Σε ένα πλαίσιο που δεν είναι σύνηθες να κινούνται οι τραπεζίτες και με μηνύματα που δεν προορίζονται αυστηρά και μόνο στον τραπεζικό τομέα απέστειλε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου (BOC), κ. Τάκης Αράπογλου.
Μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στη Λεμεσό ο κ. Αράπογλου μίλησε υπό το δικό του πρίσμα σχετικά με την ψηφιοποίηση, τους μισθούς, τις νέες ανάγκες των θέσεων εργασίας, καθώς και το τι θα πρέπει να πράξουν οι κυβερνήσεις βάζοντας στον παρονομαστή τη ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη και την εργοδότηση στο άμεσο μέλλον.
Ο Πρόεδρος του ΔΣ της μίας εκ των δύο συστημικών τραπεζών στην Κύπρο μίλησε για την εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού σε γενική βάση, τονίζοντας πως η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση έχει φέρει πρακτικά τα πάνω – κάτω. Όπως είπε από το βήμα του συνεδρίου, σήμερα τα πράγματα γίνονται τόσο γρήγορα που ακόμα και να εκπαιδευτεί σε ένα συγκεκριμένο τομέα το εργατικό δυναμικό, μέσα σε δύο χρόνια οι ικανότητες που έχει διδαχθεί θα είναι παρωχημένες. Κατά τον κ. Αράπογλου η τεχνολογία όσο προοδεύει, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι μειώνει και τις θέσεις εργασίας, αλλά εκείνο που σίγουρα καταφέρνει, είναι να αυξάνει την μισθολογική ανισότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τεχνολογία ναι μεν δημιουργεί μικρότερο αριθμό νέων θέσεων εργασίας που συνοδεύονται από προστιθέμενη αξία (added value), αλλά όπως είπε, το «υπόλοιπο έργο» πρέπει να παράγεται από υπηρεσίες χαμηλών αμοιβών.
Σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, το χάσμα μεταξύ των ατόμων με χαμηλό εισόδημα και των ατόμων με υψηλό εισόδημα θα διευρυνθεί. «Και αυτό πιθανώς να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Οι κυβερνήσεις και οι μισθοί
Ο Πρόεδρος του ΔΣ της BOC στη συνέχεια εστίασε στα των Κυβερνήσεων και πως χειρίζονται τις νέες θέσεις εργασίας εν μέσω ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης. «Οι κυβερνήσεις δεσμεύονται στους πολίτες ναι μεν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, αλλά δεν αναφέρονται στις αμοιβές. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων θα βγάζει πολύ λιγότερα», συμπλήρωσε. Ο κ. Αράπογλου κατά την ομιλία του κατέδειξε πως, η νέα γενιά είναι σχετικά λιγότερο ικανή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις διαβίωσης, φαινόμενο που υπάρχει σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ.
Ως «φάρμακο» στην παραπάνω «λυπηρή» -όπως χαρακτήρισε ο ίδιος- κατάσταση, είναι οι Κυβερνήσεις να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στο πλαίσιο υποστήριξης πολιτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση εργασίας. Ο κ. Αράπογλου εξέφρασε την θέση πως, «αυτό που αποκαλούμε σήμερα ως κατώτατο μισθό θα καταλήξει – μετατραπεί σε ένα προϊόν κοινωνικής ασφάλισης για άτομα που θα γεννιούνται και δεν θα καταφέρουν ποτέ να βρουν δουλειά».
Αυξάνεται η απόδοση
Η ψηφιοποίηση, κατά τον επικεφαλής της Τράπεζας Κύπρου, θα αλλάξει όπως γνωρίζουμε μέχρι σήμερα τον τρόπο εργασίας μας, ενώ υπέδειξε πως οι τράπεζες νόμιζαν ότι η ψηφιοποίηση θα είχε μόνο επίδραση στο κόστος, μειώνοντάς το. «Πλέον, με τα δεδομένα που έχουν ενώπιών τους οι τράπεζες είδαν ότι, δεν είναι το μόνο όφελος. Τις κάνει πιο αποδοτικές, ενώ παράλληλα μπορούν να κάνουν περισσότερες διεργασίες – διαδικασίες με λιγότερους πόρους», κατέληξε.
Διαβάστε ακόμη
Διαπραγματεύσεις για την πώληση της Telekom Romania στην Clever Media – Πώς σχολιάζει ο ΟΤΕ (upd)
Πλειστηριασμός: Παράταση στο «θρίλερ» για τη βίλα Βγενόπουλου με αναστολή στο «παρά πέντε» (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ