Το καταρχήν ενδιαφέρον για τη χορήγηση δανείων είτε πρόκειται για νέες πιστώσεις προς νοικοκυριά για την απόκτηση στέγης είτε για αναχρηματοδότηση παλαιών οφειλών κυρίως επιχειρήσεων έχουν εκδηλώσει στο υπουργείο Οικονομικών τρεις εταιρείες.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι δύο εξ αυτών είναι ξένες εταιρείες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας, λαμβάνοντας την άδεια ως εταιρείες πιστώσεων, προκειμένου να χορηγούν στεγαστικά δάνεια, ενώ ο τρίτος ενδιαφερόμενος είναι ένας εκ των 23 servicers που έχουν αδειοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), χωρίς, ωστόσο, να έχει καταφέρει να αποκτήσει κάποιο από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. «Πρόκειται για ένα αρχικό ενδιαφέρον που, όμως, σταδιακά θα μεγαλώσει, ανοίγοντας έτσι, την αγορά και επιτρέποντας στους δανειολήπτες να αποκτήσουν περισσότερες εναλλακτικές, όσον αφορά στο δανεισμό τους», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.
Προς στιγμή, εκκρεμεί η εξειδίκευση από την ΤτΕ των προϋποθέσεων για τη χορήγηση άδειας στις εταιρείες πιστώσεων και ο καθορισμός του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου που απαιτείται να καταβληθεί για τη σύσταση και τη λειτουργία τους. Υπενθυμίζεται πως η κεντρική τράπεζα θα ασκεί εποπτεία και έλεγχο στις επίμαχες επιχειρήσεις, ενώ θα αξιολογεί τους εταίρους, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τους επικεφαλής των κρίσιμων λειτουργιών, κατ’ αναλογία προς τα ισχύοντα για τα πιστωτικά ιδρύματα και περαιτέρω μπορεί να ζητεί οποιαδήποτε σχετικά στοιχεία. Παράλληλα, με απόφασή της, θα θέτει γενικούς ή ειδικούς κανόνες για την έννοια και το περιεχόμενο της εποπτείας, περιλαμβανομένων θεμάτων εταιρικής διακυβέρνησης και συστημάτων εσωτερικού ελέγχου, πιστοληπτικής πολιτικής, διαχείρισης κινδύνων και παροχής στοιχείων για τη λειτουργία τους.
Όσον αφορά στους servicers, το νομοσχέδιο τους επιτρέπει να χορηγούν δάνεια για την αποπληρωμή οφειλής που διαχειρίζονται όχι μόνο οι ίδιοι, αλλά και τρίτοι. Πρόκειται για μία δυνατότητα που ήδη οι μεγάλες εταιρείες διαχείρισης έχουν δηλώσει ότι δεν θα αξιοποιήσουν, αφού δεν επιθυμούν να λάβουν τέτοιο ρίσκο. Στην πρόσφατη Τακτική Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), ωστόσο, κάποιοι έδειξαν πραγματικό ενδιαφέρον. Αξίζει να αναφερθεί πως το αρχικό ελάχιστο καταβεβλημένο κεφάλαιο που έχουν το δικαίωμα, κατόπιν άδειας της ΤτΕ, να χορηγούν πιστώσεις, ανέρχεται στο ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση δε, που τα ίδια κεφάλαια μειωθούν κάτω από το ποσό του ελάχιστου κεφαλαίου, η ΤτΕ δίνει εύλογη προθεσμία για την αποκατάστασή τους στο ελάχιστο απαιτούμενο ποσό, διαφορετικά προχωρεί στην ανάκληση της άδειάς τους.
«Κλειδί» οι πλειστηριασμοί για τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή»
Δύο από τις συνολικά 18 τιτλοποιήσεις που «μετρά» η ελληνική αγορά φέρεται να υποαποδίδουν, με τους πλειστηριασμούς να είναι το μοναδικό μέσο που μπορεί να τις επαναφέρει σε… τροχιά.
Όπως, ωστόσο, παρατηρούν πηγές της αγοράς, το συνεχές «πάγωμα» με ευθύνη είτε της κυβέρνησης είτε συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι) δημιουργεί προσκόμματα στην ομαλή διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, γεγονός που αργά ή γρήγορα θα έχει επίδραση και στις κρατικές εγγυήσεις. Υπενθυμίζεται πως ο κλάδος των servicers διαχειρίζεται 19 δισ. ευρώ εγγυήσεις του Δημοσίου, ενώ προσφάτως η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χορήγηση επιπλέον δύο δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πάντως, στον «Ηρακλή ΙΙΙ» θα ενταχθούν πρωτίστως τα projects Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς και οι τιτλοποιήσεις των Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας, καθώς «το Solar δεν είναι ακόμη έτοιμο». Όσον αφορά στα «κόκκινα» δάνεια των συνεταιριστικών τραπεζών, οι ίδιες πηγές θέτουν τον παράγοντα της ποιότητας των χαρτοφυλακίων, χωρίς, ωστόσο, να υποβαθμίζουν την ανάγκη ένταξής τους στον νέο μηχανισμό.
Διαβάστε ακόμη
Τράπεζες: Γυρίζει η κλεψύδρα για τη διανομή μερίσματος – Τα «ραντεβού» με τον επόπτη
Φεύγουν οι Έλληνες για γιορτές: Άλλος για Αράχωβα τράβηξε και άλλος για Βιέννη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ