Ολοένα και μακραίνει η λίστα των εταιρειών που… χτυπούν την πόρτα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), προκειμένου να λάβουν άδεια για τη διαχείριση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την εποπτική αρχή, η τελευταία προσθήκη αφορά στην «Silverton Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων Από Δάνεια και Πιστώσεις», με τον συνολικό αριθμό των servicers να υπολογίζεται πλέον σε 26.
Όπως είχε αναφέρει σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιάννης Στουρνάρας, πρόκειται για μία αγορά, ύψους 90 δισ. ευρώ, με μεγάλο, όμως, βαθμό συγκέντρωσης. Ενδεικτικά, από τις 26 εταιρίες οι 14 έχουν αναλάβει την διαχείριση κάποιου πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ επτά εξ αυτών «τρέχουν» το 95% των «κόκκινων» που έχουν διατεθεί από τράπεζες.
Προς επίρρωση, η αγορά «μετρά» τρεις μεγάλους servicers, την DoValue Greece, που προέρχεται από τα… σπλάχνα της Eurobank, την Intrum, η οποία, μεταξύ άλλων, έλαβε ως «προίκα» τα «κόκκινα» δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς και την νέα Cepal, η οποία θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση του project Galaxy της Alpha Bank. Από κοντά είναι, τόσο η Qquant του Ομίλου Qualco, όσο και η B2Kapital του νορβηγικού ομίλου B2Holding, ενώ μικρότερα χαρτοφυλάκια διαχειρίζονται εταιρείες, όπως η Hoist, η Carval, η APS και η UCI.
Στα 33 δισ. ευρώ τα δάνεια από funds
Υπό τον έλεγχο των funds, τα οποία με την σειρά τους, έχουν αναθέσει τη διαχείριση στους servicers, βρίσκονται δάνεια, ύψους 32,9 δισ. ευρώ, με την συνολική τους αξία να καταγράφει αύξηση κατά 2,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2020.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων ανήλθε σε 11,4 δισ. ευρώ στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2020 από 8,9 δισ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου. Αναλυτικότερα, η ονομαστική αξία των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) αυξήθηκε κατά 2,5 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 11,3 δισ. ευρώ στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2020. Από τα υπό διαχείριση δάνεια προς τις ΜΧΕ, ποσό 5,5 δισ. ευρώ αφορά σε δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).
Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρέμεινε σταθερή στα 80 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2020. Όσον αφορά στα δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, η αξία τους μειώθηκε κατά 386 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 5,1 δισ. ευρώ στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2020.
Τέλος, η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα παρέμεινε σταθερή στα 16,3 δισ. ευρώ κατά το γ’ τρίμηνο του 2020. Αναλυτικότερα, τα υπό διαχείριση καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν μείωση κατά 11 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 11,9 δισ. ευρώ. Τα υπό διαχείριση στεγαστικά δάνεια παρουσίασαν αύξηση κατά 11 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 4,4 δισ. ευρώ.
Στα επίμαχα χαρτοφυλάκια που έχουν, δηλαδή, βγει εκτός τραπεζικού συστήματος, οι servicers πρόσφεραν γενναίο «κούρεμα» – έως και 80% στα καταναλωτικά και μεταξύ 30% και 40% σε στεγαστικά και επιχειρηματικά αντίστοιχα.
Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), το διάστημα Ιουλίου 2019 – Ιουνίου 2020 τα μέλη της προχώρησαν σε ρυθμίσεις δανείων, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, που αφορούν σε πάνω από 67.000 δάνεια (61.117 ιδιωτών, αξίας 1,2 δισ. ευρώ και 6.375 επιχειρήσεων, αξίας 1,3 δισ. ευρώ), με το 80% εξ’ αυτών να συμπεριλαμβάνει λύσεις αφέσεων χρέους.
Διαβάστε περισσότερα:
Κατατέθηκε η αίτηση εξυγίανσης της Folli Follie
Η Generali εξαγοράζει την AXA στην Ελλάδα – 20ετής συνεργασία με την Alpha Bank