Το κυβερνητικό σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού στη δύσκολη συγκυρία και για την επιμήκυνση της φετινής τουριστικής περιόδου παρουσιάζει η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη. Μιλώντας στο newmoney για το εθνικό στοίχημα η κυρία Ζαχαράκη περιγράφει βήμα-βήμα το σχέδιο του αρμόδιου υπουργείου, αναφέρεται στην πρεμιέρα της 14ης Μαΐου αλλά και στο στόχο για ένα «πιλοτικό» άνοιγμα του τουρισμού νωρίτερα, υποστηρίζει ότι το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό θα διευκολύνει την επιστροφή στην τουριστική κανονικότητα, «αποκαλύπτει» από ποιες χώρες αναμένουμε φέτος πολλές αφίξεις, απαντά για την προοπτική άρσης των περιορισμών το Πάσχα και για το πρόγραμμα εμβολιασμού στα νησιά, δίνει βάρος στην τουριστική εκπαίδευση και τις ειδικές μορφές του ελληνικού τουρισμού και ανακοινώνει ότι θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, ενώ είναι στα σκαριά η ίδρυση Τουριστικής Ακαδημίας.
«Εστιάζουμε στο να γίνει η Ελλάδα τουριστικός προορισμός 12 μήνες τον χρόνο», λέει χαρακτηριστικά η υφυπουργός Τουρισμού προβλέποντας ότι θα διατηρηθεί και φέτος η τάση του οδικού εσωτερικού τουρισμού.
-Κυρία Ζαχαράκη, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι το «διαβατήριο» για την προσέλευση ικανοποιητικού αριθμού τουριστών;
-H Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε και επίσημα πλέον τη δημιουργία Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού. Είναι μια πραγματικά πολύ σημαντική εξέλιξη που υλοποιείται μετά από πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην πράξη θα έλεγα ότι ανοίγει ο δρόμος ώστε να διεκδικήσουμε και πάλι τις ζωές μας, την καθημερινότητά μας, από τα δεινά της πανδημίας. Το πιστοποιητικό μπορεί, σταδιακά, να διευκολύνει το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας, χωρίς διακρίσεις. Και φυσικά να διευκολύνει την επιστροφή στην τουριστική κανονικότητα. Είναι σημαντικό πάντως να διευκρινίσω ότι μιλάμε για ένα ενιαίο, αμοιβαία αποδεκτό πιστοποιητικό, που καλύπτει αυτούς που έχουν εμβολιαστεί, αυτούς που έχουν αναρρώσει από την COVID-19 και αυτούς που θα έχουν πρόσφατο αρνητικό PCR ή rapid test. Ας μη μιλάμε επομένως για «διαβατήρια». Η Ελλάδα από τις 14 Μαΐου σκοπεύει να ανοίξει την τουριστική αγκαλιά της σε όλες και όλους. Πάντα με ασφάλεια, πάντα με διαδικασίες που και διευκολύνουν τη μετακίνηση και θωρακίζουν το μέτωπο της δημόσιας υγείας. Όπως λέει και το νέο σύνθημά μας, για το 2021 «All You Want is Greece”!
-Το στοίχημα για το φετινό τουριστικό καλοκαίρι είναι να φτάσεις στο 50% του 2019;
-Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι κάνουμε κάθε προσπάθεια, χρησιμοποιούμε κάθε μηχανισμό και μέσο, ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από την προηγούμενη χρονιά. Προωθούμε και διμερείς συνεννοήσεις με σημαντικές τουριστικές αγορές εκτός Ευρώπης. Στοχεύουμε προφανώς και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Άλλωστε, ήδη διαμορφώνουμε στρατηγική για την τουριστική βιομηχανία που απλώνεται σε βάθος δεκαετίας. Πέραν της ανάγκης άμεσης αντιμετώπισης της κρίσης, οφείλουμε να βλέπουμε και την μεγάλη εικόνα του μέλλοντος, και την νέα τουριστική αγορά που αναδύεται στην μετά-COVID εποχή. Μια αγορά με νέες ανάγκες και απαιτήσεις, στις οποίες πρέπει ταχύτατα να προσαρμοστούμε, τόσο στο επίπεδο της τουριστικής εκπαίδευσης όσο και στο επίπεδο εμπλουτισμού μιας νέας οπτικής για τις ειδικές μορφές του ελληνικού τουρισμού. Η επόμενη ημέρα απαιτεί επαγγελματισμό, αποτελεσματο-κεντρικές προσεγγίσεις με δείκτες και μετρήσιμα αποτελέσματα. Ένα διαρκώς επαναπροσδιορισμένο με σύγχρονους όρους πλουραλισμό των δημιουργικών δυνάμεων. Αυτό επιδιώκουμε να πράξουμε με το νέο νομοσχέδιο για τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού που το επόμενο διάστημα φέρνουμε σε διαβούλευση. Επιδιώκουμε νέες, διαφανείς, ανοιχτές και συμμετοχικές προσεγγίσεις διαχείρισης του τουριστικού μας προϊόντος.
Εστιάζουμε στο να γίνει η Ελλάδα τουριστικός προορισμός 12 μήνες τον χρόνο. Στοχεύουμε και στην υψηλή προστιθέμενη αξία. Παράλληλα, θα αξιοποιήσουμε όσο περισσότερο γίνεται και τις ειδικές μορφές τουρισμού. Έχουμε ήδη ψηφίσει νόμο για τον καταδυτικό τουρισμό και μέσω του ταμείου ανάκαμψης θα ενισχύσουμε τις υποδομές στον ορεινό τουρισμό και τις εναλλακτικές δραστηριότητες με σεβασμό στον περιβάλλον, τον τουρισμό ευεξίας, τις υποδομές για την ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού καθώς την καλύτερη οργάνωση για την ενίσχυση του γαστρονομικού τουρισμού.
-Πώς θα ανοίξετε τις πύλες; Και πότε; Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και εναλλακτικά σενάρια που θα επιλέξετε αναλόγως της πανδημίας;
Όπως σας είπα, έχουμε βάλει ως ορόσημο για το άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού τη 14η Μάϊου. Πιθανώς να έχουμε και κάποιο «πιλοτικό» άνοιγμα νωρίτερα. Φέτος είμαστε πλουσιότεροι σε εμπειρία και οπλισμένοι με καλύτερη τεχνογνωσία. Έχουμε τρία σημαντικά «εργαλεία» στη διάθεσή μας. Πρώτα απ’ όλα, το εμβόλιο, που σταδιακά ενισχύει την ανοσία της κοινότητας. Δεύτερο, τις αποτελεσματικές πρακτικές, τα πρωτόκολλα δηλαδή, που εφαρμόσαμε το περσινό καλοκαίρι. Και τρίο, τα πολλά rapid test. Κινούμαστε με βάση το επιδημιολογικό αποτύπωμα κάθε χρονικής στιγμής. Έχουμε τη δυνατότητα επομένως να προσαρμόσουμε ανάλογα τα σχετικά πρωτόκολλά μας. Εγγυόμαστε ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον για κάθε επισκέπτη μας με μέριμνα για την ασφάλεια των εργαζόμενων στον τουρισμό αλλά και σε όλες τις υπηρεσίες φιλοξενίας.
-Το φετινό Πάσχα πως το «φαντάζεστε»; Με την άρση ποιων περιορισμών;
Δεν σας κρύβω ότι προσβλέπω και εγώ στη θρησκευτικότητα των ημερών.
Το Πάσχα είναι συνυφασμένο με την εσωτερική περιήγηση. Όμως, δεν θα ήθελα να προτρέξω. Αποφεύγω από τη φύση μου τις υποθέσεις. Προτιμώ να κινούμαι στο πλαίσιο πραγματικών δεδομένων. Η διαχείριση της επιδημίας βρίσκεται στα χέρια έμπειρων επιστημόνων. Ακούμε κάθε φορά τις υποδείξεις τους και σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των τουριστικών υποδομών του τόπου.
– Ο εμβολιασμός των μικρών νησιών θα επεκταθεί και σε αυτά με μεγαλύτερο πληθυσμό;
Τα μικρά νησιά προηγήθηκαν στον εμβολιασμό για λόγους που έχουν να κάνουν με τη δυσκολία πρόσβασης σε κρίσιμες υποδομές υγείας. Αλλά και την αποτελεσματικότερη υγειονομική θωράκιση μικρών, απομονωμένων πληθυσμών. Όσο προχωρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, σε όλη την Ελλάδα, τόσο περισσότερο θα βελτιώνεται και η εμπειρία της καθημερινότητας όλων μας.
-Ποιες και από που οι περισσότερες αφίξεις που αναμένετε;
Οι προσδοκίες μας έχουν «ανοιχτούς ορίζοντες». Προφανώς θέλουμε να δούμε και πάλι κινητικότητα από τις παραδοσιακές αγορές μας, όπως είναι η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία. Η Βόρεια Ελλάδα προσβλέπει πάντα στους επισκέπτες από τις γειτονικές χώρες, κυρίως τη Σερβία, τη Βουλγαρία αλλά και τη Ρουμανία. Θα αξιοποιήσουμε ιδιαίτερα βέβαια και τις αγορές με επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα όπως είναι η Βρετανία, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ ή τα Η.Α.Ε.
-Το μεγάλο πρότζεκτ είναι για σας…
H αναζωογόνηση του τουρισμού μέσα από τις ξεχωριστές εμπειρίες που προσφέρουν οι ειδικές μορφές τουρισμού και η ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης με στόχευση στις νέες δεξιότητες αλλά και την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού στον χώρου του τουρισμού . Είναι θα έλεγα ένα εθνικό στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε. Επενδύουμε στην αναβάθμιση της βιωματικής εμπειρίας, στην εξατομίκευση αν θέλετε του προϊόντος με έμφαση στην αυθεντικότητα του τοπικού προϊόντος σε κάθε εξειδικευμένη μορφή τουρισμού. Παράλληλα, θέλουμε να χαρτογραφήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η μοναδικότητα κάθε γωνιάς του τόπου μας. Η πρωτοβουλία σύστασης Οργανισμών Διαχείρισης και Ανάπτυξης Τουρισμού θα στηρίξει ακόμα περισσότερο την προσπάθειά μας, με έμφαση στη συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα. Άμεσα συνυφασμένη με την στόχευση αυτή είναι η ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης με την ενδυνάμωση των υπαρχουσών σχολών μας που βρίσκονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και την μελέτη των δεδομένων και των προοπτικών για την ίδρυση τουριστικής ακαδημίας με εξωστρεφή χαρακτήρα και επαγγελματικό προσανατολισμό, συνυφασμένη άμεσα με τις ανάγκες τις αγοράς. Θέλουμε οι απόφοιτοι των σχολών μας να έχουν στερεή προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης μέσα σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον.
-Και ο εσωτερικός τουρισμός; Πώς θα μπει σε επανεκκίνηση;
Ο προγραμματισμός μας ξεκινά από την Ελληνίδα και τον Έλληνα επισκέπτη. Το ελληνικό καλοκαίρι 2021 είναι αυτονόητη προτεραιότητα. Πολύ περισσότερο φέτος που καθεμιά και καθένας μας έχει ανάγκη από ψυχική ηρεμία και ανάπαυση. Για τον λόγο αυτό το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» ενισχύθηκε και θα συνεχιστεί και αυτή τη χρονιά.
Οι συμπολίτες μας θα κινούνται τηρώντας τα μέτρα προστασίας που θα ισχύουν εκείνη τη στιγμή στην χώρα μας με την ασφάλεια που ένιωσαν και πέρυσι χάρη στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους στον τουρισμό αλλά και τις άλλες υπηρεσίες έχοντας φέτος ενισχυμένη ασπίδα προστασίας με τον εμβολιασμό που θα προχωράει με γρήγορους ρυθμούς και τον μεγάλο αριθμό τεστ που πλέον θα διατίθενται και σε κάθε πολίτη για ατομική χρήση. Πέρυσι είδαμε επίσης μια αύξηση του οδικού εσωτερικού τουρισμού, γεγονός που αναμένεται να διατηρηθεί ως τάση και φέτος.
Διαβάστε ακόμη:
Σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) – Ποια κίνητρα εξετάζονται
Η γαλακτοβιομηχανία με τα βραβεία που ελέγχεται για νοθεία Φέτας ΠΟΠ στη Γερμανία
Οι Έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν το 7,1% του παγκόσμιου στόλου το 2021