Εύσημα στην Ελλάδα στη νέα έκθεση από το Παγκόσμιο Συμβούλιο ταξιδιών & Τουρισμού (World Travel & Tourism Council). Η δημοσίευση από το WTTC της Ετήσιας Έκθεσης Οικονομικών Επιπτώσεων (EIR), δείχνει πόσο σημαντικός ήταν τουριστικός τομέας στην ώθηση της ελληνικής οικονομίας το 2019 τονίζοντας ότι ο τομέας αυτός θα είναι το “κλειδί” για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, μετά το πέρας της επιδημίας του COVID-19.
Σύμφωνα με την EIR 2020, κατά τη διάρκεια του 2019, ο τουρισμός υποστήριξε σχεδόν 850.000 θέσεις εργασίας, ή περισσότερες από μία στις πέντε (21,7%) του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας. Παρήγε επίσης 39,1 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ, ή 20,8% για την ελληνική οικονομία, αύξηση κατά 12,1% από το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας την ανάπτυξη της συνολικής οικονομίας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
Η έκθεση δείχνει ότι αυτή η αύξηση ξεπέρασε σημαντικά τη συνολική αύξηση του ΑΕΠ το 2019, 2,2% το ίδιο έτος. Η ανάλυση στην αναφορά WTTC EIR έδειξε επίσης ότι οι διεθνείς δαπάνες των επισκεπτών ανήλθαν συνολικά σε 21,3 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 1/3 (30,1%) των συνολικών εξαγωγών της χώρας.
Η έκθεση καταδεικνύει επίσης την ανάγκη της χώρας για ταχεία ανάκαμψη λόγω της έντονης εξάρτησής της από τις δαπάνες αναψυχής, αντιπροσωπεύοντας το 94% όλων των δαπανών, σε σύγκριση με το 6% για τις επιχειρηματικές δαπάνες. Επιπλέον, οι διεθνείς δαπάνες αντιπροσώπευαν το 68% σε σύγκριση με το 32% εγχώριες.
Όπως δήλωσε η πρόεδρος του World Travel & Tourism Council Gloria Guevara, ”Η Ετήσια Έκθεση Οικονομικών Επιπτώσεων (EIR) του WTTC για το 2020 δείχνει πόσο θεμελιώδης ήταν ο τομέας ταξιδιών και τουρισμού πέρυσι στην ελληνική οικονομία, υποστηρίζοντας σχεδόν 850.000 θέσεις εργασίας, που αντιστοιχούν σε περισσότερες από μία στις πέντε από αυτές. Η ισχυρή ανάπτυξη στη χώρα ακολούθησε την επιτυχημένη πολιτική των κυβερνήσεων που επικεντρώθηκε στην παράταση της σεζόν πέρα από το καλοκαίρι, η οποία οδήγησε σε αύξηση του αριθμού των επισκεπτών εκτός της παραδοσιακής θερινής περιόδου.
Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να επιδοκιμαστεί για την απίστευτα γρήγορη ανταπόκρισή της στον COVID-19, η οποία επέβαλε περιορισμούς ακόμη και πριν ο ιός φτάσει στη χώρα. Έκτοτε, η κυβέρνηση συνεργάστηκε στενά με τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, διασφαλίζοντας ότι υπάρχουν πρωτόκολλα και πρότυπα που όχι μόνο θα οδηγήσουν τη χώρα σε γρήγορη ανάκαμψη, αλλά θα μπορούσε να είναι μια από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που θα καλωσορίσουν τους τουρίστες οι ακτές της.
Η ανάλυσή μας υπογραμμίζει πόσο ζωτικής σημασίας θα είναι ο τουριστικός τομέας στην προώθηση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και οδηγώντας επισκέπτες πίσω στη χώρα, δημιουργώντας θετικό οικονομικό ντόμινο στους προμηθευτές -μεγάλους και μικρούς- σε αυτήν την ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία.
”Μέχρι τότε, είναι ζωτικής σημασίας όλες οι κυβερνήσεις να βοηθήσουν στην προστασία αυτού του τομέα -τη ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας οικονομίας- που επί του παρόντος αγωνίζεται για επιβίωση, με περισσότερες από 100 εκατ. θέσεις εργασίας να χάνονται το 2020”.