search icon

Τουρισμός

Ξενοδόχοι: Ζήτημα «ζωής ή θανάτου» η αύξηση του ορίου ενίσχυσης

Ζητούν αποτελεσματικό πλαίσιο στήριξης από Σταϊκούρα «για να κρατηθούν ζωντανοί» - H επιστολή της ΠΟΞ προς το Υπουργείο Οικονομικών

«Η πρόθεση της κυβέρνησης δια στόματος του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα για αύξηση του ορίου ενίσχυσης των επιχειρήσεων στα  3 εκατ. ευρώ, είναι ένα θετικό μέτρο και ανοίγει ένα παράθυρο αισιοδοξίας μέσα στις συνθήκες ασφυξίας που βιώνουμε. Η άμεση εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, αναδεικνύεται πλέον σε “ζήτημα ζωής και θανάτου” για τον ξενοδοχειακό κλάδο που δίνει μάχη επιβίωσης, στερούμενος αντικειμένου δραστηριότητας.

Aυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος με αφορμή την επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών, για την αξιοποίηση του νέου πλαισίου ενίσχυσης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας.

Η ΠΟΞ απέστειλε σχετική επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών και τον Αναπληρωτή κ. Θόδωρο Σκυλακάκη,  «ώστε μαζί και με τις υπόλοιπες  προτάσεις μας να δημιουργηθεί το αποτελεσματικό πλαίσιο στήριξης που θα κρατήσει ζωντανό το ελληνικό ξενοδοχείο και θα το βοηθήσει να συνεχίσει,  μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν,  τη μεγάλη προσφορά του στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία, όπως έκανε όλα τα τελευταία χρόνια».

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, «οι επιχειρήσεις μας κατά την περίοδο της πρωτοφανούς αυτής κρίσης που βιώνουμε παρουσιάζουν τεράστιες ζημίες και συσσωρευμένες υποχρεώσεις που είναι αντικειμενικά αδύνατον να καλυφθούν. Η εικόνα αυτή μάλιστα είναι ακόμα χειρότερη για τα ξενοδοχεία που, προκειμένου να στηρίξουν για μια ακόμα φορά την Ελληνική Οικονομία και τον Ελληνικό Τουρισμό, αποφάσισαν να επαναλειτουργήσουν μετά το πρώτο lockdown.

Η δέσμευσή σας πως η χώρα μας θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το νέο πλαίσιο ενίσχυσης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας (το οποίο προβλέπει την κάλυψη μέρους των πάγιων δαπανών τους, με ανώτατο όριο τα 3 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση) είναι εξαιρετικά θετική και στις ‘μαύρες μέρες’ που διανύουμε ανοίγει ένα ‘παράθυρο αισιοδοξίας’ για τον κλάδο μας, που δυστυχώς πλήττεται πρώτος και περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους τομείς της Ελληνικής Οικονομίας, στερούμενος επί της ουσίας αντικειμένου δραστηριότητας!

Ωστόσο, είναι αναγκαίο, άμεσα, η ανωτέρω δέσμευσή σας να γίνει πράξη.

Ήδη οι περισσότερες επιχειρήσεις – μέλη μας δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή (4) διότι έχουν ‘πλαφονάρει’ στο όριο των 800.000,00 ευρώ (κυρίως διότι αρκετές εμπίπτουν στην έννοια των ‘συνδεδεμένων επιχειρήσεων’). Δεν πρέπει να λησμονούμε πως από το ποσό της Επιστρεπτέας Προκαταβολής αφαιρούνται οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που το κράτος καταβάλει στους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις τίθενται σε αναστολή, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του τελικά καταβαλλόμενου στην επιχείρηση ποσού.

Παράλληλα, παρά τις προσπάθειες που έγιναν και από εσάς, πολλές επιχειρήσεις στερούνται της δυνατότητας πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα και χρηματοδότησης μέσω του ΤΕΠΙΧ, καθώς αυτή αποφασίζεται με βάση τραπεζικά κριτήρια και μόνο.

Μέχρι σήμερα, λοιπόν, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή ήταν η μόνη πηγή χρηματοδότησης για πολλά μέλη μας, την οποία πλέον αδυνατούν να αξιοποιήσουν.

Ενόψει των παραπάνω θα πρέπει άμεσα να βρεθούν τρόποι οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει α. με την ανάλογη αναπροσαρμογή του ορίου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής (ή τον σχεδιασμό ενός άλλου ανάλογου χρηματοδοτικού εργαλείου), καθώς αυτή αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων ιδιαίτερα επιτυχημένη, β. με την παράταση της ρύθμισης της επιδότησης των τόκων (ρύθμιση ομοίως ιδιαίτερα θετική), αλλά κυρίως γ. με την άμεση επιχορήγηση των επιχειρήσεων για τις ζημιές που παρουσίασαν μέσα στις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες που καλούνται να διαχειριστούν.

Θυμίζουμε πως στο παρελθόν είχε προβλεφθεί (με την παράγραφο 4 του άρθρου 36 του ν.2459/1997) η παροχή επιχορήγησης για την κάλυψη μέρους της απώλειας των εσόδων των επιχειρήσεων – και μάλιστα σε συνθήκες που δεν είχαν την οποιαδήποτε σχέση με τον «υγειονομικό πόλεμο» που σήμερα καλούμαστε να διαχειριστούμε.

Ανάλογες γενναίες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν και σήμερα για να μπορέσει ο κλάδος μας, ο οποίος «έβαλε πλάτη» όλα τα χρόνια της κρίσης και στήριξε Απασχόληση και Δημόσια Έσοδα – αποτελώντας τον σημαντικότερο πυλώνα Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας- να επιβιώσει και να δώσει δυναμικά το παρόν στην επόμενη δύσκολη μέρα.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και η Πολιτεία λόγω της πανδημίας και των αυξημένων αναγκών της δημόσιας υγείας που σαφώς αποτελεί για όλους μας την πρώτη προτεραιότητα. Για αυτό και τα ξενοδοχεία βρέθηκαν από την αρχή στην πρώτη γραμμή (αυστηρή τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων, φιλοξενία υγειονομικού προσωπικού, ξενοδοχεία καραντίνας, δωρεές κ.α.).

Ωστόσο αναγκαζόμαστε να ζητήσουμε εκ νέου την ουσιαστική στήριξή σας, καθώς ο «υγειονομικός πόλεμος» είναι ταυτόχρονα και οικονομικός και διαβλέπουμε τις τεράστιες συνέπειες των τωρινών συνθηκών στην καλούμενη ‘επόμενη ημέρα’», καταλήγει η επιστολή.

Διαβάστε ακόμη

Τις επόμενες μέρες οι αποφάσεις για το πώς θα ανοίξει η αγορά

Μόνο στο newmoney: Πόσα κέρδη είχαν προ κορωνοϊού 37 φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα

 

 

 

 

 

Exit mobile version