search icon

Τουρισμός

Βασίλης Κικίλιας στο newmoney: Οι επιδόσεις στον τουρισμό φέτος θα ξεπεράσουν κατά 10% – 20% τις αντίστοιχες του 2022

Ο τουρισμός στην Αθήνα φέρνει έσοδα, επενδύσεις και ανάπτυξη (pics), αναφέρει ο υπουργός Τουρισμού - Επόμενοι στόχοι ο 12μηνος τουρισμός και η ανάπτυξη υποδομών - Τι αναφέρει για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Ο δρόμος για τη μετεξέλιξη της Αθήνας σε έναν ακόμη μεγαλύτερο, ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό έχει ήδη ανοίξει και αυτό αποδεικνύεται από τις επενδύσεις που γίνονται στο κέντρο και το παραλιακό μέτωπο της πρωτεύουσας, δηλώνει ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας.

Λίγο πριν από την εκλογική του μάχη στην Α’ Αθήνας ο κ. Κικίλιας μιλάει στο newmoney.gr για την νέα τουριστική σεζόν, η οποία έχει ξεκινήσει με θετικούς οιωνούς, εκτιμώντας ως προς τον πήχη των εισπράξεων ότι οι επιδόσεις στον τουρισμό φέτος θα ξεπεράσουν τις αντίστοιχες του 2022 κατά 10%- 20%.

Κύριε Κικίλια, το 2022, με 17,67 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό προσέγγισαν τα αντίστοιχα του 2019, οπότε είχαν αγγίξει τα 18,18 δισ. ευρώ. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το 2023 και ποιες κινήσεις έχουν γίνει προχωρήσει με στόχο την αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων;

Το 2022, όντως, καταφέραμε να προσεγγίσουμε τα έσοδα της προ-πανδημικής περιόδου. Θα πρέπει, όμως, να επισημάνουμε ότι πέρυσι αντιμετωπίσαμε παγκόσμιες κρίσεις που διαδέχονταν η μια την άλλη, σε αντίθεση με το 2019 που ήταν μια χρονιά ανέφελη και ο τουρισμός κατέγραψε ρεκόρ. Η ανάκαμψη μετά την πανδημία δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση και για να τα καταφέρουμε έπρεπε να καταβάλλουμε αδιάλειπτη προσπάθεια, σκληρή δουλειά και να αναπτύξουμε έναν σωστά μελετημένο στρατηγικό σχεδιασμό, προκειμένου να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις αντιξοότητες. Η Ελλάδα κατάφερε το 2022 να έχει τη μεγαλύτερη τουριστική ανάκαμψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήταν η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που κατάφερε οι πτήσεις να ξεπεράσουν τις αντίστοιχες του 2019.

Τα ταξιδιωτικά έσοδα έφτασαν τα 17,6 δισ.- περνώντας πάνω από τον πήχη τον 15 δισ. ευρώ που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών- και με αυτό το υπερπλεόνασμα των 2,6 δις η κυβέρνηση μπόρεσε να στηρίξει τα ελληνικά νοικοκυριά αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Οι τζίροι σε καταλύματα και εστίαση εκτοξεύθηκαν, η σεζόν επεκτάθηκε και η προβολή εναλλακτικών, όχι ιδιαίτερα δημοφιλών προορισμών ενίσχυσαν τις τοπικές οικονομίες. To 2023 συνεχίζουμε την προσπάθεια με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και την ακόμα μεγαλύτερη στήριξη του εμπορικού κόσμου, των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, του πρωτογενή τομέα, και των χιλιάδων εργαζόμενων στους κλάδους που εφάπτονται στον τουρισμό. Οι αφίξεις και τα έσοδα των πρώτων μηνών, και οι κρατήσεις που έχουμε για την τρέχουσα τουριστική περίοδο, καταδεικνύουν ότι οι φέτος επιδόσεις στον τουρισμό θα ξεπεράσουν τις αντίστοιχες του 2022 κατά 10%-20%.

Μπορού, όμως,  οι υποδομές στην Ελλάδα να «αντέξουν» τις ολοένα αυξανόμενες ταξιδιωτικές ροές; Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που ενέχει ο μεγάλος όγκος τουριστών ειδικά στους δημοφιλείς προορισμούς;

Έχουμε πει ότι τώρα επόμενοι στόχοι μας είναι ο 12μηνος τουρισμός και η ανάπτυξη υποδομών. Ο τουρισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εκτός από τα προφανή οφέλη που θα φέρει στην οικονομία και στη μέση ελληνική οικογένεια, θα έχει ως επιπλέον αποτέλεσμα τη διάχυση του τουριστικού προϊόντος χρονικά αλλά και χωρικά. Αναφορικά με τις υποδομές, η αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών και η ανάπτυξη νέων αποτελεί υποχρέωσή μας τόσο για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη όσο και για τη διαφύλαξη της μοναδικότητας της φυσικής ομορφιάς του τόπου μας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι καθήκον μας για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές. Μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, των ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα πρέπει προχωρήσει με διαδικασίες fast track η κατασκευή των έργων υποδομής που θα δώσουν νέα πνοή στην αναπτυξιακή τροχιά της χώρας με έμφαση στη βιωσιμότητα και στην πράσινη και μπλε οικονομία.

Ωστόσο, η ραγδαία ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι σαφές ότι έχει προκαλέσει και αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά. Πώς θα αντιμετωπιστούν αυτές οι στρεβλώσεις;

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις βοήθησαν σημαντικά στα χρόνια της κρίσης τα ελληνικά νοικοκυριά να ενισχύσουν το εισόδημά τους και πλέον αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της τουριστικής πίτας. Σε αυτούς τους ανθρώπους που νοικιάζουν την γκαρσονιέρα ή το εξοχικό τους, η κυβέρνηση θα ζητήσει να τηρούν υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες ασφάλειας. Ως εκεί όμως. Αντιθέτως σε όσους νοικιάζουν δεκάδες ακίνητα, και ενώ προσφέρουν υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης, προσποιούνται ότι είναι ξενοδοχειακή επιχείρηση, για αυτούς το υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια υπουργεία υπό την Προεδρία της Κυβέρνησης, επεξεργάζεται νέο φορολογικό πλαίσιο.

Ήδη η ΑΑΔΕ με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, υπέγραψε επικαιροποιημένο μνημόνιο συνεργασίας με τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες, οι οποίες πλέον θα είναι   υποχρεωμένες να αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ περισσότερα, πιο αναλυτικά και ποιοτικά στοιχεία για τα ακίνητα και τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές αυτών των ακινήτων.

Με αφορμή εκτενές δημοσίευμα της Washington Post για τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα αναφορικά με τη δυνατότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα να μπορούν να έχουν πρόσβαση, όχι μόνο στην παραλία, αλλά και στη θάλασσα, τι προβλέπει το πρόγραμμα για τις προσβάσιμες παραλίες που βρίσκεται από φέτος σε εξέλιξη;

Η ισότιμη πρόσβαση στη θάλασσα αποτελεί αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα και υποχρέωση να διασφαλίσουμε το δικαίωμα αυτό σε όλους τους συμπολίτες μας, αλλά και στους ταξιδιώτες που επισκέπτονται στη χώρα μας. Το Πρόγραμμα για τις Προσβάσιμες Παραλίες, έχει ως στόχο να επιτρέπει σε συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα να χαίρονται και να απολαμβάνουν την θάλασσα.

Σήμερα, λοιπόν, σε περισσότερες από 250 παραλίες της χώρας έγιναν ειδικά έργα και παρεμβάσεις, ώστε να καταστούν προσβάσιμες για άτομα με κινητικά προβλήματα, ηλικιωμένους, κ.λπ. Στις παραλίες αυτές εγκαθίστανται μη μόνιμοι συναρμολογούμενοι μηχανισμοί για την αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα καθώς και μη μόνιμες υποδομές όπως ράμπες πρόσβασης και διάδρομοι στην παραλία, λυόμενα αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής, χώροι σκίασης και προστασίας των λουόμενων, καθώς και χώροι στάθμευσης για ΑμεΑ.

Με την ιδιότητα του υπουργού Τουρισμού αλλά και του υποψηφίου βουλευτή στην Α’ Αθήνας, τι πρωτοβουλίες πιστεύετε ότι θα πρέπει να ληφθούν στην πρωτεύουσα για την περαιτέρω υγιή τουριστική της ανάπτυξη;

Γνωρίζετε καλά – το έχουν διαπιστώσει και όλοι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας- ότι η Αθήνα φέτος δεν σταμάτησε να υποδέχεται επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτό το πετύχαμε με την προώθηση του city break και τις στοχευμένες καμπάνιες του ΕΟΤ, με τις συμφωνίες που πετύχαμε με μεγάλους παίκτες της αγοράς, όπως οι ΗΠΑ για απευθείας πτήσεις οι οποίες επεκτάθηκαν μέχρι τον Ιανουάριο και επανεκκίνησαν τον Μάρτιο, αλλά και με την ενίσχυση της κρουαζιέρας η οποία σταμάτησε τον Γενάρη και ξεκίνησε και πάλι τον Φεβρουάριο. Ταυτόχρονα, στρατηγικές συμφωνίες που πετύχαμε με διεθνείς κολοσσούς όπως η Google, η δρομολόγηση έργων με στόχο τη βιωσιμότητα καθώς και η καμπάνια του ΕΟΤ σε συνεργασία με την ΕΣΕΕ για την περαιτέρω ενίσχυση του εμπορίου θα οδηγήσει την Αθήνα σε εντυπωσιακή τουριστική ανάπτυξη η οποία ήδη έχει ξεκινήσει όπως αποδεικνύεται από τις μεγαλόπνοες επενδύσεις που γίνονται στο κέντρο της πρωτεύουσας και στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Από τον Δήμο της Αθήνας- όπου είχα την τιμή να τον υπηρετήσω στον Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Υγείας και τώρα στο Τουρισμού, είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή και δίπλα στους συμπολίτες μου με τους οποίους όλα αυτά τα χρόνια έχω μια αδιαμεσολάβητη σχέση. Τώρα ζητώ να κριθώ από τους Αθηναίους για δουλειά την οποία έχω κάνει. Η ψήφος και ο σταυρός είναι σημαντικοί στην υπέρτατη στιγμή της Δημοκρατίας.

Διαβάστε ακόμη

Εκλογές 2023: To «debate» των Οίκων Αξιολόγησης – Οι προβλέψεις και η επενδυτική βαθμίδα

Εκλογές 2023 – Τα συμπεράσματα από το debate: Χωρίς νικητές και ηττημένους η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών (vid)

Εφορία: Άνοιξαν οι εφαρμογές για όσους εισέπραξαν αναδρομικά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version