Τα καινούρια τους τριετή (2025-2027) επιχειρησιακά σχέδια πυρετωδώς καλούνται να προετοιμάσουν, οι τράπεζες ενώ αναμένεται να τα ολοκληρώσουν στις αρχές του νέου έτους έχοντας πια εικόνα του ρυθμού μείωσης των επιτοκίων που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ.

Τα νέα τριετή business plans θα παρουσιαστούν στον επόπτη νωρίς το 2025 – οι εκτιμήσεις μιλούν για Φεβρουάριο.

Η επιτοκιακή μείωση είναι και η βασική παράμετρος που αλλάζει όλες τις εκτιμήσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών. Οι τράπεζες έχουν κατά βάση να ισοσκελίσουν – αυτό μπορεί να γίνει μόνον έως έναν βαθμό- τη σημαντική μείωση των εσόδων από τόκους που θα υποστούν λόγω της υποχώρησης των επιτοκίων με άλλα έσοδα ώστε να μην επηρεαστεί σημαντικά η κερδοφορία τους.

Πού θα φθάσουν τα επιτόκια – Αντιστάθμισμα εσόδων

Τα πιστωτικά ιδρύματα θα ξεκινούν τους υπολογισμούς τους με την εύλογη υπόθεση εργασίας πως τα επιτόκια στο τέλος του 2025 θα είναι 1,75% από 3,25% που είναι σήμερα.

Αυτό αυτομάτως θα απαιτήσει το αντιστάθμισμα των απωλειών εσόδων με νέα μείωση εξόδων και με αντικατάσταση των εισροών από άλλες πηγές.

Προμήθειες – Προβλέψεις

Σημαντική ενίσχυση του 10% και πλέον αναμένουν οι τράπεζες από τις προμήθειες οι οποίες στο τέλος του έτους εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν σε 2 δισ. ευρώ ενώ για το 2025 τις προγραμματίζουν σε επίπεδο 2,2 δισ. ευρώ.
Ομως σημαντικά θα συνεισφέρει στην αντιστάθμιση των απωλειών και η μείωση των εξόδων για προβλέψεις. Ενα μεγάλο κομμάτι των προμηθειών αυτών θα προέλθει από το wealth management αλλά και από τον τρόπο με τον οποίον οι τράπεζες θα διαχειριστούν τις δανειακές συμβάσεις.

Οπως πάντως εξηγούν τραπεζικά στελέχη τα νέα NPEs είναι μηδενικά, τα κόκκινα δάνεια υποχωρούν κάτω από το 3% και επομένως οι τράπεζες “δικαιούνται” να μειώσουν κατά 20 πόντους τις προβλέψεις από 60 πόντους που είναι σήμερα σε 40 πόντους αναφέρουν οι πηγές.

Πιστωτική επέκταση – Υποχώρηση και αλλαγή μείγματος

Ομως οι τράπεζες στηρίζουν πολλά στη δανειακή επέκταση θεωρώντας πως η μείωση των επιτοκίων θα ενισχύσει τη ζήτηση για δάνεια τόσο από επιχειρήσεις όσο και από ιδιώτες.
Το βάρος πέφτει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους ιδιώτες.
Το 2025 εκτιμάται πως θα είναι η πρώτη χρονιά χωρίς αρνητική πιστωτική επέκταση σε ότι αφορά τους ιδιώτες ενώ με το πρόγραμμα “σπίτι μου 2 ” θα εκταμιευθούν δάνεια 2 δισ. ευρώ εύκολα και γρήγορα.
Συγχρόνως οι τόνοι ενισχύονται και σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν τα εχέγγυα και που θα πρέπει και αυτές με κάποιο τρόπο να ενισχυθούν οικονομικά και με πόρους του RRF.
Τα μεγέθη της πιστωτική επέκταση παρ’ όλα αυτά το 2025 δύσκολα θα παρουσιάσουν τα μεγέθη του 2024 που εκταμιεύτηκαν σημαντικότατοι πόροι όπως το δάνειο της Αττικής Οδού που από μόνο του ήταν 2,7 δισ. ευρώ.
Οι εκτιμήσεις είναι πως η πιστωτική επέκταση το 2024 θα κινηθεί στα 7 δισ. ευρώ και γύρω στα 5 δισ. ευρώ η πιστωτική επέκταση το 2025. Ωστόσο διαβλέπεται αλλαγή του μείγματος των δανείων που θα χορηγηθούν.

Εσοδα από τόκους

Το δύσκολο κεφάλαιο των τόκων έχει αποτιμηθεί με αρκετή ακρίβεια από τη Goldman Sachs. Η εκτίμηση της Goldman Sachs είναι πως τα έσοδα από τόκους για την Alpha Bank από 1,640 δισ. ευρώ που υπολογίζονται το 2024 θα υποχωρήσουν στο 1,524 δισ. ευρώ για το 2025. Στη Eurobank η εκτίμηση για το 2024 είναι 2,5 δισ. ευρώ και για το 2025 2,342 δισ. ευρώ. Για την Εθνική 2,365 δισ. και 2,168 δισ. και για την Τράπεζα Πειραιώς 2,096 δισ. και 1879 δισ. ευρώ.

Εθελουσιών συνέχεια

Oι τράπεζες συνεχίζουν την περιοριστική πολιτική εσόδων. Εθελουσία πραγματοποιεί η Εθνική Τράπεζα αλλά αντιστοίχως και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αν και κατέγραψε πως δεν θα υπάρξει μείωση καταστημάτων εν τούτοις θα υπάρξει περιορισμός προσωπικού και νέες επενδύσεις για ψηφιοποίηση.
Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να σημειωθεί πως στην περίπτωση που οι τράπεζες θελήσουν να ρίξουν βάρος στους ιδιώτες θα πρέπει να αναδιαμορφώσουν και τον τρόπο εξυπηρέτησης προς αυτούς με δεδομένο πως οι ιδιώτες έναντι των επιχειρήσεων επιδιώκουν και θεωρούν προϋπόθεση την επαφή με το κατάστημα.

Αυξημένα μερίσματα

Τέλος αυτό που οι τράπεζες θέλουν να καταγράψουν είναι καθώς θα λειτουργήσει η ταχύτερη απομείωση του DTC ως αυτό θα έχει αποσβεστεί νωρίτερα κατά μια δεκαετία θα ενισχυθούν αντιστοίχως τα μερίσματα εφόσον ασφαλώς η κερδοφορία το επιτρέψει.
Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να διανείμουν από 35% έως 40% μερίσματα επί των κερδών, το 2024 (χωρίς να αποκλείεται κάποια τράπεζα να ξεφύγει και λίγο πάνω από εκεί), το 2025 50% και το 2026 πάνω από αυτό το ποσοστό δηλαδή 50+% έως 60%.

Τέλος του μήνα τα αποτελέσματα του SREP

Οι τράπεζες θα πάρουν τα αποτελέσματα της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process) η οποία και θα καθορίσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για την κάθε μία τράπεζα ενώ εκεί θα καθοριστούν και αναπροσαρμοσμένοι στόχοι των MREL οι οποίοι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί για όλες τις τράπεζες τον Ιούνιο (ενώ για μερικές από αυτές έχουν ήδη ολοκληρωθεί).

Διαβάστε ακόμη  

Metlen: Xαράσσει ενεργειακό διάδρομο σε όλα τα Βαλκάνια και φτάνει ως την Ουγγαρία

Μπλόκα σε ταξί και λαϊκές αγορές – Εντατικοί έλεγχοι από την ΑΑΔΕ στα περιουσιακά στοιχεία

ΑΑΔΕ: Πώς θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά διακοπή εργασιών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα