search icon

Τράπεζες

Από τις «κόκκινες», στις… πράσινες τιτλοποιήσεις – Ο μηχανισμός που ενισχύει τα κεφάλαια των τραπεζών

Τις συνθετικές τιτλοποιήσεις δοκιμάζουν οι εγχώριες τράπεζες, προκειμένου να οχυρώσουν τους ισολογισμούς τους απέναντι σε παντός τύπου κραδασμούς – Ποιες συναλλαγές έχουν ολοκληρωθεί και τι σχεδιάζεται για το 2023

«Στροφή» στις τιτλοποιήσεις ενήμερων δανείων πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες, σε μία προσπάθεια να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους, εν μέσω τριγμών στις αγορές που καθιστούν… δαπανηρό σπορ τις ομολογιακές εκδόσεις.

Μετά τις «κόκκινες» τιτλοποιήσεις, ύψους περίπου 49 δισ. ευρώ που τις επέτρεψαν να απαλλαγούν από το στοκ των προβληματικών δανείων και άρα, να εστιάσουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσω χρηματοδοτήσεων, οι τράπεζες πλέον δοκιμάζουν τις συνθετικές τιτλοποιήσεις, προκειμένου να οχυρώσουν τους ισολογισμούς τους απέναντι σε παντός τύπου κραδασμούς. Πρόκειται για έναν μηχανισμό που, όπως σημειώνουν στο newmoney αρμόδιες πηγές, είναι αρκετά διαδεδομένος στο εξωτερικό, επιτρέποντας, ουσιαστικά, στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διατηρήσουν τα δάνεια, μεταφέροντας, ωστόσο, το ρίσκο σε τρίτους επενδυτές.

Πιο αναλυτικά, όπως σημείωνε σε σχετική ανάλυση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η συνθετική τιτλοποίηση επιτρέπει στις τράπεζες, μεταξύ άλλων, «να μειώσουν την έκθεσή τους σε συγκεκριμένους οικονομικούς τομείς ή/και γεωγραφικές περιοχές, μεταφέροντας τον κίνδυνό τους σε εξωτερικούς επενδυτές, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος προστατεύοντάς το από κραδασμούς που προέρχονται από περιουσιακά στοιχεία που τιτλοποιήθηκαν συνθετικά».

Όσον αφορά στα οφέλη, τόσο για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, όσο και την οικονομία συνολικά, αυτά είναι:

(α) Η απελευθέρωση υφιστάμενων κεφαλαίων (μείωση απαιτήσεων σε κεφαλαιακή επάρκεια) για τις τράπεζες και συνεπώς, η αύξηση της δανειοδοτικής τους ικανότητας προς την πραγματική οικονομία.

(β) Οι εισροές κεφαλαίων από περισσότερο διαφοροποιημένη βάση ξένων επενδυτών και

(γ) Η άμβλυνση/αντιστάθμιση του πιστωτικού κινδύνου και ειδικότερα του κινδύνου συγκέντρωσης και κατά συνέπεια, η υποστήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος.

Οι «πράσινες» τιτλοποιήσεις των τραπεζών

Δύο νέες συνθετικές τιτλοποιήσεις σχεδιάζει να «τρέξει» μέσα στο 2023 η Alpha Bank, όπως ανέφερε η διοίκησή της στους αναλυτές, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ειδικότερα, η πρώτη θα αφορά σε ενήμερα ναυτιλιακά δάνεια και αναμένεται να ολοκληρωθεί το β’ εξάμηνο, ενώ στη συνέχεια, θα ακολουθήσει και μία δεύτερη, ενισχύοντας τον δείκτη FL CET1 κατά 60 μονάδες βάσης. Υπενθυμίζεται πως σε ό, τι αφορά την κεφαλαιακή διάρθρωση, η τράπεζα ανακοίνωσε περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων της, ως αποτέλεσμα της οργανικής κερδοφορίας του τριμήνου. Συγκεκριμένα, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε στο 17% στο τέλος του α’ τριμήνου, ως αποτέλεσμα της πρώτης συναλλαγής AT1, ύψους 400 εκατ. ευρώ τον περασμένο Φεβρουάριο και της εκτιμώμενης θετικής επίπτωσης στα σταθμισμένα για τον κίνδυνο στοιχεία του ενεργητικού (RWAs) των υλοποιούμενων συναλλαγών πώλησης «κόκκινων» ανοιγμάτων. Η Alpha Bank δε, έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν τον επίμαχο μηχανισμό, ολοκληρώνοντας το project Tokyo, ύψους 650 εκατ. ευρώ και το project Aurora, ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

Σε συνθετική τιτλοποίηση ενήμερων ναυτιλιακών δανείων, ύψους 1,3 δισ. δολαρίων (project Wave III) προχώρησε τον Δεκέμβριο του 2022 και η Εurobank, με το όφελος στα εποπτικά της κεφάλαια να εκτιμάται σε 40 μονάδες βάσης. Η τράπεζα που θα ανακοινώσει αποτελέσματα για τους πρώτους μήνες του 2023 στις 17 Μαΐου εμφάνισε ενισχυμένη κεφαλαιακή επάρκεια το 2022, με τον δείκτη CET1 να έχει αυξηθεί κατά 230 μονάδες βάσης έναντι του 2021, σε 16,0% και τον δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) κατά 290 μονάδες βάσης, σε 19,0%. Ο δείκτης CET1 με την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ (FLB3 CET1) αυξήθηκε κατά 250 μονάδες βάσης έναντι του 2021, σε 15,2%. Για το 2023 η Eurobank στοχεύει σε FLB3CET1 περίπου 16% (17,4% μέχρι το 2025) και συνολική κεφαλαιακή επάρκεια 19% (20% σε βάθος τριετίας). Αξίζει να αναφερθεί ότι το επίμαχο project είναι το τρίτο κατά σειρά, αφού η τράπεζα έχει ήδη ολοκληρώσει ακόμα δύο συνθετικές τιτλοποιήσεις (Wave I &II), οι οποίες αφορούσαν στη μεταφορά πιστωτικού κινδύνου για χαρτοφυλάκιο δανείων προς μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς «μετρά» έξι σχετικές συναλλαγές – δύο το 2021 και τέσσερις το 2022 – με το συνολικό ποσό του υπό προστασία χαρτοφυλακίου να «αγγίζει» τα έξι δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, η τράπεζα, μεταξύ άλλων, ολοκλήρωσε τις συνθετικές τιτλοποιήσεις «Ερμής Ι» και «Ερμής ΙΙ», αμφότερες ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, ύψους 1,4 δισ. ευρώ και 1,1 δισ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ ακολούθησαν οι τιτλοποιήσεις των χαρτοφυλακίων Triton, με ενήμερα ναυτιλιακά δάνεια, ύψους 600 εκατ. ευρώ και «Ερμής ΙΙΙ», με στεγαστικά δάνεια, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, υπέγραψε συνθετική τιτλοποίηση επιχειρηματικών δανείων, ύψους 500 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας επήλθε περαιτέρω μείωση των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού κατά 250 εκατ. ευρώ. Το εργαλείο των συνθετικών τιτλοποιήσεων εξακολουθεί να βρίσκεται στα «ραντάρ» της τράπεζας, η οποία, ωστόσο, στο τέλος Μαρτίου 2023 εμφάνισε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 (CET1) 12,2%, σε σύγκριση με τον fully loaded δείκτη 11,5% στο τέλος του 2022, λόγω οργανικής δημιουργίας κεφαλαίου. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 17%, υψηλότερα από τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις, αλλά και από τις εποπτικές κατευθύνσεις, ενώ περιλαμβάνει πρόβλεψη για 10% διανομή μερίσματος και επιταχυνόμενη απόσβεση της αναβαλλομένης φορολογικής απαίτησης (DTC).

Διαβάστε ακόμη

Έτσι θα είναι το πρώτο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα των AEGEAN- CAE (pics)

Η Ζωή… ξανάρχεται, η ταραχή στα ψάρια, του Παντελή του λείπουν 700 και το μέρισμα στη ΔΕΗ

Βασίλης Κικίλιας στο newmoney: Οι επιδόσεις στον τουρισμό φέτος θα ξεπεράσουν κατά 10% – 20% τις αντίστοιχες του 2022

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version