search icon

Τουρισμός

Ξενοδόχοι: Στα επίπεδα του 2019 τα έσοδα από τον τουρισμό το 2022 – Θετικά προμηνύματα για το 2023 και αβεβαιότητες

Τρεις παρεμβάσεις ενόψει του χειμώνα - Ανάγκη να ενισχυθεί και η άλλη -τουριστικά- Ελλάδα

Μπορεί τα έσοδα του 2022 «να έφτασαν πράγματι αυτά του 2019»- οπότε είχαν διαμορφωθεί στα 18,2 δισ. ευρώ- όπως πιστοποίησαν χθες οι ξενοδόχοι στο συμβούλιο προέδρων των ξενοδοχειακών Ενώσεων ανά την Ελλάδα, ωστόσο το σκηνικό τώρα είναι εντελώς διαφορετικό για τον κλάδο, ο οποίος προτάσσει εκ νέου την ανάγκη να ενισχυθεί και η άλλη, τουριστικά, Ελλάδα εκτός των πολύ δημοφιλών νησιωτικών προορισμών.

«Το 2022 δεν είναι 2019», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος. «Ερχόμαστε από μια διετία μεγάλων απωλειών εξαιτίας της πανδημίας κι αντιμετωπίζουμε σήμερα πρωτόγνωρες προκλήσεις που έχουν να κάνουν με το δυσθεώρητο ενεργειακό κόστος και τις πληθωριστικές πιέσεις που εκτινάσσουν στα ύψη τα λειτουργικά μας έξοδα. Μπορεί τα δημόσια έσοδα να ενισχύονται, αυτό όμως δεν σημαίνει πως λύθηκαν ξαφνικά όλα τα προβλήματα του κλάδου. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τους συναδέλφους των μονάδων 12μηνης λειτουργίας και των καταλυμάτων των ορεινών και ημιορεινών όγκων που πέρασαν το πρώτο τετράμηνο του 2022 με πολύ χαμηλές πληρότητες και τώρα αντιμετωπίζουν τη μεγάλη πρόκληση του λειτουργικού κόστους που δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί με ένα τριήμερο την 28η Οκτωβρίου και με δυο βδομάδες τα Χριστούγεννα».

Η θερινή σεζόν που μόλις έκλεισε έδειξε, κατά τους ξενοδόχους, δυο πράγματα: «Πρώτον, την ικανότητα του τουρισμού να ανακάμπτει γρήγορα από τις κρίσεις και δεύτερον, τη μεγάλη προσφορά του στην κοινωνία και την οικονομία, αφού άπαντες παρακολουθούσαν την πορεία των τουριστικών εσόδων. Με βάση το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργούν τα τουριστικά έσοδα που έφτασαν πράγματι στο επίπεδο του 2019, σχεδιάζονται όλο αυτό το διάστημα και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τη δύσκολη αυτή περίοδο. Και είναι πολύ σημαντικό πως αυτή η προσφορά γίνεται αντιληπτή από την κοινωνία καθώς και σε δημοσκόπηση που έγινε στις αρχές του φθινοπώρου, ένα εντυπωσιακό ποσοστό 77% των ερωτηθέντων αναγνωρίζουν την επιτυχία του τουρισμού», δήλωσε ο κ. Τάσιος.

Οι ξενοδόχοι έκαναν λόγο για «δυναμική του ‘22 που μας κάνει αισιόδοξους και για το ’23 και θετικά προμηνύματα» όπως αποδείχθηκε προ ημερών και στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Λονδίνου, «όμως οι αβεβαιότητες παραμένουν. Όταν πέφτουν πύραυλοι μέσα στην Ευρώπη, αντιλαμβανόμαστε πως τίποτα δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε ως δεδομένο κι όταν ο χειμώνας δείχνει τα δόντια του στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά που πιέζονται για να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές βιοτικές ανάγκες τους», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ.

Στη συνάντηση που έγινε προ ημερών με τον υπουργό Επικρατείας, ‘Ακη Σκέρτσο, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, με τη συμμετοχή και του Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννη Ρέτσου συζητήθηκαν τρεις βασικές παρεμβάσεις που συζητήθηκαν εστιάζοντας κυρίως στην αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους- και όχι μόνο- ενώ κοινή συνισταμένη είναι και η ανάγκη προβολής κι ανάδειξης της «άλλης Ελλάδας». Οσον αφορά τις τρεις παρεμβάσεις αυτές αφορούν:

Πρώτον, το νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», που παρουσιάστηκε πρόσφατα και αναμένεται να υλοποιηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Το Πρόγραμμα αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και περιλαμβάνει ειδικό κονδύλι 100 εκατ. ευρώ για τον κλάδο του Τουρισμού.

Δεύτερον, εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων ξενοδοχείων, οι οποίες θα μπορούν να ενταχθούν σε σχήμα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Τρίτον, συμφωνήθηκε να υπάρξει ειδική μέριμνα τόσο για τα μικρότερα ξενοδοχεία κάτω των 150 κλινών όσο και για αυτά που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές και αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες, αναφορικά με το ενεργειακό κόστος. Αυτή η δράση πέρα από την οριζόντια κρατική επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 25 λεπτά, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δαπάνες για ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, επεμβάσεις θερμομόνωσης και εγκατάστασης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Η ηπειρωτική χώρα διαθέτει σπάνιες φυσικές ομορφιές, μοναδική αρχιτεκτονική, σπουδαία γαστρονομική παράδοση, μοναδικά μνημεία ιστορίας και πολιτισμού που μπορούν να λειτουργήσουν ως μαγνήτης για την προσέλκυση επισκεπτών όλο το χρόνο και ειδικά τους δύσκολους χειμερινούς μήνες», δηλώνουν οι ξενοδόχοι.

Η βραχυχρόνια μίσθωση

Ένα ακόμη θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα είναι η επιβεβλημένη, σύμφωνα με τους κ. Τάσιο, ανάγκη για παρέμβαση της Πολιτείας ώστε να υπάρξει ρύθμιση στο θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων. «Ως χώρα έχουμε καθυστερήσει πολύ σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το φαινόμενο γιγαντώνεται με πολύ αρνητικές συνέπειες για την αγορά της φιλοξενίας αλλά και για την ίδια την κοινωνία. Δεν λέμε να εξαφανιστεί η δραστηριότητα, ούτε θα ήταν ρεαλιστικό άλλωστε. Λέμε όμως πως πρέπει να μπουν όρια και να υπάρξει ένα δίκαιο πλαίσιο ρύθμισης με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες».

Διαβάστε ακόμη

Γιατί το ελληνικό χρέος είναι το πιο «βιώσιμο» στον ευρωπαϊκό Νότο

Το «χρηματιστήριο» του Μουντιάλ – Ομάδες αξίας €12,5 δισ. στα γήπεδα του Κατάρ (pics)

Γονικές παροχές: Τι ισχύει για το αφορολόγητο

Exit mobile version