search icon

Τράπεζες

AT1: Τα ομόλογα που θάμπωσαν το ελβετικό τραπεζικό θαύμα και η στάση των τραπεζών της ΕΕ (tweet)

Πώς σχολιάζουν Goldman Sachs, DBRS, BofA την απόφαση της FINMA να μηδενιστούν ουσιαστικά επενδύσεις $17 δισ. μετά το deal εξαγοράς της Credit Suisse - Τι λένε ότι θα πράξουν σε παρόμοια περίπτωση ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές - Ομόλογα ΑΤ1: Οι εκδόσεις των ελληνικών τραπεζών και η «παρέμβαση» Ενρία για την «καταιγίδα» Credit Suisse

Ενα μέρος των κατόχων ομολόγων της Credit Suisse αναμένεται να εξαλειφθεί μετά την εξαγορά – θρίλερ της προβληματικής ελβετικής τράπεζας από την ανταγωνίστριά της UBS. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι θα δουν επενδύσεις ύψους 17 δισ. δολαρίων να καθίστανται άχρηστες, με μηδαμινή αξία.

Η ελβετική ρυθμιστική αρχή FINMA ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή ότι τα λεγόμενα Αdditional Τier-1 ομόλογα, που θεωρούνται ευρέως μια σχετικά επικίνδυνη επένδυση, θα μηδενιστούν στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Η κίνηση αυτή έχει εξοργίσει τους κατόχους ομολόγων AT1 της Credit Suisse, καθώς οι επενδύσεις τους φαίνεται να χάνονται, ενώ οι μέτοχοι θα λάβουν πληρωμές στο πλαίσιο της εξαγοράς. Όπως αναφέρει το CNBC, συνήθως, οι επενδύσεις σε μετοχές χαρακτηρίζονταν ως δευτερεύουσες σε σχέση με τα ομόλογα AT1. Εξάλλου, στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις αν αποζημιώνονται πρώρα οι ομολογιούχοι και μετά οι μέτοχοι.

«Ως εκ τούτου, η απόφαση μπορεί να μεταφραστεί ως μια αποτελεσματική “υποταγή” των κατόχων ομολόγων AT1 στους μετόχους» ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs σε σημείωμά τους που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

«Παράλληλα, αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ζημιά που έχουν υποστεί ποτέ οι επενδυτές των AT1 από τη δημιουργία του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση», πρόσθεσαν οι ίδιοι.

Πάντως, η κίνηση της FINMA δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, ανέφερε μιλώντας στο CNBC η Ελίζαμπεθ Ρούντμαν, παγκόσμια επικεφαλής του τομέα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην DBRS Morningstar.

Tι είναι τα ομόλογα AT1 και γιατί δημιουργήθηκαν

Τα ομόλογα AT1, γνωστά και ως contingent convertibles ή «CoCos», είναι ένας τύπος χρέους που θεωρείται μέρος του εποπτικού κεφαλαίου μιας τράπεζας. Οι κάτοχοί τους μπορούν να τα μετατρέψουν σε μετοχές ή να τα διαγράψουν σε ορισμένες περιπτώσεις – για παράδειγμα, όταν ο δείκτης κεφαλαίου μιας τράπεζας πέφτει κάτω από ένα προηγουμένως συμφωνημένο όριο.

Τα AT1 έχουν ως αποστολή να λειτουργούν ως μαξιλάρι και να απορροφούν τις ζημιές, «άρα δεν αποτελεί έκπληξη», ανέφερε η Ρούντμαν. «Εκαναν αυτό που προορίζονταν να κάνουν».

Τα AT1 δημιουργήθηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση ως ένας τρόπος μετατόπισης των κινδύνων από τους φορολογούμενους σε καταστάσεις κρίσης. Λόγω του αυξημένου παράγοντα κινδύνου, έχουν συχνά υψηλότερες αποδόσεις από άλλα ομόλογα (σσ. στις ελληνικές τράπεζες είχαν αποδόσεις έως και 10% σε κάποιες εκδόσεις).

Το χρονικό της κρίσης στην Credit Suisse

Μετά από χρόνια ζημιών και δυσκολιών, η ώρα μηδέν έφτασε για την Credit Suisse την περασμένη εβδομάδα, και συγκεκριμένα την περασμένη Τετάρτη, όταν ο μεγαλύτερος επενδυτής της, η Saudi National Bank, δήλωσε ότι δεν μπορεί να προσφέρει περαιτέρω οικονομική στήριξη στην ελβετική τράπεζα λόγω κανονιστικών περιορισμών.

Αυτό συνέβη λίγες μόλις ημέρες μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις ΗΠΑ, η οποία προκάλεσε σοκ στον τραπεζικό τομέα.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, που είναι η κεντρική τράπεζα της χώρας, δήλωσε στη συνέχεια ότι θα στήριζε την Credit Suisse με έως και 50 δισεκατομμύρια φράγκα (54 δισεκατομμύρια δολάρια), αλλά οι ανησυχίες των επενδυτών παρέμειναν και η κατάσταση έγινε αφόρητη.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε επίσης ανησυχίες για το πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις παγκόσμιες πιστωτικές αγορές και τα ομόλογα AT1 από άλλα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σημειώνεται ότι τα AT1 της UBS και της Deutsche Bank υποχώρησαν πάνω από 10 σεντς τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence, καμία άλλη τράπεζα εκτός της Credit Suisse και της UBS δεν έχει διατάξεις που θα επέτρεπαν τον μηδενισμό των AT1, ενώ παράλληλα θα διατηρούνταν η αξία των μετοχών.

Σύμφωνα, πάντως, με την Ρούντμαν, αυτό που συνέβη μπορεί να επηρεάσει τις απόψεις των επενδυτών για τα ομόλογα και το πόσο είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν γι’ αυτά.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κίνδυνος να διαγραφούν. Θα υπάρξουν κίνδυνοι που συνδέονται με την τιμολόγηση και τον τρόπο με τον οποίο ίσως κάποιοι επενδυτές επανεκτιμήσουν την απόδοση που αναζητούν», υπογράμμισε.

Εν τω μεταξύ, η Goldman Sachs σημειώνει ότι η απόφαση της FINMA «αποδυναμώνει σημαντικά την υπόθεση της προσθήκης ρίσκου (στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών)»

«Το αν οι επενδυτές αντιμετωπίσουν την απόφαση αυτή ως μια εφάπαξ ενέργεια ή αν θα επανεξετάσουν την ασυμμετρία κινδύνου-απόδοσης σε περιόδους αυξημένης οικονομικής δυσπραγίας, μένει να το δούμε», αναφέρουν οι στρατηγικοί αναλυτές του οίκου.

«Έχει γίνει πιο δύσκολο να εκτιμηθεί η ελκυστικότητα της τρέχουσας ιστορικά μεγάλης αύξησης του spread που παρέχουν τα ομόλογα AT1 σε σχέση με τα αντίστοιχα HY (εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης)», εξηγεί η Goldman, καταλήγοντας ότι αυτό θα οδηγήσει πιθανότατα σε μειωμένη όρεξη των επενδυτών για τα ομόλογα AT1.

Αλλες ρυθμιστικές αρχές κρατούν τις αποστάσεις τους

Στο μεταξύ, τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, στην οποία δεν ανήκει η Ελβετία, άφησαν να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν μια διαφορετική προσέγγιση, αν προκύψει μια ανάλογη περίπτωση που να εμπίπτει στην ευθύνη τους.

Ενώ δήλωσαν ότι χαιρετίζουν τα μέτρα που έλαβαν οι ελβετικές αρχές για την επίλυση της κρίσης, σημείωσαν επίσης ότι υπάρχει συγκεκριμένη σειρά με την οποία «οι μέτοχοι και οι πιστωτές μιας προβληματικής τράπεζας πρέπει να αναλάβουν τις ζημίες».

«Ειδικότερα, τα κοινά μετοχικά εργαλεία είναι τα πρώτα που πρέπει να απορροφήσουν τις ζημίες και μόνο μετά την πλήρη χρήση τους θα πρέπει να γίνει απομείωση του Additional Tier 1. Αυτή η προσέγγιση έχει εφαρμοστεί με συνέπεια σε προηγούμενες περιπτώσεις και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ενέργειες του SRB (Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης) και της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ κατά τις παρεμβάσεις σε κρίσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους.

Δηλώσεις σαν και αυτή μπορεί να μειώσουν ελαφρώς τις ανησυχίες των επενδυτών, κάτι που επισήμαναν και οι αναλυτές της BofA Global Research.

«Οι ενέργειες της ελβετικής αρχής θα παραμείνουν, κατά την άποψή μας, ένας παράγοντας για την αγορά. Εξακολουθούμε να φοβόμαστε ότι η αγορά είναι πολύ εύθραυστη. Ωστόσο, πιστεύουμε επίσης ότι ήδη βλέπουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από τις ευρωπαϊκές αρχές για τη στήριξη της αγοράς», ανέφεραν.

Ο Βίτορ Κονστάνσιο, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ από το 2010 έως το 2018, σχολίασε την ανακοίνωση της FINMA στο Twitter, λέγοντας ότι πρόκειται για «ένα λάθος με συνέπειες» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νομικές ενέργειες (σσ. από την πλευρά των μετόχων που δεν συμφωνούν με τους όρους της εξαγοράς).

Και η Τράπεζα της Αγγλίας πήρε επίσης αποστάσεις από την απόφαση της FINMA, δηλώνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο (το οποίο επίσης δεν ανήκει τους κόλπους της ΕΕ) «έχει μια σαφή νομοθετική τάξη» που περιγράφει λεπτομερώς ποιοι μέτοχοι και πιστωτές αναμένεται να αναλάβουν τις ζημίες. Τα ομόλογα AT1 «προηγούνται» των επενδύσεων σε μετοχές, σημειώνεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι ακολούθησαν αυτή τη διαδικασία κατά την εκκαθάριση της SVB UK.  

Διαβάστε ακόμη:

DBRS: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δείχνει αντοχές έναντι της κρίσης (γραφήματα)

Σταϊκούρας: Ασφαλείς οι καταθέσεις των Ελλήνων – Το τραπεζικό σύστημα είναι πιο ισχυρό

Το Μαξίμου σταματάει (για λίγο) τα γκάλοπ, το ΠΑΣΟΚ μετράει τη στρατηγική του, η έξωση του Καμπουρίδη, ο Γουάτσα και ο… Μίλκο

Exit mobile version