Τις αποσκευές τους, αλλά και μια καλά δουλεμένη πλατφόρμα επιχειρημάτων ετοιμάζουν οι τραπεζίτες στα χρηματοοικονομικά και μη χρηματοοικονομικά συνέδρια τα οποία ξεκινούν από τον γεμάτο επενδυτικά Σεπτέμβριο και ολοκληρώνονται στο τέλος του έτους.
Πόσο επηρέασε η Moody’s τις τράπεζες
Μετά τον κατά Moody’s χρησμό, το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον ο χρησμός αυτός θα επηρεάσει την τραπεζική δυναμική στις Κεφαλαιαγορές όπως αυτή έχει αναπτυχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αρνητική είναι η απάντηση των τραπεζιτών που σημειώνουν πως η Moody’s, πριν λάβει την απόφαση για την οικονομία της χώρας, η οποία σε κάθε περίπτωση έχει θετικό πρόσημο, είχε λάβει την απόφαση να αναβαθμίσει πριν από όλους τους άλλους οίκους τις ελληνικές τράπεζες για τις προοπτικές τους που συνιστούν: διασφαλισμένη κερδοφορία και διανομές. Και όλα αυτά σε μια οικονομία που αναπτύσσεται.
Τρία κρίσιμα road shows
Τρία συνέδρια – road shows δίνουν το τόνο μέχρι το τέλος του έτους.
-Το 29ο ετήσιο χρηματοοικονομικό συνέδριο της BofA στο Λονδίνο 24- 26 Σεπτεμβρίου
-To Ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό συνέδριο της JP Morgan στις 21-22 Νοεμβρίου επίσης στο Λονδίνο.
– Η ετήσια συνδιοργάνωση Μorgan Stanley και Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις 2-3 Δεκεμβρίου επίσης στο Λονδίνο.
Γιατί είναι κρίσιμες οι παρουσιάσεις για τις ελληνικές Τράπεζες
– Οι παρουσιάσεις αυτές συντελούνται σε μια περίοδο που η δράση των τραπεζών κρίνεται περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο στην αρένα των κεφαλαιαγορών.
Η πρόσφατη μεταξύ άλλων ενέργεια της Unicredit απέναντι στην Commerzbank αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Μια πιθανή εξαγορά της Commerzbank από την UniCredit θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για έναν νέο κύκλο συγχωνεύσεων και εξαγορών στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Αυτό εκτίμησαν πρόσφατα οι αναλυτές της JPMorgan ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή Kian Abouhossein, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές στον τραπεζικό τομέα πυροδοτούνται ιστορικά από τη δυναμική που δημιουργούν οι πρώτες συμφωνίες. Βεβαίως κάθε αγορά δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά. Στη χώρα μας η μεγαλύτερη τραπεζική συγκέντρωση δεν θα ήταν επιθυμητή! Ομως όταν αυτή η συγκέντρωση γίνεται σε ένα διεθνές πεδίο τότε τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.
– Tα πιστωτικά ιδρύματα δεν πρέπει να διαψεύσουν τους αναλυτές και οφείλουν να πραγματοποιήσουν το κατά το δυνατόν μεγαλύτερες διανομές μερισμάτων και buy back όπως έχουν άλλωστε υποσχεθεί. Προκειμένου να γίνει αυτό, έχει δυναμικά ξεκινήσει μία συζήτηση για μεγαλύτερη απομείωση του αναβαλλόμενου φόρου.
Οι τράπεζες προγραμματίζουν άλλα 500 εκατ. ευρώ ετησίως ώστε να πετύχουν την πλήρη απομείωση του DTC κοντά στο 2035 έναντι 2041 που είναι τώρα προγραμματισμένη.
– Oλες οι εκδόσεις χρέους των τραπεζών έρχονται μπροστά κατ’ απαίτηση του SSM επομένως τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών είναι στην καλύτερή τους φάση. Μάλιστα οι αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους επιτρέπει στις τράπεζες φθηνότερο δανεισμό όπως απέδειξαν οι πρόσφατες εκδόσεις MREL.
– Ο προβληματισμός των πιστωτικών ιδρυμάτων διεθνώς έγκειται στην εποχή και τους αβέβαιους γεωπολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους (συμπεριλαμβανομένης και της κλιματικής αλλαγής) που δεν αποτελούν εύκολη υπόθεση σε επίπεδο διαχείρισης από τις τράπεζες.
-Οι αμερικανικές εκλογές θολώνουν το τοπίο καθώς αφήνουν off τις κεφαλαιαγορές για ένα κρίσιμο διάστημα ενός και πλέον μήνα πριν το τέλος του έτους.
– Η μείωση των επιτοκίων απαιτεί κάλυψη εσόδων καθώς εκτιμάται πως θα επιφέρει σε κάθε συστημική τράπεζα μια απώλεια από 60-100 εκατ. ευρώ ως το τέλος του έτους.
-Ενισχύεται ο “χρηματιστηριακός ανταγωνισμός” στον κλάδο με την είσοδο της Τράπεζας Κύπρου στο Χ.Α. μιας τράπεζες που βρίσκεται στο επενδυτικό στόχαστρο πολλών ευρωπαϊκών και αγγλοσαξωνικών κεφαλαίων και όχι μόνον.
Ολα τα παραπάνω είναι όσα θα συζητήσουν οι Ελληνες τραπεζίτες με τους αναλυτές, τρεις φορές στο Λονδίνο και θα προσπαθήσουν να τους πείσουν να αποκτήσουν κι άλλες μετοχές στο χαρτοφυλάκιό τους. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα φανεί στο κλείσιμο των βιβλίων των μεγάλων επενδυτικών οίκων αυτήν την χρονιά, καθώς εκτιμάται πως οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να απασχολούν με θετικό τρόπο τους διεθνείς οίκους όπως καταγράφουν και οι τελευταίες εκθέσεις αυτών.
Διαβάστε ακόμη
Μακεδονία Παλλάς: Γιατί βλέπει καλύτερες μέρες – Αύξηση από 5 έως 10% φέτος (pic)
Μαρίνος Παράβαλος: Δεύτερος πλειστηριασμός για ακίνητο στην Αρκαδία (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ