«Άνοιγμα» στη στεγαστική πίστη, η οποία συνεχίζει να κινείται με αρνητικούς ρυθμούς ως απόρροια, τόσο των υψηλών επιτοκίων, όσο και των αποπληρωμών παλαιότερων δανείων που ξεπερνούν τις νέες χορηγήσεις, επιχειρούν το τελευταίο διάστημα νέοι «παίκτες», διευρύνοντας έτσι, τις εναλλακτικές που έχουν οι δανειολήπτες για να αιτηθούν και εν τέλει, να αποκτήσουν ένα σπίτι.
Πιο αναλυτικά, την τύχη της στην επίμαχη αγορά αποφάσισε να δοκιμάσει η Prosperty των Αντώνη Μαρκόπουλου, Νίκου Πατσιόγιαννη και Αντώνη Δεσποτάκη. Προσφάτως και κατόπιν σχετικής προετοιμασίας ενός έτους η εταιρεία έλαβε άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ως μεσίτης στεγαστικής πίστης, έχοντας, παράλληλα, εξασφαλίσει τη συνεργασία των τεσσάρων συστημικών Ομίλων. Μέσα από την online εφαρμογή που παρέχεται δωρεάν στην πλατφόρμα της, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν σε λιγότερο από πέντε λεπτά και με μία μόνο υποβολή να κάνουν αίτηση για στεγαστικό δάνειο, ταυτόχρονα και σε πολλαπλές τράπεζες. Πέραν της δωρεάν παροχής υπηρεσιών δε, από μία ομάδα στελεχών με μακρά εμπειρία στο real estate, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν ειδικά προνόμια και όρους δανεισμού, ειδικά εάν ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως, για παράδειγμα, είναι εργαζόμενοι στις ένοπλες δυνάμεις. Ήδη η εταιρεία δέχεται καθημερινά περίπου 70 αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια, με τις εκτιμήσεις να θέλουν τον ρυθμό αυτό να αυξάνεται το αμέσως επόμενο διάστημα.
Την άδεια από την ΤτΕ ως μεσίτης πιστώσεων έχει ήδη λάβει από την πλευρά της και η Individual Mortgage Solutions (IMS), η οποία, ωστόσο, αποτελεί την τελευταία επταετία τον βασικό συνεργάτη των τραπεζών στη διαμεσολάβηση για την έκδοση δανείου. «Αυτό που κάνουμε είναι να απλοποιούμε τη χρονοβόρα και πολύπλοκη γραφειοκρατική διαδικασία έκδοσης στεγαστικού δανείου, παρουσιάζοντας και αναλύοντας αμερόληπτα όλες τις διαθέσιμες επιλογές. Έτσι, οι πελάτες μας μπορούν να είναι σίγουροι ότι επιλέγουν την πλέον συμφέρουσα λύση χρηματοδότησης», τόνιζε σε παλαιότερη ενημερωτική εκδήλωση ο εις εκ των partner στην IMS, κ. Κυριάκος Καμπούρης, σημειώνοντας πως – σε αντίθεση με την Ελλάδα – στο εξωτερικό εάν κάποιος θέλει να λάβει ένα στεγαστικό δάνειο απευθύνεται στους brokers, εξασφαλίζοντας αμεροληψία, αφού δεν εκπροσωπούν τα συμφέροντα συγκεκριμένης τράπεζας και συνεργάζονται με όλη την τραπεζική αγορά.
Την ίδια στιγμή, μία θέση στην αγορά στεγαστικής πίστης θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν και μη τραπεζικά ιδρύματα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που θα τους δίνει τη δυνατότητα χορήγησης (και) στεγαστικών δανείων. Πρόκειται για τα λεγόμενα non deposit financial institutions που λειτουργούν ήδη στο εξωτερικό και μπορούν, λαμβάνοντας χρηματοδότηση από τρίτους φορείς (π.χ. funds), μιας και τα ίδια δεν συγκεντρώνουν καταθέσεις, να δανείζουν, πληρώντας, ωστόσο, κεφαλαιακές απαιτήσεις και τελώντας υπό την εποπτεία των αρχών.
Η πορεία της στεγαστικής πίστης
Αρνητική κατά 81 εκατ. ευρώ ήταν τον περασμένο Αύγουστο η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες για στεγαστικά δάνεια, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 116 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -3,7% από – 3,8% τον προηγούμενο μήνα.
Παρά τους αρνητικούς ρυθμούς, οι τράπεζες διατηρούν τον στόχο για νέες χρηματοδοτήσεις, ύψους πέριξ του 1,2 – 1,4 δισ. ευρώ, αντίστοιχες ή και ελαφρώς αυξημένες εν συγκρίσει με το 2022, λαμβάνοντας ώθηση αφενός, από το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» και αφετέρου, από την πεποίθηση πως ο κύκλος αυξήσεων στα επιτόκια θα αρχίσει σταδιακά να κλείνει. Η όποια τάση, βέβαια, δεν είναι αρκετή να αφαιρέσει το αρνητικό πρόσημο από τα business plans των τραπεζών, οι οποίες εξακολουθούν να δέχονται υψηλές αποπληρωμές από τα δάνεια που είχαν χορηγηθεί τη δεκαετία του 2000.
Διαβάστε ακόμη
Η «μάχη» των «γιγάντων»: Γιατί Μαρινάκης, Φέσσας, Στάσσης θέλουν τον Κωτσόβολο
Fitch: Πλημμύρα από ομόλογα «σκουπίδια» παγκοσμίως μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ