search icon

Τράπεζες

Αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό για τις κινεζικές τράπεζες

Η ζήτηση δανείων δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει παρά τα σαρωτικά μέτρα τόνωσης που άρχισαν να παρουσιάζουν οι κινεζικές αρχές από τον περασμένο Σεπτέμβριο

123RF

Οι κινεζικές εμπορικές τράπεζες έχουν τεράστιο πρόβλημα. Με τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να βλέπουν με απαισιοδοξία τις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, η αύξηση της δανειοληψίας έχει σταματήσει. Η ώθηση του Πεκίνου στην τόνωση της οικονομίας δεν έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να τονώσει τη ζήτηση καταναλωτικών δανείων και δεν έχει ακόμη προκαλέσει κάποια ουσιαστική ανάκαμψη της παραπαίουσας οικονομίας.

Τι κάνουν λοιπόν οι τράπεζες με τα μετρητά τους; Αγοράζουν κρατικά ομόλογα.

Τα κινεζικά κρατικά ομόλογα έχουν σημειώσει ισχυρό ράλι από τον Δεκέμβριο, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να πέφτουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα αυτόν τον μήνα, μειωμένες κατά περίπου 34 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Το σύνολο των νέων δανείων σε γουάν τους 11 μήνες έως τον Νοέμβριο του 2024 μειώθηκε πάνω από 20% σε 17,1 τρισεκατομμύρια γουάν (2,33 τρισεκατομμύρια δολάρια) σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. Τον Νοέμβριο, ο νέος τραπεζικός δανεισμός ανήλθε σε 580 δισ. γουάν, έναντι 1,09 τρισ. γουάν ένα χρόνο νωρίτερα.

Η ζήτηση δανείων δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει παρά τα σαρωτικά μέτρα τόνωσης που άρχισαν να παρουσιάζουν οι κινεζικές αρχές από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η οικονομία έφτασε ένα βήμα πριν χάσει τον στόχο της για ανάπτυξη «γύρω στο 5%» για το σύνολο του έτους.

Η Goldman Sachs βλέπει την ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να επιβραδύνεται στο 4,5% φέτος και αναμένει ότι η ζήτηση δανείων τον Δεκέμβριο θα έχει επιβραδυνθεί περαιτέρω σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Για φέτος, οι αρχές έχουν υποσχεθεί να καταστήσουν την τόνωση της κατανάλωσης κορυφαία προτεραιότητα και να αναζωογονήσουν την πιστωτική ζήτηση με τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και του δανεισμού των νοικοκυριών.

Οι επενδυτές μπορεί να συνεχίσουν να αναζητούν «πηγές απόδοσης χωρίς κίνδυνο» φέτος λόγω του υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας εν μέσω πιθανών δασμολογικών μέτρων από το εξωτερικό, δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος της ΙΝG, Λιν Σονγκ, σημειώνοντας ότι «παραμένουν ακόμη κάποια ερωτηματικά σχετικά με το πόσο ισχυρή θα είναι η στήριξη της εγχώριας πολιτικής».

Η επιβράδυνση στα δάνεια λαμβάνει χώρα καθώς τα ενυπόθηκα δάνεια, τα οποία συνήθιζαν να τροφοδοτούν τη ζήτηση πιστώσεων, βρίσκονται ακόμη στο ναδίρ, δήλωσε ο Άντι Μέιναρντ, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής μετοχών της China Renaissance.

Τα επίσημα επικαιροποιημένα στοιχεία υπέδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός της Κίνας το 2024 διαμορφώθηκε στο 0,2%, σηματοδοτώντας ότι οι τιμές μόλις και μετά βίας αυξήθηκαν, ενώ οι τιμές χονδρικής συνέχισαν να πέφτουν, μειωμένες κατά 2,2%.

Οι τράπεζες ποντάρουν όλο και περισσότερα στα κρατικά ομόλογα λόγω της πεποίθησης ότι τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη θα παραμείνουν αδύναμα, σε συνδυασμό με τις εξασθενημένες ελπίδες για μια δυναμική πολιτική ώθηση, δήλωσε ο Ζονγκ Κε, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Wequant.

Ο Κε δήλωσε ότι οι τρέχουσες παρεμβάσεις πολιτικής είναι «προσπάθειες για την αποτροπή της οικονομικής κατάρρευσης και την απορρόφηση των εξωτερικών σοκ» και «απλώς για την αποφυγή μιας ελεύθερης πτώσης».

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο και η πρόσφατη μεταβλητότητα έστειλε την απόδοσή άνω του 4,7%, πλησιάζοντας τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά τον Απρίλιο.

Η διεύρυνση των διαφορών αποδόσεων μεταξύ των κρατικών ομολόγων της Κίνας και των ΗΠΑ θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις εκροές κεφαλαίων και να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στο γουάν που έχει αποδυναμωθεί έναντι του δολαρίου.

Το onshore κινεζικό γουάν σημείωσε χαμηλό 16 μηνών έναντι του δολαρίου την Τετάρτη, ενώ το offshore γουάν βρίσκεται σε πολύμηνη πτώση από τον Σεπτέμβριο.

Ενώ μειώνει την ελκυστικότητα των κινεζικών ομολόγων μεταξύ των ξένων επενδυτών, η διευρυμένη διαφορά απόδοσης με τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έχει περιορισμένη επίδραση στην απόδοση των κινεζικών κρατικών ομολόγων λόγω του «μικρού μεριδίου των ξένων κεφαλαίων», δήλωσε ο Γουίνσον Φουν, επικεφαλής της έρευνας σταθερού εισοδήματος της Maybank Investment Banking Group.

Η πτώση των αποδόσεων προσφέρει χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης στο Πεκίνο καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να αυξήσουν την έκδοση νέων ομολόγων φέτος, δήλωσε ο Σονγκ της ING.

Το Πεκίνο παρουσίασε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής χρέους ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο, με στόχο την ανακούφιση της κρίσης χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Για μεγάλο μέρος του 2024, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενήργησαν για να παρέμβουν κάθε φορά που οι αποδόσεις των 10ετών έφταναν το 2%», δήλωσε η Σονγκ, σημειώνοντας ότι η PBOC «σταμάτησε αθόρυβα την παρέμβαση» τον Δεκέμβριο.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα παρουσιάσει νέα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης φέτος, όπως πρόσθετες μειώσεις στο βασικό επιτόκιο και στο ποσό των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες ως αποθεματικά. Στην αρχή του έτους, η PBOC δήλωσε ότι θα μειώσει τα βασικά επιτόκια σε «κατάλληλο χρόνο».

«Η τράπεζα θα εμπλουτίσει και θα βελτιώσει την εργαλειοθήκη νομισματικής πολιτικής, θα διεξάγει αγορές και πωλήσεις κρατικών ομολόγων και θα δώσει προσοχή στις κινήσεις των μακροπρόθεσμων αποδόσεων», σύμφωνα με τη δήλωσή της στις 3 Ιανουαρίου.

Οι προοπτικές μείωσης των επιτοκίων, ωστόσο, το μόνο που θα κάνουν είναι να διατηρήσουν το ράλι των ομολόγων σε υψηλό επίπεδο.

Οι οικονομολόγοι της Standard Chartered Bank προβλέπουν ότι το ράλι των ομολόγων θα συνεχιστεί φέτος, αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς μπορεί να πέσει στο 1,40% στο τέλος του 2025, όπως ανέφεραν σε πρόσφατο σημείωμά τους.

Παρά ταύτα, πιστωτική ανάπτυξη μπορεί να σταθεροποιηθεί στα μέσα του έτους, καθώς οι πολιτικές τόνωσης της οικονομίας αρχίζουν να αναζωογονούν ορισμένους τομείς της οικονομίας, ανέφεραν οι αναλυτές, οδηγώντας σε βραδύτερη πτώση των αποδόσεων των ομολόγων.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας, σύμφωνα με το CNBC, δήλωσε πρόσφατα ότι θα σταματήσει προσωρινά την αγορά κρατικών ομολόγων λόγω της υπερβολικής ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς στην αγορά.

Διαβάστε ακόμα 

Reuters: Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με 10ετές ομόλογο

Πολιτική θύελλα για τα €100 εκατ. του ειδικού τέλους ταφής απορριμμάτων

H γαλλική Engie επιχειρεί «μπάσιμο» στην αγορά ΑΠΕ των Αράβων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version