Με ένα και μοναδικό θέμα – την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους έως 800 εκατ. ευρώ που θα έχει καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα – συνέρχεται σήμερα, Τρίτη, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank, με τα… φώτα να πέφτουν πρωτίστως στον Τζον Πόλσον, τον οποίο και μερίδα των ξένων ΜΜΕ εμφανίζουν αρνητικό απέναντι στην επίμαχη πρόταση της διοίκησης της τράπεζας.
Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από την πρόσκληση, οι μέτοχοι της Alpha Bank καλούνται να τοποθετηθούν επί της πρότασης για ΑΜΚ με καταβολή μετρητών και έκδοση νέων, κοινών, ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, άυλων μετοχών, παρέχοντας, παράλληλα, την εξουσιοδότηση προς το διοικητικό συμβούλιο για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών, αλλά και τον προσδιορισμό των όρων αυτής και την προσφορά των νέων μετοχών. «Σε περίπτωση που κατά την αρχική συνεδρίαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης δεν επιτευχθεί η εκ του καταστατικού οριζόμενη απαρτία προς λήψη απόφασης επί του μοναδικού θέματος της ημερήσιας διάταξης θα συνέλθει από απόσταση σε πραγματικό χρόνο μέσω τηλεδιάσκεψης επαναληπτική γενική συνέλευση στις 22 Ιουνίου 2021, ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη στάση που θα κρατήσουν οι μεγαλομέτοχοι και κυρίως ο Τζον Πόλσον, ο οποίος μέσω της Paulson & Co φέρεται να κατέχει ποσοστό άνω του 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού δικτύου Dow Jones που επικαλείται καλά πληροφορημένη πηγή, αλλά και χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, που επίσης επικαλείται πηγές, ο ίδιος αντιτίθεται στην ΑΜΚ, θεωρώντας πως η Alpha Bank δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου, ενώ φέρεται ότι διαφωνεί και με τη δομή αυτή καθεαυτή. Στην Τράπεζα Πειραιώς, πάντως, ο Πόλσον κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του – από 4,61% σε 18,62% – αποτελώντας έναν από τους βασικούς (cornerstone) επενδυτές.
Όσον αφορά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αυτό έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα στηρίξει την AMK της τράπεζας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του Ταμείου από τις τράπεζες το ποσοστό του στην Alpha Bank μπορεί να μειωθεί, ίσως, κοντά στο 8% με 9% από 11,2% σήμερα.
Το χρονοδιάγραμμα μετά το «πράσινο φως» για την ΑΜΚ
Όπως ανέφεραν υψηλόβαθμα στελέχη της Alpha Bank σε πρόσφατη ενημέρωση με εκπροσώπους του Τύπου, μετά την έγκριση της ΑΜΚ από τους μετόχους προχωρούν οι διαδικασίες με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου και προς το τέλος του μήνα – 28 Ιουνίου – θα υπάρξει book building στο εξωτερικό, αλλά και τοποθέτηση στην Ελλάδα για το retail.
«Οι μέτοχοι που θα είναι μέτοχοι κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία – μετά την γενική συνέλευση θα προσδιοριστεί αυτό, με τις τελευταίες πληροφορίες να συντείνουν για την 22α Ιουνίου – θα δικαιούνται να συμμετέχουν αναλογικά σε αυτή την ΑΜΚ. Άρα, όσοι στο μεταξύ αγοράζουν μετοχές, είτε είναι υφιστάμενοι μέτοχοι είτε είναι νέοι μέτοχοι στην τράπεζα, εφόσον παρουσιαστούν στο μετοχολόγιο με εκείνη την ημερομηνία θα μπορέσουν να συμμετάσχουν αναλογικά», τόνιζαν χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως το ύψος της αύξησης έχει «κλειδώσει» σε έως 800 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι η πιστωτική επέκταση έχει συγκεκριμένο αριθμό από πίσω της και συγκεκριμένη κεφαλαιακή απαίτηση.
Αξίζει να αναφερθεί πως το κομμάτι της κερδοφορίας που χρηματοδοτείται από την ΑΜΚ αφορά στην επέκταση κατά οκτώ δισ. ευρώ των χορηγήσεων στην Ελλάδα, η οποία «ζητάει» μία αύξηση έως 800 εκατ. ευρώ, προκειμένου να φέρει επιπρόσθετη απόδοση ιδίων κεφαλαίων 3%.
Διαβάστε ακόμη:
Το διάσημο Ναυάγιο της Ζακύνθου γίνεται… ανώνυμη εταιρεία
Φυσικό αέριο: Η δύσκολη ευρωπαϊκή «εξίσωση» και το παζάρι διαρκείας
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ανεβάζει τον πήχη και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας