Χωρίς το Ταμείο των Μηχανικών που όλα αυτά τα χρόνια συμμετείχε ανελλιπώς σε όλες τις κεφαλαιακές της ενισχύσεις, με συνέπεια να «μετρά» σήμερα ζημίες πέριξ του ενός δισ. ευρώ, αλλά με τους τέσσερις συστημικούς Ομίλους και την Παγκρήτια Τράπεζα, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.
Ειδικότερα, λίγες ημέρες πριν πέσει η αυλαία για τη διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων προτίμησης (σ.σ. στις 24 Απριλίου) το ΤΜΕΔΕ αποφάσισε – είτε γιατί διαφώνησε με την Thrivest είτε γιατί απλά δεν μπορούσε πλέον να υποστηρίζει μία ζημιογόνο επένδυση – να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία των μετόχων, γεγονός που ανάγκασε τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη να ενεργοποιήσουν το εναλλακτικό σχέδιο, ήτοι την αντικατάστασή του από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank).
Έτσι, στη νέα συμφωνία, τα «αποκαλυπτήρια» της οποίας θα γίνουν σήμερα, Πέμπτη, λίγο πριν το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι νέοι μέτοχοι θα δεσμεύονται αφενός, για την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ, ύψους 490 εκατ. ευρώ και αφετέρου, για τα επόμενα στάδια της εξυγίανσης της τράπεζας, τα οποία θα περιλαμβάνουν, τόσο τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, όσο και – σε δεύτερο χρόνο – τη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα.
«Η συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην ΑΜΚ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα εποχή της Τράπεζας Αττικής και παράλληλα, δημιουργεί για αυτές τη δυνατότητα υπεραξίας από την νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί», σχολιάζουν πηγές της αγοράς, υπενθυμίζοντας πως οι ίδιες είχαν, επίσης, συμμετάσχει στην αύξηση της Παγκρήτιας, ύψους πέριξ των 98 εκατ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά, η Εθνική Τράπεζα που κατείχε ήδη ποσοστό 7,17%, αλλά και οι τρεις συστημικές τράπεζες Alpha, Eurobank (συμμετείχε με ποσοστό 3,8%) και Τράπεζα Πειραιώς συνεισέφεραν συνολικά 15,5 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στην επικείμενη αύξηση, οι μέτοχοι θα συνδράμουν ως εξής:
- Με 329 εκατ. ευρώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), καλύπτοντας το ποσοστό του (69,5%).
- Με 64 εκατ. ευρώ Thrivest και Παγκρήτια Τράπεζα (30 και 34 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, με την τελευταία να φέρει την εγγύηση της Thrivest).
- Με 40 εκατ. ευρώ οι τέσσερις τράπεζες, αποκτώντας επί της ουσίας ισομερώς το ποσοστό του ΤΜΕΔΕ (20,11%). Επισημαίνεται πως αυτό, από τη στιγμή που δεν θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ, τότε θα υποστεί απίσχναση, με το μερίδιό του στην Attica Bank να πέφτει κάτω του 5%.
- Με, επίσης, 40 εκατ. ευρώ ο e-ΕΦΚΑ (8,40%).
Το νέο διοικητικό συμβούλιο
Σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Αττικής θα υπάρχουν τέσσερα ανεξάρτητα μέλη, τα οποία θα προταθούν από την Επιτροπή Υποψηφιοτήτων της τράπεζας, ενώ, τόσο ο Πρόεδρος του Δ.Σ. (που σήμερα είναι ο Κωνσταντίνος Μακέδος), όσο και η διευθύνουσα σύμβουλος θα είναι κοινής αποδοχής όλων των μετόχων. Σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι στη διοίκηση της τράπεζας δεν θα συμμετέχει φυσικό ή εταιρικό πρόσωπο που να προσδοκά οφέλη από την εμπορική λειτουργία της τράπεζας ή/και από τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων. «Η Thrivest Holding (συμφερόντων Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη, Αλ. Εξάρχου) αποτελεί έναν θεσμικό επενδυτή που επιδιώκει την επενδυτική συμμετοχή ως μετόχου σε μία εξυγιασμένη, σωστά κεφαλαιοποιημένη και ανταγωνιστική Τράπεζα Αττικής, η οποία θα μπορεί να είναι κερδοφόρος και να δημιουργήσει υπεραξία για τους μετόχους της. Προς την κατεύθυνση αυτή συντρέχουν πλέον όλες οι προϋποθέσεις», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Η επόμενη ημέρα μετά την ΑΜΚ
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ αναμένεται να δρομολογηθεί και η συγχώνευση της Αττικής με την Παγκρήτια. Όπως, ωστόσο, είχε δηλώσει ο κ. Εξάρχου σε συνέντευξή του στο Bloomberg, θα χρειαστεί και άλλη αύξηση κεφαλαίου, την οποία θα καλύψουν ισότιμα όλοι οι μέτοχοι, συμπεριλαμβανομένης της Thrivest. Το ποσό αυτής θα κατευθυνθεί αφενός, για την κάλυψη των προβλέψεων για τα «κόκκινα» δάνεια και αφετέρου, για την ανάπτυξή της νέας τράπεζας, η οποία θα οδεύσει προς το Χρηματιστήριο. «Οι παραπάνω εξελίξεις αφήνουν πίσω ένα δύσκολο παρελθόν για την Τράπεζα Αττικής και δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός υγιούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που θα αποτελεί τον 5ο, μη συστημικό, τραπεζικό πυλώνα στη χώρα μας, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας», τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Διαβάστε ακόμη:
Προς «αναβάθμιση» από Eurostat πριν από τις εκλογές… και από oίκους αξιολόγησης μετά
Τηλεφωνικό «πρέσινγκ» της ΑΑΔΕ για τα χρέη στην Εφορία
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ