«Άσυλο» στην Ευρώπη αναζητούν μεγάλα επενδυτικά ονόματα που δραστηριοποιούνται στο City, πολλά από τα οποία έχουν ήδη μεταφέρει μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους εκτός της αγγλικής πρωτεύσας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Πατέλη, η Ελλάδα βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τρεις τράπεζες, προκειμένου την επομένη του Brexit (σ.σ. η σχετική προθεσμία στις συζητήσεις Ηνωμένου Βασιλείου – ΕΕ λήγει στα τέλη του 2020) να ενισχύσουν την παρουσία τους (βλ. HSBC) ή να αποκτήσουν έδρα στην Αθήνα. Προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια παροχής φορολογικών κινήτρων που στην περίπτωση των επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα ενδέχεται να ισχύουν έως και μία 10ετία.
Μέχρι στιγμής, πάντως, στα «ραντάρ» των μεγάλων τραπεζών και οίκων βρίσκονται άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα του think tank New Financial, το Δουβλίνο είναι αυτό που φιγουράρει πρώτο στις προτιμήσεις τους, με σχεδόν 115 φίρμες να το έχουν ήδη επιλέξει για να «τρέξουν» από εκεί τις ευρωπαϊκές τους δραστηριότητές μετά το Brexit. Ακολουθεί το Λουξεμβούργο (71 φίρμες), το Παρίσι (69 φίρμες), η Φρανκφούρτη (45 φίρμες) και το Άμστερνταμ (40 φίρμες).
Πιο αναλυτικά, τα σχέδια μερικών από των μεγάλων «παικτών» έχουν ως εξής:
Bank of America: Σε Παρίσι και Δουβλίνο αναμένεται να εστιάσει η BoA, διατηρώντας τις δραστηριότητες των θυγατρικών της σε Άμστερνταμ, Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη, Μαδρίτη και Μιλάνο. Στόχος τους (τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους, οπότε και πραγματοποιήθηκε η επίμαχη έρευνα) ήταν να μετακινήσει 400 με 500 άτομα εκτός Λονδίνου.
Barclays: Το Δουβλίνο θα είναι το… στρατηγείο της για την Ευρώπη, ενώ θα έχει γραφεία σε Φρανκφούρτη και Παρίσι.
Blackrock: Έχει επιλέξει το Άμστερνταμ για τις ευρωπαϊκές της δραστηριότητες, διατηρώντας, ωστόσο, ακόμη ένα hub για εναλλακτικές επενδύσεις (hedge funds και private equity) σε Παρίσι και Βουδαπέστη.
BNP Paribas: Τα κεντρικά της στο Παρίσι αναμένεται να ενισχυθούν με περίπου 100 άτομα.
Citigroup: Έχει γραφεία σε Παρίσι και Φρανκφούρτη, ενισχύοντας διαρκώς το προσωπικό, ενώ το κομμάτι του private banking θα ελέγχεται από το Λουξεμβούργο.
Credit Suisse: Σχεδιάζει να μεταφέρει μέρος των εργασιών της σε Φρανκφούρτη και Μαδρίτη, ενώ διατηρεί γραφεία σε Λουξεμβούργο, Μιλάνο, Παρίσι και Δουβλίνο. Αναμένεται να «μεταναστεύσει» περί τα 250 άτομα από το Λονδίνο.
Deutsche Bank: Είναι προφανές πως τα κεντρικά της θα είναι στη Φρανκφούρτη, με τις πληροφορίες να θέλουν αυτά να ενισχύονται κατά περίπου 250 άτομα.
Goldman Sachs: Μετά το Brexit θα μεταφέρει τις δραστηριότητές της σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Τον τομέα του asset management θα αναλάβει η ομάδα στο Δουβλίνο, ενώ ενισχυμένες θα είναι οι εργασίες στα γραφεία σε Μαδρίτη, Μιλάνο, Στοκχόλμη και Βαρσοβία. Εκτός Λονδίνου θα βρεθούν σχεδόν 400 με 500 άτομα.
HSBC: Ο… παλμός της θα χτυπά στο Παρίσι. Οι πρώτες εκτιμήσεις έλεγαν πως τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι θα κατευθυνθούν εκεί από το Λονδίνο.
JPMorgan: Θα μοιράσει τις δραστηριότητές της μεταξύ Φρανκφούρτης και Παρισιού, ενώ όσον αφορά στους τομείς των asset και wealth management, αυτοί θα «τρέχουν» από Δουβλίνο και Λουξεμβούργο. Έχει, επίσης, γραφεία σε Άμστερνταμ, Μαδρίτη και Μιλάνο.
Morgan Stanley: Μεταφέρει τις δραστηριότητές της σε Φρανκφούρτη και Δουβλίνο, ενώ διατηρεί και γραφεία σε Άμστερνταμ, Μαδρίτη, Μιλάνο και Παρίσι.
Nomura: Το βασικό κέντρο της μετά το Brexit θα είναι το Παρίσι, παρά τις αρχικές προβλέψεις που ήθελαν… νικήτρια την Φρανκφούρτη.
Societe Generale: Εκτιμά ότι θα ενισχύσει τα κεντρικά της στο Παρίσι με περίπου 200 άτομα από το City.
Standard Chartered: Το επιχειρηματικό της κέντρο για την Ευρώπη θα είναι η Φρανκφούρτη. Θα έχει, ωστόσο, γραφείο και στο Παρίσι.
UBS: Θα μεταφέρει περί τα 200 άτομα στη Φρανκφούρτη.
Wells Fargo: Το κομμάτι των επενδύσεων θα μεταφερθεί στο Παρίσι και η διαχείριση κεφαλαίων στο Λουξεμβούργο.
Διαβάστε περισσότερα
Έκτακτο επίδομα για εργαζόμενους – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Τι ανέφερε ο Μητσοτάκης