω πηγές. Προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζεται είτε ο μετασχηματισμός προϊόντων που θα απευθύνονται σε μεγάλη μερίδα επαγγελματιών είτε η προώθηση υφιστάμενων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη των εργασιών του wholesale banking.

Στρατηγικές συμμαχίες: Η Attica Bank προσδίδει ιδιαίτερη έμφαση στη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών, όπως επετεύχθη με την επιτυχή συνεργασία με τον Όμιλο Interamerican. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newmoney, η διοίκηση της τράπεζας εξετάζει συνέργειες αφενός, στο κομμάτι των πληρωμών, καρτών και αφετέρου, στα POS.

Αποεπένδυση του ΤΧΣ

Ποσοστό λίγο πάνω από το 30% θα κατέχει το ΤΧΣ στην Attica Bank μετά τη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με τη συζήτηση για το ενδεχόμενο αποεπένδυσης να θεωρούνται μάλλον πρόωρη.

Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση, για να ενδιαφερθεί κάποιος επενδυτής για το ποσοστό του ΤΧΣ στην τράπεζα αυτή θα πρέπει αφενός, να έχει μειώσει πάρα πολύ το στοκ των «κόκκινων» δανείων της και αφετέρου, να έχει «γυρίσει» σε κερδοφορία, η οποία δεν αναμένεται νωρίτερα από το 2024.

Exit mobile version