search icon

Τράπεζες

Alpha Bank: Τη Δευτέρα τα νεότερα για την ΑΜΚ – Εν αναμονή των αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο

Στόχος είναι να αναδειχθούν όλες οι πτυχές της ΑΜΚ, προκειμένου να μην υπάρχουν απορίες μεταξύ των μετόχων - Ποιες οι διαφορές σε σχέση με αυτή της Τρ. Πειραιώς

Στραμμένα στην Alpha Bank είναι τα βλέμματα των επενδυτών, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας, αναμένοντας από την διοίκηση της τράπεζας περαιτέρω διευκρινίσεις, όσον αφορά στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν διεργασιών, οι οποίες γίνονται μέσα στο σαββατοκύριακο με αφορμή την γνωστοποίηση της πρόθεσης της τράπεζας να προχωρήσει σε ΑΜΚ που, όμως, θα έχει καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα, οι επικεφαλής της εκτιμάται ότι θα προβούν σε σχετικές ανακοινώσεις πιθανότατα αύριο, Δευτέρα. Στόχος είναι να αναδεχθούν όλες οι πτυχές της ΑΜΚ, προκειμένου να μην υπάρχουν απορίες μεταξύ των μετόχων. Εξάλλου, η εβδομάδα που ξεκινάει θεωρείται σημαντική για ολόκληρο το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μιας και η μία μετά την άλλη οι συστημικές τράπεζες θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο του 2021. Όπως τονιζόταν στην ανακοίνωση της περασμένης Παρασκευής, «η προτεινόμενη άντληση κεφαλαίων επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες στις χρηματαγορές», γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες – από την ημερομηνία σύγκλισης της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων έως και τον ακριβή τρόπο διεξαγωγής της ΑΜΚ – με στόχο αυτή να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Οι προθέσεις, πάντως, της διοίκησης είναι να διασφαλιστεί η αξία των υφιστάμενων μετόχων. «Δεν υπάρχει πρόθεση να γίνει dilution ή split. Εάν, λοιπόν, υπάρξει ενδιαφέρον από νέους μετόχους, προφανώς και θα εξεταστεί, αρκεί προηγουμένως να έχουν διασφαλιστεί οι παλιοί, ότι, δηλαδή, θα συμμετέχουν ανάλογα με το ποσοστό τους», ανέφεραν στο newmoney πηγές της τράπεζας.

Οι διαφορές των ΑΜΚ Alpha Bank και Πειραιώς

Στις διαφορές που εντοπίζονται στις ΑΜΚ Alpha Bank και Πειραιώς έσπευσαν να εστιάσουν πηγές της αγοράς, αμέσως μόλις έγινε γνωστό πως αυξάνεται ο αριθμός των συστημικών τραπεζών που αναζητούν να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους.

Πιο αναλυτικά:

Ο χαρακτήρας της ΑΜΚ: Σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, η βασική διαφορά έγκειται στον ίδιο τον χαρακτήρα της ΑΜΚ. Η μεν, Πειραιώς επέλεξε αυτό τον δρόμο, προκειμένου να καθαρίσει τον ισολογισμό της, απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος, ήτοι τα «κόκκινα» δάνεια, η δε, Alpha Bank, για να «ξεκλειδώσει» επίπεδα διψήφιας κερδοφορίας, χρηματοδοτώντας με ιδία την πραγματική οικονομία, στο πλαίσιο και της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έχει χαρακτήρα καυσίμου, για να ‘τρέξει’ πιο γρήγορα η τράπεζα και όχι, για να καλύψει τυχόν κενά. Αυτό, λοιπόν, που θέλει να πετύχει μέσα από την επίμαχη ΑΜΚ είναι να είναι πρωτοπόρος, όταν θα ξεκινήσουν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Η κίνηση, δηλαδή, αποσκοπεί στο να αυξήσει γρήγορα το ποσοστό της κερδοφορίας της στο 10%, να ενισχύσει την χρηματιστηριακή της αξία από τα δύο δισ. ευρώ σε πάνω από 3,5 δισ. ευρώ κ.ο.κ.», σχολίαζαν χαρακτηριστικά πηγές της Alpha Bank, παραπέμποντας στην πρόσφατη ομιλία του διευθύνοντος συμβούλου, κ. Βασίλη Ψάλτη, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Εκεί, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως έχει υπάρξει διεξοδική χαρτογράφηση και ανάλυση για τις νέες ανάγκες χρηματοδότησης, προετοιμασία για την στήριξη των επιχειρηματικών σχεδίων, ενώ υπογράμμισε και την μακρά επιτυχημένη εμπειρία της τράπεζας στον τομέα. «Είμαστε ήδη έτοιμοι για να υποστηρίξουμε, όπως πράξαμε και στο παρελθόν, εμβληματικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Όλος μας ο προγραμματισμός τα τελευταία δύο χρόνια ήταν προσανατολισμένος για να βρεθούμε ακριβώς σε αυτό το σημείο. Απαλλαγμένοι από τα βαρίδια της πολυετούς κρίσης, κοντά στους πελάτες μας, έχοντας προχωρήσει στον εταιρικό μετασχηματισμό μας σε επίπεδο τεχνολογίας, δομών και εμπλουτισμένου στελεχιακού δυναμικού. Νομίζω πως τα επιτεύγματά μας τους τελευταίους 12 μήνες, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, μας επιτρέπουν να κοιτάξουμε μπροστά με αυτοπεποίθηση και σιγουριά».

Reverse split και dilution: Η Τράπεζα Πειραιώς, για να μπορέσει να υλοποιήσει την αύξηση κεφαλαίου στο 1 ευρώ, υλοποίησε reverse split, ενώ οι μέτοχοί της υπέστησαν dilution. Σύμφωνα με τις προς ώρας ενδείξεις, η Alpha Βank δεν θα προχωρήσει σε reverse split της μετοχής, ενώ θα χορηγήσει προτιμησιακή μεταχείριση κατά την κατανομή σε όλους τους υφιστάμενους μετόχους – Έλληνες και ξένους – διατηρώντας έτσι, αμετάβλητο το ποσοστό που κατέχουν.

Όσον αφορά στην αποτίμηση, το 1 ευρώ αποτελεί το ελάχιστο όριο για την αύξηση, γιατί συνεπάγεται μία προσαρμοσμένη αξία PTBV στο 0,4x, ποσοστά στα οποία κινούνται σήμερα οι υπόλοιποι τραπεζικοί τίτλοι. Σε επίπεδο, άρα, αποτίμησης και δεδομένου ότι η ΑΜΚ θα επιτρέψει στην τράπεζα να ανέβει σε διψήφια ποσοστά κερδοφορίας σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχοντας, ταυτόχρονα, περιορίσει σε μονοψήφιο ποσοστό τα «κόκκινα» δάνεια, η δίκαιη αποτίμηση θα μπορούσε να προσεγγίσει τα 3,8 δισ. ευρώ (δηλαδή, αποτίμηση 0,7x PTBV), δημιουργώντας αξία για παλαιούς και νέους μετόχους.

Ποιες άλλες ενέργειες θα ενισχύσουν την τράπεζα

Όπως έγραψε πρόσφατα το newmoney, η Alpha Bank δρομολογεί και μία σειρά άλλες ενέργειες, οι οποίες θα αναλυθούν διεξοδικά κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 20021, ήτοι:

2) Επιτάχυνση στη μείωση των «κόκκινων» δανείων μέσω διπλασιασμού των τιτλοποιήσεων: Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020, η διοίκηση της Alpha Bank είχε τονίσει πως προτίθεται να προχωρήσει στις εξής ενέργειες που θα είχαν ως στόχο τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και των ανοιγμάτων κατά περίπου 30%.

3) Αξιοποίηση θυγατρικών στο εξωτερικό: Οι πληροφορίες θέλουν την τράπεζα να επεξεργάζεται σχέδιο ενίσχυση της θέσης του στην αγορά της Ρουμανίας. Με βάση τα στοιχεία του 2020, τα υπόλοιπα των δανείων στην χώρα παρέμειναν σχεδόν σταθερά σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 2,6 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση (+1,9%) και ανήλθαν σε 2,6 δισ. ευρώ, προερχόμενες κυρίως από καταθέσεις ιδιωτών. Τα λειτουργικά έσοδα για το 2020 μειώθηκαν κατά 2,8% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 137,8 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται κυρίως σε μη τραπεζικές δραστηριότητες. Τα λειτουργικά έξοδα «άγγιξαν» τα 105 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 21,3 εκατ. ευρώ, επηρεασμένα θετικά από τη σημαντική μείωση των ζημιών απομείωσης, ως αποτέλεσμα αναστροφής προβλέψεων, ύψους 15 εκατ. ευρώ, σχετιζόμενων με απομείωση καθυστερήσεων επιχειρηματικών δανείων.

4) Περαιτέρω εμπλοκή στο κομμάτι του acquiring των καρτών: Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τράπεζες, οι οποίες έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να απαλλαγούν από το κομμάτι της εκκαθάρισης καρτών, η Alpha Bank φέρεται να ετοιμάζει τη σύναψη συνεργασίας με ξένο όμιλο πληρωμών, αναπτύσσοντας περαιτέρω τον συγκεκριμένο τομέα.

Η Alpha Services and Holdings θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2021, τη Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021, αντί της Πέμπτης 27 Μαΐου 2021 όπως είχε ανακοινωθεί, και θα παρουσιάσει το ανανεωμένο Στρατηγικό Σχέδιο του Ομίλου σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

ώρα 09:30: Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2021 και ενημέρωση για το ανανεωμένο Στρατηγικό Σχέδιο του Ομίλου

ώρα 11.00: Ενημέρωση αναλυτών και θεσμικών επενδυτών μέσω τηλεφωνικής συνδιάσκεψης.

Διαβάστε ακόμη:

Ρέγκλινγκ: «Τώρα ή ποτέ» για την Ελλάδα

Φωτιά σε Σχίνο -Μέγαρα: Πακέτο μέτρων για τη στήριξη των πυρόπληκτων

Δημήτρης Κοίλιαρης (SABO): Η επαρχιακή βιομηχανία που έγινε παγκόσμια

Exit mobile version