search icon

Τουρισμός

ΤτΕ: Στο 40% του 2019 εκτιμά την επάνοδο των τουριστικών εισπράξεων φέτος

Συγκρατημένη αισιοδοξία λέει η ΤτΕ, αλλά η εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού αποτελεί πηγή αβεβαιότητας και τυχόν επιδείνωση της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποτονική τουριστική περίοδο

Στο 40% των μεγεθών του 2019 βλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος την επάνοδο των τουριστικών εισπράξεων φέτος, ενώ η πλήρης ανάκαμψη δεν πρόκειται να έρθει πρίν από δύο με τρία χρόνια. Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα εξελίσσεται, η εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού αποτελεί πηγή αβεβαιότητας και τυχόν επιδείνωση της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποτονική τουριστική περίοδο και να καθυστερήσει την επιστροφή στην κανονικότητα.

Στην έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, και αναφορικά με τις προσδοκίες για τη φετινή χρονιά αναφέρεται χαρακτηριστικά για τις εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες ότι «υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς η ανάκαμψη των δραστηριοτήτων του τουρισμού συναρτάται στενά με την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας και ειδικότερα με την πορεία του εμβολιασμού.

Η οικονομική δραστηριότητα το β’ εξάμηνο του 2021 αναμένεται να υποστηριχθεί από την έναρξη της υλοποίησης των έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από τη μερική επάνοδο, κοντά στο 40%, των τουριστικών εισπράξεων συγκριτικά με τις εισπράξεις του 2019.

Σημειώνεται εδώ ότι ειδικά όσον αφορά τις υπηρεσίες του τουρισμού, οι αφίξεις μη κατοίκων και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το α’ τετράμηνο του 2021 δεν ξεπέρασαν το 13% και 10% αντίστοιχα των μεγεθών του 2019.

«Η κρίση που επέφερε στον τουρισμό η πανδημία δεν επιτρέπει προβλέψεις για ανάκαμψη της ταξιδιωτικής κίνησης και δαπάνης στο επίπεδο του 2019 σε διάστημα μικρότερο των δύο έως τριών ετών. Αυτός είναι ο χρόνος που αναμένεται να χρειαστεί το ταξίδι αναψυχής, ώστε να επιστρέψει στα αυξημένα επίπεδα ζήτησης, τόσο για την Ελλάδα όσο και διεθνώς. Σύμφωνα με έρευνα του UNWTO (World Tourism Barometer, Ιανουάριος 2021), το 51% των ερωτηθέντων στην Ευρώπη αναμένει επιστροφή του διεθνούς τουρισμού στα προ της πανδημίας επίπεδα το 2023 και το 35% από το 2024 και μετά».

Όπως επισημαίνεται, οι εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περίπου κατά 65% σε σχέση με το 2020, αλλά και πάλι θα παραμείνουν σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το 2019.

Την ίδια στιγμή η βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς του λιανικού εμπορίου και των συνδεδεμένων με τον τουρισμό υπηρεσιών, ενδέχεται να απειληθεί μετά το τέλος της πανδημίας, τόσο με την άρση των διευκολύνσεων που παρέχονται έως τώρα από το πιστωτικό σύστημα όσο και με την απόσυρση των κρατικών προγραμμάτων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

«Αυτή η διαδικασία άρσης των μέτρων θα πρέπει να είναι σταδιακή και σε συγχρονισμό με την εδραίωση της ανάκαμψης. Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, η άρση των μέτρων θα πρέπει να συνδυαστεί με ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, ώστε να μην οδηγήσει σε αύξηση της διαρθρωτικής ανεργίας και να βοηθήσει ώστε να επιστρέ- ψουν στο εργατικό δυναμικό όσοι έχουν αποθαρρυνθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Το 2021 η ανεργία αναμένεται να σημειώσει μικρή άνοδο, καθώς η απασχόληση εκτιμάται ότι θα παραμείνει ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα όπως το προηγούμενο έτος, ενώ η συμμετοχή στην αγορά εργασίας θα ανακάμψει μερικώς.

Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων μετριάζουν τις αρνητικές επιδράσεις στην αγορά εργασίας. Η καταγραφή υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα δύο χρόνια και κυρίως η ανάκαμψη κλάδων που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, όπως ο τουρισμός, αναμένεται να οδηγήσουν στη σταδιακή αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων και την υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας.

Διαβάστε ακόμα:

Τράπεζα Πειραιώς: Ποιοι είναι οι όροι της νέας εθελουσίας με πλαφόν €200.000

Γουόρεν Μπάφετ: Γιατί δεν αφήνει την αμύθητη περιουσία των $100 δισ. στα παιδιά του

Bloomberg: Αυτές είναι οι καλύτερες χώρες για να ζεις – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Exit mobile version