search icon

Τράπεζες

Αυτή είναι η ακτινογραφία του ιδιωτικού χρέους – Ποια μέτρα έχουν επιτύχει και ποια όχι

Οι ευάλωτοι δανειολήπτες ήταν και παραμένουν λίγοι και εξαιρούνται των αναγκαστικών εκτελέσεων ενώ ένα πλήθος μεσαίων οφειλετών αντιμετωπίζει το φάσμα των αναγκαστικών εκτελέσεων χωρίς ωστόσο να είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές

Εβδομήντα δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια εξακολουθούν να  αποτελούν μια σοβαρή τροχοπέδη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Παρά το γεγονός πως οι τράπεζες έχουν πρακτικά απαλλαγεί από αυτό το πρόβλημα, το ίδιο το πρόβλημα παραμένει ισχυρό στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και συμβαίνει να είναι σημείο ισχυρής προσοχής των εποπτών και των θεσμών.

Η μορφολογία του ιδιωτικού χρέους έχει αλλάξει. Όπως αναφέρουν κύκλοι που ασχολούνται με αυτό, οι ευάλωτοι δανειολήπτες ήταν και παραμένουν λίγοι και εξαιρούνται των αναγκαστικών εκτελέσεων ενώ ένα πλήθος μεσαίων οφειλετών αντιμετωπίζει το φάσμα των αναγκαστικών εκτελέσεων χωρίς ωστόσο να είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Οι τελευταίοι ξεκαθάρισαν μέσα από τις ταχείες δικασίμους του νόμου Κατσέλη. Από την άλλη πλευρά η δικαιοσύνη δεν τρέχει με τους ρυθμούς που ίσως θα χρειαζόταν για να ξεκαθαρίσει το χρέος.

Τέλος η πορεία των πλειστηριασμών είναι εξαιρετικά μέτρια με αποτέλεσμα να επηρεάζει τις ανακτήσεις.
Ο SSM πάντως εφιστά την προσοχή στις ελληνικές τράπεζες να μη δημιουργήσουν νέα κόκκινα δάνεια. Στόχος είναι το ποσοστό τους να πέσει κάτω από το 3% το 2025.

Λόγω της προϊστορίας του ιδιωτικού χρέους στη χώρα μας αυτό συγκρίνεται πάντα με τη πιστωτική επέκταση που προσφέρουν οι τράπεζες σε επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι τράπεζες στους θεσμούς, η εικόνα έχει ως εξής:

Η πιστωτική δραστηριότητα και  οι τάσεις (συμπεριλαβανομένων μεσοπρόθεσμων εκτιμήσεων ) της χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των  προγραμμάτων διευκόλυνσης πληρωμών που σχετίζονται με τις εκτιμήσεις για το δανεισμό έχει ως εξής:

Ο Νόμος Κατσέλη και οι ταχείες εκδικάσεις

Εκκρεμούν μόνον 14 υποθέσεις από τον Νόμο Κατσέλη

Μεγάλη επιτυχία κατάφερε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εφαρμογή του νόμου 3869/10( Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και άλλες διατάξεις Νόμος Κατσέλη Σταθάκη) και του νόμου 4743/2020 που αποτελεί το νόμο για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010, οι οποίες χρόνιζαν επί σειρά ετών.

Επανυποβλήθηκαν  47.739 αιτήσεις, εκ των οποίων 14 εκκρεμούν ακόμη για να λάβουν δικάσιμο.

‘Εγιναν δεκτές 47.725 αιτήσεις από το δικαστήριο, εκ των οποίων:

131 είναι αυτές που εκκρεμούν για να λάβουν ακρόαση ενώ για 47.594 αιτήσεις η ακρόαση έχει προγραμματιστεί η ακρόασή τους. Τέλος για

43.111 αιτήσεις εκδόθηκε ήδη απόφαση

 

Εξωδικαστικός: Η βελτίωση του εξωδικαστικού συμβιβασμού έχει δώσει λύσεις

Συνολικά καταγράφονται 23.713 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 7,9 δισ. ευρώ που έχουν ρυθμιστεί μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και είναι σημαντικά αυξημένες από τις 8.804 επιτυχείς ρυθμίσεις ύψους αρχικών οφειλών 3,26 δισ. ευρώ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023.

Σημειώνεται ότι το 47,3% των ρυθμίσεων προς χρηματοπιστωτικούς φορείς έλαβε κούρεμα, βάσει οφειλών, που ξεπερνάει το 30% με το συνολικό ποσό της διαγραφής να ανέρχεται σε 2,43 δισ. ευρώ. Σε υψηλό ποσοστό 71,1% κατά μέσο όρο κυμαίνεται η έγκριση των αιτήσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς.

Χρεοκοπίες μεγάλου και μικρού μεγέθους. Νόμος 4738/20

Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις.

Το Σεπτέμβριο του 2024 το σύνολο αιτήσεων για χρεοκοπίες ανέρχονταν σε 8927 εκ των οποίων 3680 είχαν λάβει αριθμό πρωτοκόλλου από τα Πρωτοδικεία και τα Ειρηνοδικεία της χώρας, 107 αιτήσεις είχαν υποβληθεί από oφειλέτες και εκκρεμούσαν στα δικαστήρια  ενώ 5.140 ήταν σε διαδικασία υποβολής.

Ευάλωτοι δανειολήπτες του Νόμου 4738/2020

Με βάση στοιχεία του Σεπτεμβρίου του 2024  το σύνολο των δανειοληπτών που αιτήθηκαν να ενταχθούν στο καθεστώς αυτό  ανέρχεται σε 85. 558.
Από αυτούς 6.148 δεν κρίθηκαν επιλέξιμοι, 5151 υπέβαλαν αίτηση και έλαβαν πιστοποιητικό. Οι συγκεκριμένοι είναι δικαιούχοι επιδότησης δόσεων εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων.
Ακόμη 10319 αιτήθηκαν και έλαβαν το πιστοποιητικό του ευάλωτου για άλλους λόγους ενώ για 35616, ήρθη η εμπιστευτικότητα, ζητήθηκαν στοιχεία και βρίσκονται υπό επεξεργασία.
Η τελευταία κατηγορία αφορά 28.324 αιτήσεις που βρίσκονται στη διαδικασία προκαταρκτικής συλλογής πληροφοριών.

Επικαιροποίηση των στοιχείων των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Από τα μέσα Μαρτίου ως το τέλος Σεπτεμβρίου προγραμματίστηκαν 2029 πλειστηριασμοί από αυτούς ακυρώθηκαν ή ανεστάλησαν 466. Διενεργήθηκαν 1563 πλειστηριασμοί  από τους οποίους οι 1254 ήταν άγονοι και οι 293 επιτυχημένοι. Από τους επιτυχημένους, τα 143 πλειστηριάσματα περιήλθαν στις τράπεζες ή τους servicers ενώ 150 κατέληξαν σε τρίτο  ιδιοκτήτη. Για 16 ακόμη πλειστηριάσματα τα πράγματα είναι αδιευκρίνιστα μέχρι στιγμής.

Για το τελευταίο τρίμηνο εκτιμάται ότι μπορούν να πλειστηριαστούν 1189 ιδιοκτησίες εκ των οποίων έχουν ήδη προγραμματιστεί οι 515.

Δείτε εδώ τα στοιχεία του 5th PPS financial sector technical mission

 

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΘΟ: Μπόνους 4% για όσους καταθέσουν πρώτοι Ε1 – Πρόστιμα σε διοικητές φορέων που καθυστερούν στοιχεία

Πως ο Σκλαβενίτης «έφτιαξε» τη Νο1 Φέτα σε πωλήσεις στην Ελλάδα (γραφήματα)

Αυξάνονται οι τουριστικές ροές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – Νέες προσθήκες και από την AEGEAN (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version