Το νέο στρατηγικό της σχέδιο, βασικός πυλώνας του οποίου θα είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους έως 800 εκατ. ευρώ, ανακοινώνει σήμερα, Δευτέρα, η διοίκηση της Alpha Bank, επισπεύδοντας τις διαδικασίες που θα της επιτρέψουν να ολοκληρώσει – το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου – την πρώτη ΑΜΚ με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.
Η ανακοίνωση
Η Alpha Services and Holdings θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2021, την Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021, αντί της Πέμπτης 27 Μαΐου 2021 όπως είχε ανακοινωθεί, και θα παρουσιάσει το ανανεωμένο Στρατηγικό Σχέδιο του Ομίλου σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
– ώρα 09.30: Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2021 και ενημέρωση για το ανανεωμένο Στρατηγικό Σχέδιο του Ομίλου Έκδοση Δελτίου Τύπου, το οποίο θα είναι διαθέσιμο από την ιστοσελίδα της Alpha Services and Holdings (www.alphaholdings.gr) και την ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών (www.helex.gr).
– ώρα 11.00: Ενημέρωση αναλυτών και θεσμικών επενδυτών μέσω τηλεφωνικής συνδιάσκεψης.
Όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση, η τράπεζα αποφάσισε να ανακοινώσει τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2021 σήμερα – αντί της Πέμπτης 27 Μαΐου 2021, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί – παρουσιάζοντας το ανανεωμένο στρατηγικό σχέδιο του Ομίλου, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει:
1) Επιτάχυνση στη μείωση των «κόκκινων» δανείων μέσω διπλασιασμού των τιτλοποιήσεων: Η τράπεζα φέρεται να προγραμματίζει αύξηση σε περίπου επτά δισ. ευρώ του ύψους των δανείων που θα τιτλοποιηθούν/πωληθούν, περιορίζοντας στα τρία δισ. ευρώ ή 9% τα NPEs του Ομίλου στο τέλος του 2021. Αξίζει να αναφερθεί πως στην προηγούμενη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα του 2020, η διοίκηση είχε τονίσει πως προτίθεται να προχωρήσει στις εξής ενέργειες που θα είχαν ως στόχο τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και των ανοιγμάτων κατά περίπου 30%.
Τιτλοποίηση, με την κωδική ονομασία Cosmos, ύψους 2 δισ. ευρώ, με την συναλλαγή να ολοκληρώνεται το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Θα αποτελούνταν από δάνεια κατά 50% στεγαστικά, 23% μικρών επιχειρήσεων, 22% καταναλωτικά και 5% wholesale.
Πώληση χαρτοφυλακίου, με την ονομασία project Orbit, ύψους 900 εκατ. ευρώ. Θα ολοκληρωνόταν το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και αποτελούνταν κατά 91% από καταναλωτικά, 6% μικρά επιχειρηματικά και 3% στεγαστικά δάνεια.
Πώληση χαρτοφυλακίου στην Κύπρο (project Sky), ύψους 400 εκατ. ευρώ που περιλάμβανε κατά το ήμισυ στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια.
2) Αξιοποίηση θυγατρικών στο εξωτερικό: Οι πληροφορίες θέλουν την τράπεζα να επεξεργάζεται σχέδιο ενίσχυση της θέσης της στην αγορά της Ρουμανίας. Με βάση τα στοιχεία του 2020, τα υπόλοιπα των δανείων στην χώρα παρέμειναν σχεδόν σταθερά σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 2,6 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση (+1,9%) και ανήλθαν σε 2,6 δισ. ευρώ, προερχόμενες κυρίως από καταθέσεις ιδιωτών. Τα λειτουργικά έσοδα για το 2020 μειώθηκαν κατά 2,8% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 137,8 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται κυρίως σε μη τραπεζικές δραστηριότητες. Τα λειτουργικά έξοδα «άγγιξαν» τα 105 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 21,3 εκατ. ευρώ, επηρεασμένα θετικά από τη σημαντική μείωση των ζημιών απομείωσης, ως αποτέλεσμα αναστροφής προβλέψεων, ύψους 15 εκατ. ευρώ, σχετιζόμενων με απομείωση καθυστερήσεων επιχειρηματικών δανείων.
3) Περαιτέρω εμπλοκή στο κομμάτι του acquiring των καρτών: Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τράπεζες, οι οποίες έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να απεμπλακούν από το κομμάτι της εκκαθάρισης καρτών, η Alpha Bank φέρεται να ετοιμάζει τη σύναψη συνεργασίας με ξένο Όμιλο πληρωμών (σ.σ. κατά πάσα πιθανότητα την Nexi), αναπτύσσοντας περαιτέρω τον συγκεκριμένο τομέα.
Τα βασικά σημεία της ΑΜΚ
Όσον αφορά στην ΑΜΚ, η οποία αποτελεί και βασικό πυλώνα του παραπάνω σχεδίου, η Alpha Bank έχει ήδη υπογραμμίσει πως αυτή θα είναι αναπτυξιακού χαρακτήρα, με γνώμονα την διαφύλαξη των δικαιωμάτων των υφιστάμενων μετόχων.
Σύμφωνα με τις προς ώρας ενδείξεις, η Alpha Βank δεν θα προχωρήσει σε reverse split της μετοχής, ενώ θα χορηγήσει προτιμησιακή μεταχείριση κατά την κατανομή σε όλους τους υφιστάμενους μετόχους – Έλληνες και ξένους – διατηρώντας έτσι, αμετάβλητο το ποσοστό που κατέχουν. Ως προς την αποτίμηση, το 1 ευρώ αποτελεί το ελάχιστο όριο για την αύξηση, γιατί συνεπάγεται μία προσαρμοσμένη αξία PTBV στο 0,4x, ποσοστά στα οποία κινούνται σήμερα οι υπόλοιποι τραπεζικοί τίτλοι. Σε επίπεδο, άρα, αποτίμησης και δεδομένου ότι η ΑΜΚ θα επιτρέψει στην τράπεζα να ανέβει σε διψήφια ποσοστά κερδοφορίας σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχοντας, ταυτόχρονα, περιορίσει σε μονοψήφιο ποσοστό τα «κόκκινα» δάνεια, η δίκαιη αποτίμηση θα μπορούσε να προσεγγίσει τα 3,8 δισ. ευρώ (δηλαδή, αποτίμηση 0,7x PTBV), δημιουργώντας αξία για παλαιούς και νέους μετόχους.
Διαβάστε ακόμη
Μαργκρέτε Βεστάγκερ αποκλειστικά στο Business Stories: «Κρατική βοήθεια και το 2022»
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η «καλαθομηχανή» που… κόβει (και) χρήμα για τους Μπακς