Πλεονέκτημα έναντι των διεθνών ανταγωνιστών τους αποκτούν, τόσο οι ελληνικές τράπεζες, όσο και οι επιχειρήσεις, με «όχημα» το Ταμείο Ανάκαμψης και τα συνολικά κεφάλαια, ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ, που πρόκειται να εισρεύσουν στην οικονομία μέχρι το 2026.
«Οι εγχώριες τράπεζες είναι ανοιχτές να δουν φιλόδοξα επιχειρηματικά πλάνα. Με αφορμή δε, και το Ταμείο Ανάκαμψης προσφέρουν σήμερα ένα περιβάλλον που δεν υπάρχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόσφατα λάβαμε μία γραμμή χρηματοδότησης 100 εκατ. ευρώ από γερμανική τράπεζα και δεν σκοπεύουμε να τη χρησιμοποιήσουμε, αφού έχουμε ήδη έρθει σε συμφωνία με τις εγχώριες τράπεζες και, μάλιστα, με πιο ανταγωνιστικούς όρους», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight, κ. Λάμπρος Μπίσαλας, στο πλαίσιο του συνεδρίου, με θέμα «Fit4FutureFinance: Enabling the sustainable transition to the next generation economy», που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Αξίζει να αναφερθεί πως ο Όμιλος Olympia, συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, έχει συνάψει δύο ομολογιακά δάνεια:
Το πρώτο, ύψους 140 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 87,5 εκατ. ευρώ καλύπτονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα από την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank, αφορά στην κατασκευή νέων, ενεργειακά αποδοτικών κτηριακών εγκαταστάσεων, την προσθήκη υπερσύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού και την περαιτέρω αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας στις εγκαταστάσεις της Sunlight στην Κομοτηνή.
Το δεύτερο, είναι ύψους 11,38 εκατ. ευρώ (7,11 εκατ. ευρώ από το Ταμείου και 4,27 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες) προβλέπει την αύξηση δυναμικότητας μονάδας παραγωγής ανακυκλωμένου μολύβδου, επίσης, στην Κομοτηνή, προϋπολογισμού 14,2 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η θυγατρική της Sunlight ΤΕΧΝΟΦΟΡΜ έλαβε χρηματοδότηση, ύψους 22,7 εκατ. ευρώ, από την Alpha Bank, προκειμένου -αξιοποιώντας και τους πόρους του Ταμείου- να προχωρήσει στη δημιουργία σύγχρονης και αυτοματοποιημένης μονάδας παραγωγής μεταλλικών και πλαστικών μερών για βιομηχανικές μπαταρίες, καθώς και για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, με έδρα το Κιλκίς.
«Το Ταμείο Ανάκαμψης μας έχει δώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να προχωρήσουμε σε επενδύσεις. Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που δίνει στις επιχειρήσεις τα “φτερά” που χρειάζονται για να προχωρήσουν πιο εντατικά και δυναμικά στις επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς, προσθέτοντας αξία και στη χώρα. Η Sunlight, με τη βοήθεια και του Ταμείου, κατάφερε μέσα σε τρία χρόνια να εξαπλασιάσει τον τζίρο της. Αυτός εφέτος θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Μπίσαλας.
Ο «πόλεμος» μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων
Θέση στην κριτική που ασκείται κυρίως από φορείς της αγοράς ότι το Ταμείο Ανάκαμψης απευθύνεται μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις, αποκλείοντας έτσι, τις μικρομεσαίες, πήρε ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Νίκος Μαντζούφας. «Είναι τόσα τα εργαλεία και τόσες οι δυνατότητες που υπάρχουν που δύσκολα μία επιχείρηση δεν θα βρει χρηματοδότηση», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να συνεχίσει: «Συγκεκριμένα για το Ταμείο, τα 17,8 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις. Κάναμε την επιλογή αυτές κατά μεγάλο ποσοστό να αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στα δάνεια υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα: ότι αυτά τα χρήματα τα έχουμε δανειστεί και άρα, πρέπει να τα επιστρέψουμε. Επομένως, το χαρτοφυλάκιο, το οποίο θα χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες, πρέπει να είναι από μηδενικό ή πολύ κοντά στο μηδενικό “κόκκινων” δανείων. Ψάχνουμε, λοιπόν, βιώσιμες επενδύσεις, με τα ιδιωτικά κεφάλαια να είναι τουλάχιστον 20%».
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτές τις συνθήκες μπορούν πλέον να ανταποκριθούν όλο και περισσότεροι. Κι αυτό γιατί, και οι μικρομεσαίες εταιρείες βρίσκονται σήμερα σε μία αναπτυξιακή τροχιά. «Εταιρείες που μέχρι πρότινος μπορεί οι τράπεζες να μην τις έβλεπαν, αρχίζουν να γίνονται ορατές στο τραπεζικό σύστημα. Είναι προφανές πως οι 178 συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στο πλαίσιο του Ταμείου αφορούν και σε πολλές ΜμΕ, μιας και οι μεγάλες εταιρείες στη χώρα είναι πολύ λιγότερες. Ακόμη και στην περίπτωση χρηματοδότησης ενός μεγάλου Ομίλου, ωστόσο, τα οφέλη από την επένδυση “ακουμπούν” και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», εξήγησε.
«Εμείς δεν εξετάζουμε τα μεγέθη των επιχειρήσεων. Κρίνουμε επιχειρηματικά σχέδια. Όποιο business plan είναι βιώσιμο και τραπεζικά αποδεκτό θα χρηματοδοτηθεί. Το ελάχιστο επιτόκιο που δίνεται για τις ΜμΕ είναι μόλις 0,35%. Δεδομένου ότι ζούμε σε μία περίοδο υψηλών επιτοκίων, αυτό από μόνο του θα έπρεπε να αποτελεί μεγάλο κίνητρο», υπογράμμισε με τη σειρά του, ο επικεφαλής Large Corporate & Loan Syndications και γενικός διευθυντής της Eurobank, κ. Πάνος Λυμπερόπουλος. Υπενθυμίζεται πως η τράπεζα έλαβε προσφάτως την έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών για την εκταμίευση και της τέταρτης δόσης κεφαλαίων, ύψους 300 εκατ. ευρώ, με τα συνολικά κεφάλαια να «αγγίζουν» το ένα δισ. ευρώ σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους.
Τα στατιστικά για το Ταμείο
• Στην Ελλάδα αντιστοιχούν κεφάλαια, ύψους 30,5 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία πρέπει να αναλωθούν έως το 2026.
• Μέχρι σήμερα, οκτώ μήνες μετά, η χώρα μας έχει εισπράξει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 11,1 δισ. ευρώ που σε όρους ΑΕΠ αντιστοιχεί στο 6,1%, έχοντας επιτυχώς ολοκληρώσει τα δύο σετ οροσήμων που απαιτούνται, ενώ πρόσφατα αιτηθήκαμε την τρίτη δόση, για 1,7 δισ. ευρώ.
• Εκτός από την Ελλάδα τρία αιτήματα πληρωμής έχουν, επίσης. υποβάλλει η Ισπανία και η Ιταλία, δύο αιτήματα έχουν κάνει μόλις τέσσερις χώρες, ενώ εννέα χώρες δεν έχουν καν εκκινήσει τη διαδικασία.
• Στο δανειακό σκέλος, σε ένα χρόνο έχουν συμβασιοποιηθεί 178 δάνεια, επενδυτικού κεφαλαίου, ύψους 6,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,72 δισ. ευρώ έρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Διαβάστε ακόμη
Πώς να μειώσετε τον ΕΝΦΙΑ ακόμα και αν έχετε πληρώσει την πρώτη δόση
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ