Σε αποαναγνώριση «κόκκινων» δανείων, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, σε Ελλάδα και Κύπρο στοχεύει για εφέτος η διοίκηση της Alpha Bank, δρομολογώντας, ταυτόχρονα και μία σειρά πωλήσεων χαρτοφυλακίων.
Ειδικότερα, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020, η Alpha Bank αναμένεται να προχωρήσει στις εξής ενέργειες που έχουν ως στόχο τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και των ανοιγμάτων κατά περίπου 30%:
Τιτλοποίηση, με την κωδική ονομασία Cosmos, ύψους δύο δισ. ευρώ, με την συναλλαγή να ολοκληρώνεται το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Αποτελείται από δάνεια κατά 50% στεγαστικά, 23% μικρών επιχειρήσεων, 22% καταναλωτικά και 5% wholesale.
Πώληση χαρτοφυλακίου, με την ονομασία project Orbit, ύψους 900 εκατ. ευρώ. Αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και αποτελείται κατά 91% από καταναλωτικά, 6% μικρά επιχειρηματικά και 3% στεγαστικά δάνεια.
Πώληση χαρτοφυλακίου στην Κύπρο (project Sky), ύψους 400 εκατ. ευρώ. Αποτελείται κατά το ήμισυ από στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια.
Παράλληλα, η διοίκηση παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της για περαιτέρω περιορισμό των «κόκκινων» δανείων σε ποσοστό κάτω από 10% μέχρι το τέλος του 2022.
Όσον αφορά στο project Galaxy, τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση «κόκκινων» ανοιγμάτων με πιστοληπτική διαβάθμιση στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης της εταιρείας διαχείρισης CEPAL, σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη η συναλλαγή έχει εισέλθει
στο τελικό στάδιο της συναλλαγής. Πιο αναλυτικά, η Τράπεζα ανακοίνωσε στις 22 Φεβρουαρίου 2021 την επίτευξη δεσμευτικών συμφωνιών με εταιρείες που διαχειρίζεται και συμβουλεύει η Davidson Kempner Capital Management LP, αναφορικά με την πώληση του 80% της θυγατρικής της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις Cepal και την πώληση του 51% των ομολογιών τιτλοποίησης μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας του χαρτοφυλακίου. Υπενθυμίζεται πως η Davidson Kempner, αν και το απόλυτο… αουτσάιντερ, κατάφερε να αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής για το project Galaxy. Το αμερικανικό fund που είχε ήδη παρουσία στην ελληνική αγορά, αφού είχε αποκτήσει το χαρτοφυλάκιο Nemo από την Τράπεζα Πειραιώς, προκρίθηκε στη «μάχη» της μεγάλης τιτλοποίησης, ύψους 10,8 δισ. ευρώ, η οποία περιλάμβανε και την απόκτηση του 80% της εταιρείας διαχείρισης Cepal. Η DV βρέθηκε στην τελική ευθεία μαζί με την Pimco.
Επιπλέον, η Alpha Bank θα καταρτίσει με τη νέα CEPAL πολυετή σύμβαση για τη διαχείριση σε αποκλειστική βάση των υφιστάμενων «κόκκινων» ανοιγμάτων λιανικής και επιχειρήσεων της τράπεζας στην Ελλάδα, ύψους 8,9 δισ. ευρώ, καθώς και αντίστοιχων μελλοντικών ροών. Η Σύμβαση Διαχείρισης έχει διάρκεια 13 έτη, με δικαίωμα παράτασης. Επιπλέον, η νέα CEPAL θα διαχειρίζεται και χαρτοφυλάκια τρίτων επενδυτών, ύψους 4,61 δισ. ευρώ, γεγονός που την καθιστά την μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί κατόπιν λήψεως των σχετικών εποπτικών εγκρίσεων εντός του β’ τριμήνου του 2021.
Παράλληλα, η ολοκλήρωση του Hive-Down (απόσχιση κλάδου) αναμένεται έως τον Απρίλιο του 2021 και επίσης, υπόκειται στην προηγούμενη λήψη των απαιτούμενων εταιρικών και κανονιστικών εγκρίσεων. Τέλος, η διανομή των ομολόγων τιτλοποίησης του Galaxy στους μετόχους αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του β’ εξαμήνου του 2021.
Υπό κίνδυνο το 18% των moratorium
Νέα «κόκκινα» δάνεια, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, αναμένει η διοίκηση της Alpha Bank, με την πλειονότητα (ένα δισ. ευρώ) να αφορά στα δάνεια από moratorium.
Ειδικότερα, από τα δάνεια, ύψους 5,5 δισ. ευρώ, που τέθηκαν σε αναστολή πληρωμών το 18% βρίσκεται σε κίνδυνο να κοκκινίσει. Το 63% έχει επιστρέψει στις προηγούμενες επιδόσεις, ενώ ένα 10% θα κατευθυνθεί αφενός, στο πρόγραμμα «Γέφυρα» ή στο step – up της τράπεζας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι από το 2017 η τράπεζα έχει μειώσει το «κόκκινο» απόθεμά της κατά περίπου 16 δισ. ευρώ ή αλλιώς τα 2/3 αυτού.
Κεφαλαιακή επάρκεια
Όπως σημειώνουν πηγές της τράπεζας, αξιοποιώντας τον υψηλό δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας, ο οποίος διατηρείται με άνεση πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις, παρά την επιθετική μείωση των ΜΕΑ, η Alpha Bank μπορεί να επιτύχει την αυτοδύναμη αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, διασφαλίζοντας την ολοκλήρωση των σχεδιαζόμενων συναλλαγών και την προστασία των μετόχων της, θεμελιώνοντας, παράλληλα, ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και κερδοφορίας. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Total Capital Ratio) ανήλθε σε 18,4% στο τέλος Δεκεμβρίου 2020, παρέχοντας απόθεμα κεφαλαίων, ύψους δύο δισ. ευρώ έναντι του ελάχιστου απαιτούμενου εποπτικού ορίου (OCR) 14%.
Μετά δε, την επιτυχημένη έκδοση ομολόγου Tier ΙΙ, τον Μάρτιο του 2021, ενισχύεται περαιτέρω ο επίμαχος δείκτης και διαμορφώνεται σε 19,7% (16,9% εάν ληφθεί υπόψη η επίπτωση του Galaxy κατά 280 μονάδες βάσης).
Διαβάστε ακόμη:
Στη δίνη της τουρκικής κρίσης: Ποιες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν παρουσία στην Τουρκία
Στα άκρα η κόντρα για τη Μαλαματίνα – Όλο το σχέδιο εξυγίανσης