Μεγάλο αφιέρωμα στην περιοχή των Αγράφων παρουσιάζει το BBC Travel, τονίζοντας πως για χρόνια η περιοχή παρέμενε τόσο δυσπρόσιτη που χαρτογραφήθηκε ως «άγραφη».
Στο αφιέρωμα, δίνεται και μία από τις εκδοχές για το πώς προέκυψε το όνομά της. «Οι Βυζαντινοί χαρτογράφοι την βρήκαν υπερβολικά απομακρυσμένη για να μπορέσουν να τη χαρτογραφήσουν λεπτομερώς. Οι Οθωμανοί την βρήκαν υπερβολικά δυσπρόσιτη για την ελέγξουν κι έτσι παρέμεινε ένα από λίγα μέλη της Ελλάδας που ποτέ δεν κατακτήθηκε από αυτούς».
Το αφιέρωμα μιλάει για τη μάχη του Αγίου Βλασίου το 1823, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Εκεί, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης με 800 άντρες κατατρόπωσε μία μεγαλύτερη οθωμανική στρατιά.
«Οι Οθωμανοί δεν πλησίασαν ποτέ ξανά την περιοχή. Λίγα χρόνια αργότερα, τα Άγραφα έγιναν τμήμα του ελληνικού κράτους. Όμως, αυτή η ανεξαρτησία δεν έφερε ιδιαίτερα πλεονεκτήματα στα Άγραφα. Η περιοχή παρέμεινε φτωχή και απομονωμένη και στα τέλη του 19ου αιώνα, πολλοί Αγραφιώτες αναζήτησαν μία καλύτερη ζωή αλλού. Μερικοί πήγαν στις πεδιάδες, άλλοι στην Αθήνα. Πολλοί έψαξαν την τύχη τους στην Αμερική, ιδιαίτερα στην πόλη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας».
Όπως λέει στο BBC κάτοικος της ανατολικής Φραγκίστας, «ο πρώτος Αγραφιώτης που μετανάστευσε στην Αμερική, ουσιαστικά κατέληξε εκεί. Έγραψε στους φίλους του πίσω στο χωριό αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα ωραίο μέρος με πολλές δουλειές. Οπότε πολλοί τον ακολούθησαν. Τώρα η Σάρλοτ έχει τη μεγαλύτερη κοινότητα Αγραφιωτών εκτός Ελλάδας».
Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στο travel.gr