search icon

Τράπεζες

Από την επενδυτική βαθμίδα και τη φορολογία έως τους… millennials – Τι συζήτησαν οι τραπεζίτες στο «Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο»

Τι περιλάμβανε το «μενού» των επαφών με πάνω από 200 fund managers στο Λονδίνο

Θετικός φαίνεται πως είναι ο αντίκτυπος της παρουσίας των ελληνικών τραπεζών στο «Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο» που διεξάγεται για δεύτερη ημέρα στο Λονδίνο από το Χρηματιστήριο Αθηνών και τη Morgan Stanley, με τους CEOs των «4» να τοποθετούνται για σειρά ζητημάτων, από την επενδυτική βαθμίδα και τη φορολογία έως τους… millennials.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το συνέδριο βρίσκει τις τράπεζες πιο υγιείς από ποτέ, όπως, άλλωστε, μαρτυρούν και τα αποτελέσματα 9μηνου του 2022, με τις διοικήσεις να συζητούν – για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 14 χρόνια – το ενδεχόμενο της διανομής μερίσματος προς τους μετόχους τους. Στο πλαίσιο αυτό, το «μενού» των επαφών με πάνω από 200 fund managers περιελάμβανε λιγότερα «κόκκινα» δάνεια και περισσότερες επενδύσεις, με αιχμή και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πιο αναλυτικά, ο «άθλος» της εκκαθάρισης των ισολογισμών τους από τα «κόκκινα» δάνεια αναφέρθηκε στο πλαίσιο σχετικών ερωτήσεων για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την οποία, άλλωστε, ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τοποθετήσει χρονικά για μέσα στο 2023, ανεξαρτήτως της προεκλογικής περιόδου. Πρόκειται για ένα «στοίχημα» της Ελλάδας που θα επιτρέψει αφενός, την είσοδο στη χώρα πιο long term επενδυτών, οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν λόγω του καταστατικού τους (βλ. συνταξιοδοτικά ταμεία) ή δεν ήθελαν να τοποθετηθούν και αφετέρου, τη μείωση του κόστους δανεισμού, τόσο για τον δημόσιο, όσο και για τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τις τράπεζες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Franck Petitgas της Morgan Stanley International (φωτο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Παράλληλα, στο «μικροσκόπιο» των επενδυτών μπήκαν και οι πρόσφατες φήμες περί φορολόγησης των κερδών των τραπεζών, με τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα προέκυψε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν οι τραπεζίτες με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταικούρα, με αφορμή τη στήριξη των δανειοληπτών που πλήττονται από τις αυξήσεις των επιτοκίων. Πρόκειται για μία πολιτική που έχει ήδη εφαρμοστεί στην Ισπανία, αλλά, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δεν θα μπορούσε να ισχύσει στην Ελλάδα, μιας και οι τράπεζες βαρύνονται με τον αναβαλλόμενο φόρο. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), τον περασμένο Ιούνιο οι οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTCs) ανέρχονταν σε 14 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 58% των συνολικών εποπτικών ιδίων κεφαλαίων (από 59% το Δεκέμβριο του 2021). Επιπλέον, αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred Tax Assets – DTAs), ύψους 2,2 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται στα εποπτικά ίδια κεφάλαια των τραπεζικών Ομίλων, αποτελώντας περίπου το 9% των συνολικών εποπτικών ιδίων κεφαλαίων τους.

Τέλος, η συζήτηση τραπεζών και επενδυτών περιστράφηκε γύρω και από τις προοπτικές της οικονομίας και συγκεκριμένα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, με τους CEOs να υπενθυμίζουν πως το 2023 αναμένουν σημαντική αύξηση των εσόδων από τόκους λόγω (και) της επιτοκιακής πολιτικής της ΕΚΤ που, όπως επισήμανε σε χθεσινή της τοποθέτηση η Κριστίν Λαγκάρντ, αυτή θα συνεχιστεί με νέες αυξήσεις επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, εστίασε σε μία… εναλλακτική πηγή εσόδων που δεν είναι άλλη από τους millennials. «Η Generations Y, Z και οι millennials παρέχουν μία μοναδική ευκαιρία για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς καταναλώνουν εξ αποστάσεως και on-demand και έχουν υψηλότερη εξοικείωση με την πίστωση. Αυτό δημιουργεί μία μοναδική ευκαιρία για τις ελληνικές τράπεζες να δημιουργήσουν μία στρατηγική πηγή εσόδων και να πάνε παραπέρα την αποδοτικότητα κόστους», ανέφερε σε ανάρτησή του στα social media, με αφορμή την παρουσία του στο Roadshow του Λονδίνου. Υπενθυμίζεται πως σε αυτό συμμετείχαν, επίσης, οι κ. κ. Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), Φωκίων Καραβίας (Eurobank) και Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank).

Διαβάστε ακόμη:

Έρχονται οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ και οι «αυτόματες» επιστροφές φόρων

Ο Μητσοτάκης στο Λονδίνο και ο «σοφός γέρων», η Motor Oil παίρνει ΑΠΕ, η HIG τον Βεϊνόγλου και… ο Σπύρος τη Λίνα!

Goldman Sachs: «Άμυνα» διαρκείας σε μετοχές και ομόλογα συστήνει στους επενδυτές

 

 

Exit mobile version