Η καινοτόμος πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας, το Act4Greece, που έχει ως στόχο τη χρηματοδότηση και προώθηση δράσεων, κοινωνικών και αναπτυξιακών, παρουσιάστηκε σήμερα, παρουσία του Πρωθυπουργού κυρίου Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μελά της Εθνικής Τράπεζας.
Το Act4Greece (πλατφόρμα Crowdfunding) πραγματοποιείται με τη στρατηγική συνεργασία φορέων και ιδρυμάτων, αναγνωρισμένου κύρους και προσφοράς, όπως το κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, το κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννης Λάτσης, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα στηρίξει 4 δράσεις και συγκεκριμένα:
- Σχολικά γεύματα σε μαθητές δημοτικών σχολείων στη Δυτική Αττική
- Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ανθρωπιστική βοήθεια σε ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου
- Εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικτυακή εφαρμογή με θέμα την ελληνική Επανάσταση του 1821
- Εκσυγχρονισμό των υποδομών του θεάτρου τέχνης.
Η Εθνική Τράπεζα, είναι από τις λίγες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τράπεζες που διαχειρίζεται πλατφόρμα Crowdfunding, ένα πολυσυμμετοχικό μέσο που στοχεύει στη συγκέντρωση πόρων από ιδρύματα, οργανισμούς, εταιρίες και μεμονωμένα άτομα, εντός και εκτός Ελλάδος, για την προώθηση και υλοποίηση συγκεκριμένου έργου, δράσης, ιδέας.
Κατά την παρουσίαση του προγράμματος Act4Greece (πλατφόρμα Crowdfunding), η Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Τ. Κατσέλη, επεσήμανε μεταξύ άλλων «Η Εθνική Τράπεζα, που γιορτάζει φέτος τα 175 χρόνια από την ίδρυσή της , με τον δυναμισμό της και την ευαισθησία της στα μηνύματα των καιρών, παίρνει την πρωτοβουλία για να γεννηθεί το Πρόγραμμα «act4Greece». Η πρωτοβουλία αυτή υπηρετεί ένα όραμα:
Το όραμα:
– μιας Ελλάδας με βιώσιμο μέλλον,
– μιας κοινωνίας ανοιχτών οριζόντων και ίσων ευκαιριών,
– μιας οικονομίας που η ανάπτυξη θα είναι κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη και συμβατή με την προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων,
– μιας νέας γενιάς που θα βρίσκει ανοιχτές πόρτες και θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τις ιδέες της στην πράξη,
-ενός νέου σύγχρονου και βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου που στηρίζεται σε παραγωγικούς και ενεργούς πολίτες και τέλος
-ενός τραπεζικού συστήματος που στέκεται δίπλα στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία ιδιαίτερα όταν αυτή δοκιμάζεται.
Βασικό εργαλείο που συνιστά την καινοτομία που βρίσκεται στον «σκληρό πυρήνα» αυτής της πρωτοβουλίας είναι η συμμετοχική χρηματοδότηση, δηλαδή το crowdfunding. Η συμμετοχική χρηματοδότηση είναι μία νέα δημοφιλής μέθοδος για την άντληση κεφαλαίων από μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων, κατά κύριο λόγο μέσω του διαδικτύου αλλά ,στη δική μας περίπτωση, και μέσω υποκαταστημάτων της Τράπεζας.
Κάθε συνεισφορά, ανεξαρτήτως ποσού, από 1 έως πολλά ευρώ είναι ευπρόσδεκτα μέχρις ότου επιτευχθεί ο στόχος και υλοποιηθεί η δράση. Σύνθημά μας :«Η δύναμη των πολλών στην πράξη». Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε σήμερα. Μέσω του «act4Greece» καθίσταται εφικτή η χρηματοδότηση επιμέρους δράσεων σε επτά κοινωνικούς και αναπτυξιακούς τομείς:
- της πρόνοιας, υγείας & αλληλεγγύης,
- κοινωνικής οικονομίας & επιχειρηματικότητας,
- πολιτισμού & πολιτιστικής επιχειρηματικότητας,
- περιβάλλοντος & αειφορίας,
- έρευνας, εκπαίδευσης & κατάρτισης,
- νεανικής & καινοτόμου επιχειρηματικότητας, και
- αθλητισμού.
Η ψηφιακή πλατφόρμα του act4greece επιτρέπει τη δημιουργία συνεργιών, κινητοποιεί πρόσθετους πόρους προς την ίδια κατεύθυνση, μεγαλύτερη μόχλευση και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Αυτό είναι το δεύτερο μήνυμα που θέλουμε να βγει σήμερα: Η συνεργασία, η συνέργια, η συνεννόηση, η σφυρηλάτηση σχέσεων εμπιστοσύνης αποτελούν προϋπόθεση κάθε μεγάλης επιτυχίας.
Όσο πιο πολλές δυνάμεις ενωθούν, τόσο καλύτερο και τόσο μεγαλύτερο θα είναι αυτό που θα πετύχουμε. Γι αυτό και η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όλους. Κανείς δεν περισσεύει. Όλοι μπορούν να γίνουν μέρος αυτής της προσπάθειας. Της προσπάθειας να πετύχουμε απτά, μετρήσιμα και χειροπιαστά αποτελέσματα. Να στηρίξουμε συνανθρώπους μας και παιδιά που έχουν ανάγκη . Να δώσουμε ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους . Να στηρίξουμε πρωτοπόρες και καινοτόμες ιδέες. Να δημιουργήσουμε ένα νέο αφήγημα, μια νέα εικόνα της Ελλάδας στα μάτια ολόκληρου του κόσμου».
Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την εκτίμηση αλλά και την ελπίδα της κυβέρνησης ότι μετά την πετυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα αρχίσουν να διατίθενται και πάλι κεφάλαια στην οικονομία και το κόστος του χρήματος θα γίνει πιο φθηνό. Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, η ανακεφαλαιοποίηση ανοίγει το δρόμο επιστροφής των καταθέσεων αλλά και της καλύτερης διαχείρισης των δανειακών χαρτοφυλακίων. Ωστόσο, αναγνώρισε πως για να συμβούν όλα αυτά, βασική προϋπόθεση είναι να κλείσει με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση από τους δανειστές, ώστε να δρομολογηθεί η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους αλλά και η επιστροφή του waiver στα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ, με παράλληλη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας. Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε την αξία των εναλλακτικών εργαλείων χρηματοδότησης της οικονομίας, όπως το Act4Greece της Εθνικής Τράπεζας, καθώς όπως είπε η ανάπτυξη συμμετοχικών και κοινωνικών μορφών χρηματοδότησης θα αποτελέσει εργαλείο για την ανάπτυξη. Όπως σημείωσε μάλιστα, πρώτος στόχος του σχεδίου, για την παραγωγική ανασυγκρότηση που θα παρουσιασθεί την άνοιξη, είναι να σταματήσει η αποεπένδυση από τη χώρα, καθώς από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν χαθεί, όπως είπε, 30 δισ ευρώ ή το 65% των συνολικών επενδύσεων στη χώρα. Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη να βρεθούν παράλληλα και εναλλακτικά εργαλεία χρηματοδότησης επιχειρήσεων και κοινωνικών δράσεων.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πρότυπο εγχείρημα το πρόγραμμα ACT4GREECE της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο θα λειτουργήσει ως έναυσμα από την κρίση στην αναγέννηση της ελπίδας. Η πολυετής ύφεση έφερε μια τεράστια κοινωνική και οικονομική κρίση, τόνισε. Όλοι οι κοινωνικοί δείκτες επιδεινώθηκαν δραματικά. 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν και όσες άντεξαν βρέθηκαν μπροστά στη χαμηλή ζήτηση, στον ακριβό δανεισμό. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, αντιμέτωπη με αυτά τα μεγέθη, η κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και παρά τα πενιχρά κονδύλια, επετεύχθη η μείωση της ανεργίας κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα. Η ανάκαμψη της οικονομίας θα στηριχθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τόνισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι σήμερα 1,7 εκατομμύρια Έλληνες εξακολουθούν να εργάζονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο Πρωθυπουργός μάλιστα δήλωσε πως σε συνεργασία με την ΕΤΕπ εξετάζονται βέλτιστες πρακτικές για ένταξη έργων στο σχέδιο Γιούνγκερ ώστε να προσελκυσθούν ιδιωτικά κεφάλαια.
Παράλληλα, είπε, «προωθούμε βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο με ένα νέο αναπτυξιακό νόμο για την ελληνική οικονομία που θα συνδυάζει μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με προσανατολισμό στην καινοτομία, τις εξαγωγές και τα προϊόντα υψηλής αποδοτικότητας». Προχωρούμε, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, σε σταθερό φορολογικό πλαίσιο, επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης και τη βελτίωση των διαδικασιών στους διαγωνισμούς. Καταλήγοντας, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, έκανε αναφορά και στο νέο αναπτυξιακό νόμο και τον προσανατολισμό στην εξωστρέφεια και την καινοτομία, ενώ έκανε επισημάνσεις για το νέο εθνικό σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης, με επέκταση του θεσμού Ελάχιστου Εγγυημένου εισοδήματος και του προγράμματος σχολικών γευμάτων.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Για πρώτη φορά στον Τραπεζικό Κλάδο στην Ελλάδα, δημιουργήσαμε την υποδομή για την αποτελεσματική υποστήριξη πολλαπλών κοινωνικών δράσεων μέσω crowdfunding. Το crowdfunding αποτελεί μια διεθνώς αναγνωρισμένη, και ολοένα και πιο δημοφιλή, πρακτική διαδικτυακής χρηματοδότησης με τη συμμετοχή πολλών ανθρώπων. Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση πολιτών και φορέων για τη συμμετοχική αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας και την ανάδειξη της αξίας της προσφοράς και της αλληλεγγύης. Στην παρούσα χρονική στιγμή, μέσα από μία δύσκολη διαδρομή για την οικονομία μας, έχει για μένα ξεχωριστή σημασία το Πρόγραμμα Act4Greece.
Το crowdfunding θα ενεργοποιήσει ένα τεράστιο δυναμικό εντός και εκτός Ελλάδας το οποίο θα συμβάλει στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα όμως δημιουργείται η βάση συμμετοχικής και αξιόπιστης χρηματοδότησης νέων επιχειρήσεων. Σε όλο το διάστημα της ύφεσης έχει κατ’ επανάληψη τονισθεί η σπουδαιότητα στήριξης της επιχειρηματικότητας για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Με το Act4Greece δημιουργείται μια πρωτοποριακή πλατφόρμα που θα επιτρέψει τη στήριξη της επιχειρηματικότητας με νέους δυναμικούς τρόπους από πόρους που έως σήμερα δεν είχαμε τον τρόπο να αξιοποιήσουμε. Έτσι, ξεκινώντας από το κομμάτι της υποστήριξης κοινωνικών δράσεων, ύστερα από την πρόσφατη σχετική νομοθεσία, ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε, όταν ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις εφαρμογές χρηματοδότησης, να αξιοποιήσουμε την πλατφόρμα ως επιχειρηματικό εργαλείο, ώστε να εξυπηρετήσουμε νέες επιχειρηματικές ιδέες και την υλοποίησή τους.
Η Εθνική ήταν ανέκαθεν η Τράπεζα που στήριζε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, αλλά και που μέσα στο χρόνο προσαρμόζει δυναμικά τις υπηρεσίες της για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των εποχών. Ήδη, μέσω του προγράμματός μας NBG Business Seeds, τους διαγωνισμούς καινοτομίας i-bank, την συμμετοχή μας και συνεργασία με διεθνείς φορείς όπως η Endeavor, δείχνουμε έμπρακτα την αφοσίωσή μας και την υποστήριξή μας σε δράσεις νεανικής επιχειρηματικότητας, σε επιχειρήσεις νέας νοοτροπίας, τόσο με εξαγωγικό και καινοτόμο χαρακτήρα, όσο και σε επιχειρήσεις που στρέφονται σε πιο παραδοσιακά κομμάτια της οικονομίας, αλλά το κάνουν με νέους τρόπους. Σήμερα, που οι νεοφυείς επιχειρήσεις αποτελούν τόσο ισχυρό μοχλό ανάπτυξης, θα μπορέσουν να στηριχθούν στην πλατφόρμα μας, τόσο για την άντληση κεφαλαίων, όσο και για διαχειριστικούς σκοπούς. Θα παρέχουμε τα εργαλεία εκείνα που θα απλοποιήσουν την χρηματοδότηση, ώστε να μπορούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις να αφιερωθούν στην ανάπτυξη και υλοποίηση των ιδεών τους. Ο συνδυασμός της μακράς εμπειρίας μας στην παροχή εργαλείων προς τις επιχειρήσεις, και η χρήση νέων τεχνολογιών για την διοχέτευση των υπηρεσιών μας είναι μονόδρομος για εμάς, και για την υλοποίηση του διαχρονικού μας στόχου. Να γινόμαστε καλύτεροι, να είμαστε σταθερά δίπλα στους πελάτες μας και να πρωτοπορούμε στις αμοιβαία επωφελείς λύσεις».
Ακολούθησαν χαιρετισμοί των μελών της Επιτροπής στρατηγικής του προγράμματος Act4Greece.
O Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, μεταξύ άλλων τόνισε «Όραμα και διαχρονική αποστολή του Ιδρύματος Ωνάση είναι η απελευθέρωση των δυνάμεων της κοινωνίας μας. Με τη στήριξή μας ως εφαλτήριο, φορείς, άνθρωποι και ιδέες δημιουργούν ένα καλύτερο παρόν και ένα πιο αισιόδοξο μέλλον για την πατρίδα μας. Στο ίδιο αυτό πλαίσιο, το Ίδρυμα Ωνάση αποδέχτηκε την πρόσκληση της Εθνικής Τράπεζας να συμμετάσχει ως Στρατηγικός Εταίρος στην πρωτοβουλία ACT4GREECE. Την πρωτοβουλία αυτή αντιλαμβανόμεθα ως προσφορά στο κοινό ενός εργαλείου που θα επιτρέψει στον καθένα να συνεισφέρει, στο μέτρο των δυνάμεων του, στην αντιμετώπιση της κρίσης και των προβλημάτων που σωρεύονται.
Κάθε ένας από τους φορείς που συνεργαζόμαστε συνεισφέρει την ιδιαίτερη εμπειρία και τεχνογνωσία του, ώστε όσοι συμμετέχουν στο crowdfunding να είναι βέβαιοι ότι η προσφορά τους με την απόλυτη διαφάνεια που εγγυάται η Εθνική, θα πάει εκεί που πρέπει. Το Ίδρυμα Ωνάση και η Στέγη συμβάλλουν με την 40χρονη εμπειρία και τεχνογνωσία τους στην πιο εύστοχη δράση αυτής της συμμαχίας, ειδικά στον τομέα του πολιτισμού. Είναι αυτονόητο ότι θα συνεισφέρουμε και οικονομικά, χτίζοντας μια σημαντική βάση κι αφετηρία για τη συλλογή των απαραίτητων πόρων από το κοινό για ένα σημαντικό σκοπό. Θέλουμε έτσι να εμπνεύσουμε, μέσα από αυτήν τη πρωτόγνωρη σύμπραξη φορέων, τους συμπολίτες μας να συστρατευτούν κι εκείνοι στην πρωτοβουλία ACT4GREECE και να συνεισφέρουν, με αυτό που μπορούν, για το σκοπό που τους συγκινεί. Με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα ACT4GREECE το Ίδρυμα Ωνάση, ειδικότερα, αναλαμβάνει να στηρίξει φορείς που ενεργοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού, με πρώτο το ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ».
Ο Γραμματέας Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Λάτση κ. Δημήτρης Αφεντούλης, μεταξύ άλλων επεσήμανε: «H συμμετοχή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση στην πρωτοβουλία Act4Greece επισφραγίζει τη διαρκή και συστηματική στρατηγική του Ιδρύματός μας να ενισχύει τις συλλογικές δράσεις και να συμβάλλει με κάθε τρόπο στο νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μας. Η νέα αυτή πορεία προόδου της χώρας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στα παραδοσιακά πρότυπα κοινωφελών πρακτικών αλλά θα πρέπει να διαπνέεται από μια νέα αντίληψη, νέα ήθη και νέες πρακτικές που έχουν δοκιμαστεί και μπορούν να εφαρμοστούν με επιτυχία στην Ελλάδα. To crowdfunding αποτελεί μια εξ αυτών των εναλλακτικών που μέσα από την ανοιχτή δομή της δικτυώνει με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια έργα κάθε μορφής με χρηματοδότες κάθε μορφής».
Ο Γραμματέας του Ιδρύματος Μποδοσάκη κ. Σωτήρης Λαγανόπουλος, υπογράμμισε «Ίσως διερωτάστε γιατί χρησιμοποιούμε ένα εργαλείο crowdfunding. Η πραγματικότητα είναι ότι το crowdfunding, ως σύγχρονος και άμεσος τρόπος χρηματοδότησης, δίνει πολλές δυνατότητες συμμετοχής και προσφοράς σε ανθρώπους, εταιρείες, οργανισμούς, Έλληνες του εξωτερικού, που μπορούν να επιλέξουν να στηρίξουν έναν σκοπό που τους συγκινεί χωρίς να αναλώνουν το χρόνο τους σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Επίσης, γεγονός είναι ότι η κρίση έχει δημιουργήσει νέες οικονομικές συνθήκες βιωσιμότητας για όλους εμάς. Οι κοινωνικές ανάγκες, όμως, δυστυχώς πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Εθελοντές και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανισμών, κοινωνικοί λειτουργοί, γιατροί, δάσκαλοι και πολλές ακόμα ομάδες ανθρώπων που βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή, κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, συνήθως όμως διαθέτουν περιορισμένα μέσα και δυνατότητες. Αυτοί που θέλουν ή μπορούν να βοηθήσουν, πολλές φορές δεν γνωρίζουν πού υπάρχει μεγαλύτερη ή πραγματική ανάγκη, ή δεν ξέρουν πώς να προχωρήσουν για να προσφέρουν την πολύτιμη βοήθειά τους».
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco κυρία Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα, μεταξύ άλλων τόνισε «Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO ευχαριστεί την Εθνική Τράπεζα για την πρόσκληση να συμμετέχουμε ως στρατηγικός εταίρος σε αυτήν την πρωτοβουλία και στηρίζουμε ενεργά, επιδιώκοντας να προσδώσουμε προστιθέμενη αξία σε αυτό το κοινό εγχείρημα. Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, με την παγκόσμια δικτύωση που διαθέτει (η UNESCO είναι ο μοναδικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών που έχει σύστημα Εθνικών Επιτροπών σε 195 Κράτη-Μέλη και 9 συνδεδεμένα μέλη) και το ρόλο που διαδραματίζει στην προώθηση της διεθνούς συνεργασίας για μια σειρά θεμάτων που ανακύπτουν στις σύγχρονες κοινωνίες, θα συμβάλει ενεργά στην διεθνοποίηση του προγράμματος «Act4Greece». Η μεγάλη πρόκληση είναι να ενεργοποιήσουμε την κοινωνία μας, κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς και να αναδείξουμε ότι η συμβολή του καθενός, όσο μικρή κι αν είναι, μπορεί να φέρει άριστα αποτελέσματα».
Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη κυρία Μαρία Αλεξίου, μεταξύ άλλων τόνισε: «Είναι μια προσπάθεια συλλογική, καινοτόμα και ανατρεπτική για τα ελληνικά δεδομένα, αφού για πρώτη φορά προτάσσει νέα εργαλεία που συνδυάζουν χρηματοδότηση και κοινωνική εθελοντική συνεισφορά,
αγκαλιάζει εξίσου πολίτες και νομικά πρόσωπα και προσφέρει τις ίδιες δυνατότητες συμμετοχής σε Έλληνες και ξένους ιδιώτες, φορείς να συνεργαστούν για την προώθηση επιλεγμένων λύσεων και παρεμβάσεων που επιδιώκουν όχι μόνο να ανακουφίσουν τις “πληγές” που δημιούργησε η παρατεταμένη κρίση, αλλά και να “θεραπεύσει” δίνοντας λύση και διέξοδο σε συγκεκριμένα προβλήματα, όπως η ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας και βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων».
Ακολούθησε προβολή βίντεο του έργου παροχής σχολικών γευμάτων και ομιλία της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρίας Θεανώς Φωτίου, που μεταξύ άλλων τόνισε: «Η ιδέα του crowd funding ακούστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2015 στα γραφεία της Εθνικής Τράπεζας. Τότε η κυβέρνηση μας έκανε μια τεράστια προσπάθεια να υλοποιήσει τον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση γρήγορα και με τρόπο που να μη θίγει την αξιοπρέπεια των θυμάτων της κρίσης. Η κάρτα αλληλεγγύης ήταν αυτό το όχημα. Όμως χρειαζόταν χρήματα για να εκδοθεί και ανυπέρβλητους χρόνους. Τουλάχιστον 6 μήνες. Η Εθνική στάθηκε από την πρώτη στιγμή σύμμαχος και αρωγός στη μάχη μας με τον χρόνο και με τους περιορισμένους πόρους που διαθέταμε. Μας χορήγησε δωρεάν την παραγωγή της κάρτας.
Έτσι τον Ιούνιο μπορέσαμε να την δώσουμε σε 300.000 ωφελούμενους του νόμου για την ανθρωπιστική κρίση. Εκείνη την ημέρα λοιπόν που οριστικοποιήσαμε την συμφωνία με την Εθνική για τη χορηγία της κάρτας αλληλεγγύης η Εθνική μας έκανε ένα δώρο γνωρίζοντας την μεγάλη μας επιθυμία να δώσουμε δωρεάν σχολικά γεύματα στα παιδιά του Δημοτικού.
Μας έδωσε 600.000 ευρώ σαν μια πρώτη μαγιά για τα χρήματα που θα απαιτούντο γι ‘αυτό το φιλόδοξο σχέδιο. Τότε η Διοικήτρια της Εθνικής, η κυρία Κατσέλη μας είπε : Ξέρετε ότι αυτά τα χρήματα μπορείτε να τα πολλαπλασιάσετε με το crowd funding?Πρέπει να σημειώσω εδώ ότι η κάρτα αλληλεγγύης και η διπλή χορηγία της Εθνικής, δημιούργησε ένα ντόμινο κοινωνικής και εταιρικής ευαισθητοποίησης.
Ελπίζω το crowd funding για τα σχολικά γεύματα να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, σε όλη τη γη και να φέρει την πλούσια σοδιά του για να βοηθήσει υλικά αυτή την προσπάθεια. Όμως δεν ξεχνάμε ότι η καρδιά όλης αυτής προσπάθειας είναι οι δάσκαλοι και οι γονείς της χώρας.
Γιατί μόνο έτσι με συλλογικότητα, με συμμετοχή, με αλληλεγγύη για όλους και από όλη την κοινωνία μπορούμε να συνεχίσουμε και να αλλάξουμε τα πράγματα. Και τότε πράγματι θα τα καταφέρουμε».
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε βίντεο του έργου παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ανθρωπιστικής βοήθειας σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με τον Πρόεδρο της ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου» κ. Νικήτα Κανάκη, να τονίζει μεταξύ άλλων, ότι το πρόγραμμα εξασφαλίζει διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και συμμετοχή των πολλών, με πράξεις που μπορούν να γίνουν πραγματικότητα και αναφερόμενος στο έργο των «Γιατρών του Κόσμου» πρόσθεσε ότι αυτή η προσπάθεια μας δίνει το εργαλείο να ανταποκριθούμε στους κατοίκους των νησιών ειδικά στη Σάμο ώστε να μπορούν να προσφύγουν στην ιατρική φροντίδα. Μας δίνει το εργαλείο να ανταποδώσουμε στην πράξη αυτό που ξέρουμε να κάνουμε.
Το έργο ψηφιοποίησης ιστορικών αρχείων του 1821 παρουσιάστηκε σε βίντεο, με τον Πρόεδρο του Κέντρου Ερευνών Ανθρωπιστικών Επιστημών κ. Κώστα Γαβρόγλου να τονίζει σε χαιρετισμό του : «Το πρόγραμμα που έχουμε επεξεργαστεί έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός Ψηφιακού Αποθετηρίου και μιας Ψηφιακής Πύλης για την περίοδο 1800-1830, ανοιχτής στο ερευνητικό αλλά και το ευρύ κοινό. Ψηφιοποιήσεις απομνημονευμάτων, μελέτες για την καθημερινότητα του εμπόλεμου πληθυσμού, καταγραφές των τραγουδιών του αγώνα, θα είναι διαθέσιμα για πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα. Πολίτες στην Ελλάδα, αλλά και από τον απόδημο ελληνισμό, εκπαιδευτικοί αλλά και ερευνητές σε όλον τον κόσμο θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε όλο αυτό το υλικό».
Τέλος, η κυρία Μαριάννα Κάλμπαρη σε χαιρετισμό της μεταξύ άλλων ανέφερε: Συγχαρητήρια στην Εθνική Τράπεζα, εύχομαι αυτή η εξαιρετική ιδέα να λειτουργήσει πολύ για όσους έχουν ανάγκη από στήριξη και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο δρούμε ως κοινωνία σήμερα, τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, που σκέφτεται ο ένας για τον άλλο. Επιβιώνουμε χάριν στην αυταπάρνηση των ανθρώπων, είναι δύσκολο το θέατρο να επιβιώσει χωρίς οικονομική στήριξη. Οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να επιβιώσουν. Γι΄ αυτό υπάρχει ο πολιτισμός να προσφέρει παρηγοριά, ελπίδα, πίστη για ένα καλύτερο αύριο και να τροφοδοτεί την ανάγκη μας να ονειρευόμαστε.