Σήμερα βγαίνει στις αγορές η Eurobank με πράσινο senior preferred εξαετές ομόλογο που αναμένεται να βαθμολογηθεί Baa2 από τον οίκο Moody’s. H Goldman Sachs Bank Europe S.A. θα λειτουργήσει ως επικεφαλής Book runner.
Η τράπεζα έδωσε σχετικό mandate στην HSBC να διερευνήσει χθες την αγορά ενώ στο σχήμα των αναδόχων για την έκδοση συμμετέχουν ακόμη BNP Paribas, BofA, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και Nomura.
Το ομόλογο αναμένεται να χρηματοδοτήσει και να επαναχρηματοδοτήσει έργα πράσινης ανάπτυξης που θα επιλεγούν με κριτήρια του πλαισίου εκείνου που αφορά τα πράσινα ομόλογα.
Τα πράσινα ομόλογα ως γνωστόν συμβάλλουν στη χρηματοδότηση επενδύσεων μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, όπως παραγωγής και διανομής ενέργειας, αποδοτικής ως προς τη χρήση των πόρων στέγασης και υποδομών μεταφορών χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών.
Η απαίτηση της ΕΚΤ για την έκδοση πράσινων ομολόγων από τις τράπεζες, στο πλαίσιο των νέων αυστηρότερων πολιτικών για το κλίμα, οδηγεί και τις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες να καταστήσουν άμεσα μετρήσιμες τις πράσινες πολιτικές τους.
Το τραπεζικό σύστημα καλείται να ενισχύσει την ποσόστωση των ομολόγων που εκδίδονται για τη χρηματοδότηση της μετάβασης στην πράσινη οικονομία.
Τα ελληνικά green bonds
Νωρίτερα μέσα στη χρονιά Τράπεζα Πειραιώς είχε κάνει την επανεκκίνηση αυτών των διαδικασιών, βγαίνοντας στις αγορές τον Ιούλιο με senior preferred πράσινο ομόλογο, αντλώντας 650 εκατ. ευρώ.
Το προηγούμενο senior preferred bond της κατηγορίας είχε εκδοθεί το 2021 από την τράπεζα και ήταν αξίας 500 εκατ. ευρώ, και η ρευστότητα που είχε αντληθεί είχε αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση επενδύσεων φιλικών προς το περιβάλλον.
Η Εθνική Τράπεζα, από την πλευρά της, τον Οκτώβριο του 2020, ολοκλήρωσε επιτυχώς την πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου υψηλής εξασφάλισης, συγκεντρώνοντας 500 εκατ., με κουπόνι 2,750%.
Tι χρηματοδοτούν τα πράσινα ομόλογα
Τα κεφάλαια διοχετεύονται υποχρεωτικά σε χρηματοδοτήσεις έργων που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία.
Το πλαίσιο πράσινων ομολόγων των συστημικών τραπεζών διευρύνει τα κριτήρια επιλεξιμότητας του GBF (Σχολή Πράσινων Κτηρίων), επεκτείνοντας συγχρόνως την εφαρμογή του σε επιπλέον πράσινες και νέες κοινωνικές επιλέξιμες κατηγορίες.
Σημειώνεται πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες, μέσω του πράσινου stress test στο οποίο έχουν υποβληθεί, οφείλουν να διενεργούν βήματα σε ό,τι αφορά τη στρατηγική κινδύνου που αυτές εφαρμόζουν για θέματα που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον αλλά και τη διακυβέρνηση.
Τα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης, στα οποία ανήκουν και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες, πρέπει να καταστήσουν μετρήσιμες τις πράσινες πολιτικές, αφού αυτές θα συμπεριλαμβάνονται πλέον στη διαδικασία Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Climate Bonds Initiative, που παραθέτει η μελέτη του ΙΕΝΕ «Ο ρόλος των πράσινων ομολόγων για την ενίσχυση της ενεργειακής μετάβασης στη ΝΑ Ευρώπη», το 67,5% του συνολικού όγκου των κλιματικών ομολόγων που εκδόθηκαν το 2023 προήλθε από τα πράσινα ομόλογα, τα οποία αντιστοιχούν σε 587,6 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 15% σε ετήσια βάση.
Διαβάστε ακόμη
Κρουαζιέρα: Πώς αντιδρούν οι εταιρείες στο έκτακτο τέλος ανά επιβάτη
Ενέργεια: Στη «μάχη» για τα 200 ΜW αποθήκευση η αγορά των ΑΠΕ – «Κλειδώνει» ο διαγωνισμός του ΥΠΕΝ
Σε «στενό κλοιό» οι ιδιοκτήτες ακινήτων που μισθώνονται σε πλατφόρμες Airbnb
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσειςτης επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ