Μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις για την επανεκκίνηση του τουρισμού, το εναπομείναν -μείζον- ζήτημα για τον κλάδο είναι το θέμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων, για τα οποία, κατά τις πληροφορίες, πραγματοποιούνται συνεχείς διαβουλεύσεις και συσκέψεις με τους επιδημιολόγους. Τα πρωτόκολλα είναι τώρα κρίσιμης σημασίας δεδομένου ότι απομένει ελάχιστος χρόνος από την στιγμή που οι μονάδες συνεχούς λειτουργίας θα έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν, από 1ης Ιουνίου, στο πρώτο στάδιο κυρίως για τους Ελληνες επισκέπτες, αφού η απελευθέρωση των πτήσεων από το εξωτερικό για το Ελ. Βενιζέλος ορίστηκε για τις 15 Ιουνίου και για τα περιφερειακά αεροδρόμια, στους νησιωτικούς προορισμούς από 1ης Ιουλίου.
Οσον αφορά τώρα τα χθεσινά μέτρα που ανακοινώθηκαν για την επανεκκίνηση του τουρισμού και την στήριξη επιχειρήσεων κι εργαζομένων, σε μία πρώτη ανάγνωση οι ξενοδόχοι κρίνουν σε ένα πρώτο στάδιο ως θετική την αντιμετώπιση του ζητήματος της απασχόλησης στον κλάδο, αλλά και στο θέμα της μείωσης της προκαταβολής φόρου, ενώ φαίνεται ότι περίμεναν περισσότερα στο θέμα του ΦΠΑ.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος, ανέφερε ότι τα μέτρα «κινούνται στην σωστή κατεύθυνση για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, την προστασία της εργασίας και τη μείωση των δεδομένων και μεγάλων απωλειών για το 2020. Υπάρχουν ακόμα πεδία σημαντικών βελτιώσεων και πρωτοβουλιών, τόσο στα εργασιακά ζητήματα, όσο και στα ζητήματα της φορολογίας, που αφορούν την επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στα καταλύματα, στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου και στον θαλάσσιο τουρισμό».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, σίγουρα θα χρειαστούν και άλλες παρεμβάσεις, αλλά και ακαριαία αντιμετώπιση όλων των αστάθμητων παραγόντων που θα προκύπτουν. «Ο τουρισμός, ιδίως μετά το ολικό άνοιγμα των συνόρων την 1η Ιουλίου 2020, καλείται και αυτή τη φορά να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανάκαμψη της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος.
Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι εξακολουθούν να μην δέχονται το διαχωρισμό μεταξύ των ξενοδοχείων συνεχούς και εποχικής λειτουργίας (σ.σ. τα συνεχούς λειτουργίας προβλέπεται ότι μπορούν να ανοίξουν νωρίτερα, από την 1η Ιουνίου), δεδομένου ότι από την στιγμή που δεν υπάρχουν πτήσεις και δρομολόγια -παρά μόνο σποραδικά- από τις αεροπορικές, δεν υπάρχουν νέες κρατήσεις, άρα τα 12μηνης λειτουργίας ανοίγουν νωρίτερα, με μηδενικές κρατήσεις. Ωστόσο δέχονται ότι στο θέμα της στήριξης των εργαζομένων δίνεται μία διέξοδος όπως π.χ με το μέτρο της δυνατότητας αναστολής για έως και το 100% των συμβάσεων εργασίας για Ιούνιο και Ιούλιο (συνολικά σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές αλλά και στις πληττόμενες επιχειρήσεις σε τουρισμό, εστίαση, μεταφορές, αθλητισμό, πολιτισμό) ή ακόμη και με το νέο μηχανισμό ενίσχυσης απασχόλησης «SURE» μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Στο θέμα των πτήσεων, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, οπότε και έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν όλα, πλέον, τα καταλύματα και δη τα εποχικής λειτουργίας, ξεκινά το πρώτο στάδιο απελευθέρωσης των ταξιδιών στην Ελλάδα για επισκέπτες από 20 χώρες. Ολο τον Ιούνιο οι πτήσεις θα γίνονται μόνο μέσω του Ελ. Βενιζέλος και θα συνεχίσουν να γίνονται υποχρεωτικά τεστ σε όλους τους επιβάτες από επιδημιολογικά επιβαρυμένες χώρες προέλευσης.
Η πλήρης απελευθέρωση, δηλαδή το δεύτερο στάδιο για τις αφίξεις από το εξωτερικό, έχει προβλεφθεί (εκτός κάποιων εξαιρέσεων) την 1η Ιουλίου προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Η άρση των όποιων εξαιρέσεων θα γίνει από τις 15 Ιουλίου, ενώ όπως είναι αυτονόητο, θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Οι χώρες που θα εξαιρεθούν θα ανακοινωθούν εγκαίρως και θα παρακολουθούνται αναφορικά με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τους.
Σημειωτέον ότι στο υγειονομικό πρωτόκολλο για τη μεταφορά των επισκεπτών προβλέπονται έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας (π.χ. με ερωτηματολόγιο, με δειγματοληπτικά τεστ κ.λ.π.)
Υγειονομικοί κανόνες
Ενδεικτικά ως προς την αντιμετώπιση των τυχόν κρουσμάτων για τα οποία «εννοείται ότι είναι ευχή και ελπίδα όλων μας να μην υπάρξει ούτε ένα κρούσμα», το πρώτο σκέλος αφορά στην εξασφάλιση πραγματοποίησης ελέγχων: «Προχωρούμε στον υποχρεωτικό ορισμό συνεργαζόμενου γιατρού με κάθε κατάλυμα, ως το πρώτο σημείο αξιολόγησης. Αντιστοίχως, ορίζεται συντονιστής από το κατάλυμα για την διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων».
Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με την επιχειρησιακή αντιμετώπιση: Ο πρώτος που επιλαμβάνεται αμέσως του περιστατικού, είναι ο γιατρός του εκάστοτε καταλύματος. Ταυτόχρονα, έχει προβλεφθεί η δημιουργία ειδικών «χώρων καραντίνας» ανά περιφέρεια/ νησί. Τέλος, ο μηχανισμός θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για διακομιδή ασθενούς σε δομή υγείας, βεβαίως, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Τι γίνεται στα μικρά νησιά
Ιδιαίτερη συζήτηση έχει γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα για το θέμα των μικρών νησιωτικών προορισμών που αποτελούν μεν τουριστικούς προορισμούς, δεν έχουν ωστόσο τις απαραίτητες νοσοκομειακές δομές.
Το σχέδιο επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού προβλέπει ειδικά για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς δύο βασικά σημεία:
α) Καταρχάς την ενίσχυση ικανότητας των υπαρχουσών υποδομών υγείας, αφού δρομολογείται η εγκατάσταση συνολικά 20 νέων αναλυτών για tests στα νησιά, ενώ εξασφαλίζονται, κατά τις ανακοινώσεις, 600 κλίνες, ειδικά για τον COVID-19, στα νησιά.
β) Δεύτερον, την κάλυψη από κοντινούς προορισμούς, αφού εξασφαλίζεται ότι ο χρόνος μεταφοράς του ασθενούς είναι μικρότερος των 2 ωρών. Για το στόχο αυτό, αναβαθμίζονται και αξιοποιούνται περαιτέρω οι υποδομές υγείας της ηπειρωτικής Ελλάδας.