© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Nα αλλάξουν την ατζέντα για το 2025 θα επιχειρήσουν οι τράπεζες, προσδοκώντας να επιτύχουν έσοδα, κέρδη και υψηλότερες διανομές. Οι τραπεζικές πρωτοβουλίες για το 2025 αφορούν την πιστωτική επέκταση αλλά και τη νέα προσέγγιση προς τους πελάτες τους με βάση τα καινούρια δεδομένα που δημιουργούνται στην οικονομία.
Το 2023 τα καθαρά έσοδα του παγκόσμιου τραπεζικού τομέα έφτασαν στα 1,15 τρισ. δολάρια και σε μια αντιστοίχιση αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν περίπου όσα συνολικά αυτά των κλάδων της ενέργειας και της βιομηχανίας, κλάδων που ακολουθούν σε έσοδα την τραπεζική βιομηχανία.
Πιστωτική επέκταση
Οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να αυξήσουν τα δάνεια, αλλά και την περίμετρο των πελατών που μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Προς αυτή την κατεύθυνση δράση έχουν αναλάβει και οι μικρότερες τράπεζες και, κυρίως, ο 5ος πόλος που επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Σε μια εποχή όπου μικρομεσαίοι και νοικοκυριά πιέζονται, επιδιώκεται η αύξηση του ανταγωνισμού ώστε να δοθούν δάνεια για να καλύψουν και το στεγαστικό πρόβλημα, αλλά και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Οι συστημικές τράπεζες προετοιμάζονται να ρίξουν στην αγορά περί τα 2 δισ. ευρώ έκαστη.
Σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ισχυρή πιστωτική επέκταση θα ακολουθήσει σε συγκεκριμένους τομείς και ιδιαίτερα στον ενεργειακό. Ωστόσο στόχος των τραπεζών είναι η ενίσχυση των δανείων και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στη λιανική τραπεζική.
Η στεγαστική πίστη αναμένεται να δώσει ισχυρούς καρπούς το 2025 κυρίως λόγω του προγράμματος «Σπίτι μου 2» που θα επιδοτήσει τη στέγη. Δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν στεγαστικές ανάγκες και θα χορηγηθούν με επιδοτούμενο επιτόκιο.
Πώς θα τονώσουν τον ανταγωνισμό οι τράπεζες
Επένδυση στην τεχνολογία: ο ανταγωνισμός στον τραπεζικό τομέα διεθνώς αυξάνεται. Οι εταιρείες FinTech επεκτείνουν την παρουσία τους και προσφέρουν, συχνά με χαμηλότερο κόστος και με μεγαλύτερη ευκολία, ελκυστικές υπηρεσίες ιδιαίτερα για νεότερους καταναλωτές με γνώσεις τεχνολογίας.
Οι τράπεζες μειώνουν καταστήματα και κόσμο και επικεντρώνουν σε τεχνολογικές επενδύσεις. Ο ανταγωνισμός αυτός τις ωθεί να καινοτομήσουν, να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών και να επενδύσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Ας σημειωθεί πως οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες το έχουν πράξει, ενώ ήδη εντάσσουν στα προγράμματά τους την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ποσοστά υψηλότερα του 95% των συναλλαγών που διενεργούνται στις τράπεζες είναι ήδη ψηφιακές, ενώ το τραπεζικό μοντέλο αλλάζει πλήρως.
Τα τραπεζικά μοντέλα εξελίσσονται διαρκώς, σε αυτό όμως το ενδιάμεσο στάδιο φαίνεται ότι η εξυπηρέτηση του πελάτη εκτός ψηφιακών καναλιών δεν είναι αυτή που θα προσδοκούσε η τραπεζική πελατεία.
Τεράστιες επενδύσεις διενεργούνται για τη βελτίωση των ψηφιακών καναλιών, ενώ διαρκώς ενισχύονται οι δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης. Οι τράπεζες βρίσκονται σε επέκταση των συνεργασιών τους με FinTechs και ενσωματώνουν διαρκώς τις εξ αποστάσεως συμφωνίες. Νέες τραπεζικές υπηρεσίες: όπως και να ’χει, πάντως, οι ψηφιακές εργασίες των τραπεζών επεκτείνονται και θα συνεχίσουν να επεκτείνονται και σε νέες υπηρεσίες που κλασικά απαιτούσαν προσωπική επαφή με τον πελάτη στο παρελθόν όπως τραπεζοασφαλίσεις, επενδύσεις, μεσιτεία, Private Banking.
Οι επενδύσεις που προγραμματίζονται για την αλλαγή φυσιογνωμίας των τραπεζών την προσεχή τριετία διαμορφώνονται περί τα 700-800 εκατ. ευρώ, ενώ τουλάχιστον 400-500 εκατ. ευρώ έχουν ήδη τοποθετηθεί εξυπηρετώντας αντίστοιχο στόχο.
Επενδύσεις στο εξωτερικό: όλες οι τράπεζες δείχνουν έτοιμες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να γίνουν πιο εξωστρεφείς:
■ Αναζητούν επενδύσεις στο εξωτερικό. Εκτός από τη Eurobank που ολοκληρώνει το σχέδιό της με την Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο, η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται σε αναζήτηση ευκαιριών στο εξωτερικό, όπως επίσης και η Τράπεζα Πειραιώς.
■ Οι τράπεζες αναζητούν να συμμετέχουν σε κοινοπρακτικά δάνεια με διεθνή ταυτότητα, καθώς έχουν μεγάλη ρευστότητα και μπορούν.
■ Η Alpha Bank έχει ήδη τη συμμαχία της με τη UniCredit, με αποτέλεσμα αφενός να προωθεί διεθνή προϊόντα στην Ελλάδα και αφετέρου να απευθύνεται σε μια μεγαλύτερη αγορά όπως αυτή της UniCredit.
Εν γένει, πάντως, η πολυπλοκότητα και οι κεφαλαιακές απαιτήσεις στα διαφορετικά εθνικά κανονιστικά πλαίσια στην Ευρώπη αποτελούν εμπόδιο σε κινήσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων, κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ενοποίηση των θεσμικών πλαισίων.
Η απόκλιση, εξάλλου, στο ρυθμιστικό περιβάλλον των ευρωπαϊκών χωρών επηρεάζει επίσης τις αποτιμήσεις της αγοράς: οι ευρωπαϊκές τράπεζες.
Κόκκινα δάνεια που εξυγιαίνονται: μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να εγκριθεί η επέκταση σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις του «Ηρακλή ΙΙΙ», ύψους 1 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε.
Ο συγκεκριμένος «Ηρακλής» περιλαμβάνει την εξυγίανση της Attica Bank και της Παγκρήτιας, αλλά και τις εκκρεμότητες από το παρελθόν που αφορούν τις συστημικές τράπεζες.
Συγκεκριμένα προβλέπει:
Τα κόκκινα δάνεια συνολικά στις 4 συστημικές τράπεζες δεν υπερβαίνουν πια τα 9 δισ. ευρώ, ενώ περίπου 70 δισ. ευρώ είναι τα κόκκινα δάνεια των servicers. Αυτό που πλέον προσδοκούν οι τράπεζες είναι δάνεια που γίνονται ενήμερα να μπορούν να τα αγοράσουν ως τέτοια από τους servicers. Aξίζει να σημειωθεί ότι οι κλάδοι στους οποίους τα δάνεια πρασινίζουν είναι ο τουρισμός, η βιομηχανία τροφίμων και η αποθήκευση.
Διανομές κερδών
Τα πιστωτικά ιδρύματα ήδη δείχνουν πολύ ανθεκτικά στα κέρδη παρά την πτώση των επιτοκίων. Ετσι, λοιπόν, προγραμματίζουν να δώσουν σημαντικές διανομές προς τους μετόχους τους. Για το 2024 οι τράπεζες προετοιμάζουν μερίσματα και διανομές στους μετόχους από 35% έως και πάνω από 50% σε ό,τι αφορά τα κέρδη, αλλά στο ανώτατο όριο της κλίμακας θα πλησιάσουν όλες οι συστημικές τράπεζες με βάση τον σχεδιασμό τους για την επόμενη χρονιά.
Διαβάστε ακόμη
Αγορές: Tι προβλέπουν Goldman Sachs, JP Morgan και BofA για το 2025
ΣΓΟΥΡΔΑ 1870: Το τέλος μιας εταιρείας με ιστορία 154 ετών (pics)
ΤτΕ: Η συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου, πρόβλημα για την αξιολόγησή του
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα